9 ani de la tragedia din Mihailesti

24 mai 2013 | 1 comentariu |

Un moment de reculegere putem sa pastram fiecare dintre noi, in amintirea celor 18 oameni care si-au pierdut viata in cumplitul eveniment.

 

Astazi, se implinesc noua ani de la tragedia de la Mihailesti si inca mai curg lacrimi. Pentru supravietuitori, amintirea doare si acum, sfasie sugflete.

Pe 24 mai 2004, explozia unui camion incarcat cu azotat de amoniu lua viata a 18 oameni si ranea grav alti 13. Supravietuitorii, rudele si colegii celor care au pierit in tragedia de la Mihailesti merg astazi, la locul tragediei, sa-si planga mortii si sa le aduca un omagiu. Coroane de flori si jerbe, lumanari aprinse, dar si onorul militar al pompierilor ISU Buzau, care si-au pierdut atunci sapte camarazi, vor aminti ca s-au scurs noua ani de lacrimi, tristete si jale pentru cei care si-au pierdut atunci fiinte dragi.

In timpul deflagratiei si-au piedut viata sapte pompieri: Doru Mihai Mihalache – maior post mortem; Romeo Necula – sublocotenent post mortem;  Valentin Cezar Manta – sublocotenent post mortem; Nicolae Jianu – sublocotenent post mortem, Silviu Stan – sublocotenent post mortem, Georgian Medeleanu – sublocotenent post mortem si Florentin Valentin Oprea –  sublocotenent post mortem. Totodata au platit cu viata prezenta in zona, noua civili, iar jurnalistii Elena Popescu (26 de ani) si Ionut Barbu (25 de ani) – corespondentii Antenei 1, au platit tributul dorintei de a-si face cat mai bine meseria.

Elena Popescu si Ionut Barbu

Elena Popescu si Ionut Barbu

La Mihailesti, urmele dezastrului si probe importante au fost acoperite cu pamant la cateva ore dupa explozie. La capatul unui proces care s-a scurs greoi, trei persoane au fost condamnate la cate patru ani de inchisoare cu executare pentru omor din culpa si la plata unor despagubiri totale in valoare de 3,2 milioane de lei si 43.000 de euro pe care instanta i-a obligat sa-i dea familiilor victimelor si ranitilor supravietuitori. Este vorba despre Ion Gheorghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, unde s-a produs azotatul de amoniu, precum si MihaiGuna si Ionel Neagoe – administratorii societatilor de transport care nu au luat masurile de precautie necesare la transportul unei substante atat de periculoase.

Tot astazi, in satul Valea Viei, apartinand de orasul Patarlagele, va avea loc o slujba religioasa de pomenire la crucea ridicata de pompierul supravietuitor Ilie Simi.

La Valea Ramnicului, satul de bastina al Elenei Popescu, tot satul jeleste, iar mama ei este sfasiata de durerea care se adnceste, nu se vindeca odata cu trecerea timpului. Luni, de Sarbatoarea „Sf. Imparati Constantin si Elena”, la Valea Ramnicului, unde s-a ridicat o biserica ce poarta hramul celor doi sfinti, in memoria tinerei jurnaliste ce si-a piedrut viata la datorie, au fost comemorati „eroii de la Mihailesti”, iar astazi, intregul sat plange.


Categorii: Actual, Comunitate

Comentarii (1)

  1. N. Oprea spune:

    Dumnezeu sa-i odihneasca!

Adaugati un comentariu


 

*