13 persoane retinute in cazul fraudei de 9 milioane cu retete false

22 septembrie 2015 | 2 comentarii |

Printre cei care au ajuns in arest in aceasta dimineata se numara medici, farmacisti dar si Liliana Sgarcitu, administratorul retelei farmaceutice Ahmeya Pharm.

 

LilianaSgarcitu (sursa obiectivbr.ro)

LilianaSgarcitu (sursa obiectivbr.ro)

Dupa cele 59 de descinderi efectuate ieri dimineata de procurorii DIICOT in cazul retelei de medici, farmacisti si functionari CNAS suspectati ca au fraudat bugetul Sanatatii cu 9 milioane de lei, au urmat audieri-maraton care s-au intins pe tot parcursul zilei de ieri, pana in aceasta dimineata. Nu mai putin de 25 de persoane au fost ridicate in urma perchezitiilor si duse la audieri. Printre acestea, medici oncologi, medici de familie, farmacisti si functionari de la CNAS, suspectati ca s-au organizat intr-o retea care a fraudat timp de patru ani bugetul asigurarilor de Sanatate prin intocmirea de retete fictive care erau oferite apoi spre decontare Casei de Asigurari. La finalul audierilor, in aceasta dimineata, procurorii au decis retinerea a 13 dintre cei 25 de suspecti, iar alte 5 persoane au fost puse sub control judiciar. Capul retelei este considerata, de catre anchetatori, Liliana Sgarcitu, administratorul retelei farmaceutice Ahmeya Pharm. Aceasta coordona totul in colaborare cu sotul sau, interlopul brailean Titi Sgarcitu, aflat in prezent dupa gratii, condamnat intr-o alta cauza. Fara a avea vreo legatura cu domeniul medical, cunoscut ca se ocupa cu camataria in zona Brailei, Titi Zgarcitu a infiintat in 2009 primele farmacii din reteau Ahmeya. Se pare ca adevaratul scop urmarit era fraudarea bugetului Sanatatii, cu complicitatea unor medici si a functionarilor CNAS.

 

Sursa: obiectivbr.ro

Sursa: obiectivbr.ro

Intre timp a ajuns insa la puscarie, condamnat la 7 ani pentru o fapta cu violenta, asa ca i-a predat atributiile de administrator sotiei sale, Liliana Sgarcitu, continuand sa coordoneze „afacerea” de dupa gratii. Prin „amabilitatea” directorului Penitenciarului Focsani, unde este incarcerat, a beneficiat in celula de laptop si telefon mobil, prin intermediul carora tinea permanent legatura cu sotia sa, aceasta ocupandu-se de racolarea medicilor si functionarilor CNAS dispusi sa isi suplimenteze veniturile prin frauda.

Lipsiti total de scrupule, membrii retelei care actiona in Braila si Constanta nu s-au sfiit sa profite chiar si de pe urma unor copii cu handicap, aflati in centre de plasament, folosindu-se de datele acestora pentru a intocmi retete fictive pe care le-au decontat apoi la CNAS, dupa ce utilizarea cadrului de sanatate devenise obligatorie, iar sistemul nu mai putea fi pacalit atat de usor.

In cursul zilei de astazi, cele 13 persoane retinute in dosarul retetelor false vor fi prezentate judecatorilor, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. Intre cei retinuti se afla si cei doi medici oncologi din Braila, astfel ca bolnavii din acest judet au ramas fara singurii medici care le puteau elibera retete pentru medicamentele de care au nevoie pentru a supravietui.

 

perchezitie farmacieUn alt medic, din Ialomita, a fost vizitat ieri, de politisti, intr-o cauza similara, neavand insa nicio legatura cu reteaua coordonata de familia Sgircitu. Conform unui comunicat al Politiei Capitalei, acesta este suspectat ca in cursul anului 2013, pe cand era medic la Sectia Oncologie a unui spital din Capitala, ar fi folosit datele de autentificare ale unei colege, ar fi accesat fara drept sistemul electronic de emitere a prescriptiilor medicale si ar fi emis mai multe retete pentru medicamente oncologice, fara a fi solicitate de catre persoanele pe numele carora erau emise. Prescriptiile respective au fost decontate ulterior de diferite farmacii, care ar fi prezentat pentru decontare componenta de eliberare a medicamentelor, din care reiesea ca medicamentele oncologice prescrise au fost ridicate de catre pacienti sau imputerniciti. Prejudiciul estimat pana in prezent in aceasta cauza este estimat la aproximativ 674.000 de lei, iar medicul este cercetat penal pentru frauda informatica, acces ilegal la un sistem informatic si fals informatic.

 


Categorii: Actual

Comentarii (2)

  1. Lazaroiu Eleonora spune:

    Sa le ia banii hotilor!

  2. Gicu Stefan spune:

    Putini. Au retinut doar nodurile din retea. Urmeaza ochiurile.

Adaugati un comentariu


 

*