Etnobotanice cu otrava de sobolani au bagat zeci de tineri in spital

29 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Cinci dintre ei au fost in coma. DIICOT a descins in aceasta dimineata la 28 de adrese din Galati, Braila si Tulcea, intr-o actiune de destructurare a unei grupari de trafic de substante de mare risc.

 

DIICOTA trecut doar o zi de la perchezitiile pe care IGPR impreuna cu procurorii si peste 200 de politisti au actionat in forta pentru a destructura o retea de traficanti de medicamente contrafacute si iata, astazi, zeci de politisti si procurori de la DIICOT sunt in plina actiune de destructurare a unei retele de traficanti de droguri care au bagat in spital zeci de consumatori.

In aceasta luna, peste 50 de tineri au ajuns la spital, avand nevoie de ingrijiri in Urgenta, cinci dintre ei fiind chiar in coma, in urma consumului de etnobotanice sau droguri de mare risc consumate dupa ce le-au achizitionat de la membrii retelei vizate. Numai saptamana trecuta, ambulantele au preluat zeci de adolescenti cu varste tntre 15 si 17 ani, dupa ce au consumat etnobotanice.

Sunt in general tineri. Aceste droguri le pun viata in pericol. Sunt mult mai agresive pentru organism. Daca pana de curand efectele adverse ale etnobotanicelor erau in general probleme respiratorii si cardiovasculare, acum se adauga si efecte neurologice severe. La teste, nu am putut determina despre ce drog este vorba”, atragea atentia, saptamana trecuta, seful UPU-SMURD Galati, dr. Angel Trifan, citat de Viata libera.

 

etnobotanice-diicotDirectia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a anuntat in aceasta dimineata, printr-un comunicat de presa, ca procurorii Serviciului Teritorial Galati al DIICOT, impreuna cu ofiteri de politie ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati, au facut 28 de perchezitii in judetele Galati, Braila si Tulcea, intr-un dosar vizand destructurarea unei grupari de trafic cu droguri de risc si substante etnobotanice.

Membrii gruparii sunt suspectati ca incepand cu luna martie 2014 au procurat, detinut si vandut, inclusiv unor persoane aflate in penitenciare, droguri de mare risc, respectiv comprimate ecstasy, precum si marijuana”, se precizeaza in comunicatul DIICOT.

Substantele periculoase s-ar fi comercializat mai ales in scoli, punand in pericol viata a zeci de adolescenti si tineri.

 

etnobotanicePotrivit procurorilor DIICOT, exista suspiciuni ca membrii gruparii ar fi produs importante cantitati de produse etnobotanice, prin impregnarea unor substante cu efect psihoactiv, intre care otrava pentru sobolani sau acetona, in produse care pot fi consumate prin inhalare ori prizare, ulterior acestea fiind vandute catre diferiti consumatori, in special tineri.

Medicul psihiatru Oana Hanut spune ca majoritatea tinerilor consumatori de etnobotanice au ajuns la Spitalul de Psihiatrie Galatiintr-o stare deplorabila, fara control asupra propriei persoane, iar uneori fara a-si putea tine echilibrul”.

In urma perchezitiilor, la sediul DIICOT Galati vor fi duse pentru audieri 90 de persoane.

Pana in prezent au fost identificati aproximativ 200 de consumatori, dar ancheta este in desfasurare si este posibil ca numarul acestora sa fie mai mare.

 


Categorii: Actual, Ancheta, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*