2013, an de varf in domeniul transplantului renal

Au fost realizate cele mai multe interventii de acest gen din ultimii cinci ani, in cele mai multe cazuri fiind vorba de transplanturi cu organe provenite de la donatori aflati in moarte cerebrala.

 

Acad. Ioanel Sinescu

Acad. Ioanel Sinescu

Cu ocazia deschiderii celui de-al 30-lea Congres Natinonal de Urologie care se desfasoara in perioada 7-10 mai in cadrul complexului Romexpo, medicul Ioanel Sinescu, seful Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, facut cunoscut faptul ca anul trecut a fost unul de exceptie pentru urologia romaneasca, indeosebi prin prisma numarului mare de transplanturi renale efectuate pe parcursul acestui an. La acest capitol, medicul a precizat ca in 2013 a fost consemnat un record absolut in ceea ce priveste transplantul renal cu organe provenite de la donatori aflati in moarte cerebrala, in situatia in care, in 1998 acest gen de interventii erau in faza de pionierat in acel an fiind efectuate doar doua transplanturi de acest gen, fata de 77, realizate anul trecut. „Pentru 2013 putem vorbi despre un record absolut in ceea ce priveste transplantul renal de la donatori in moarte cerebrala – 77 de astfel de transplanturi. Daca ne gandim ca in anul 1998 au fost efectuate doar doua transplanturi cu rinichi de la astfel de donatori, cresterea este spectaculoasa. Este important sa precizam ca in momente tragice sunt persoane care se gandesc la salvarea altor vieti”, a precizat Ioanel Sinescu in deschiderea lucrarilor congresului.

 

Operatie de transplant

Operatie de transplant

Totodata, anul trecut a consemnat si un record in ceea ce priveste numarul de transplanturi renale, pe fondul unui salt spectaculos fata de 2012. Astfel, in timp ce acum doi ani in Romania se realizasera 55 de transplanturi renale, anul trecut numarul acestor operatii a crescut la 115, record absolut in ultimii 5 ani. Managerul Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni a mai precizat ca anul trecut, in institutia pe care o conduce au fost facute 7.584 de internari, in crestere fata de 2012, cand numarul internarilor a fost de 6.781. Din totalul internarilor, 7.391 au fost pentru proceduri urologice, media zilnica fiind de 35. In acelasi timp, numarul operatiilor deschise si-a mentinut trendul descendent inceput in urma cu patru ani, de la  3.667 de interventii in 2010 ajungandu-se la 3.422 in 2011, 3.218 in 2012 si 3.173 in 2013.

 

P1060073

Dr. Dan Mischianu

La randul sau, dr. Dan Mischianu, presedintele congresului al Asociatiei Romane de Urologie, a sustinut ca urologul modern a depasit demult etapa de uroscopist sau endoscopist, fiind obligat sa fie nu numai un chirurg indemanatic, ci si un urolog prietenos, capabil si dornic sa coopereze cu colegi din multe alte specialitati, nefrologi, dermatologi, cardiologi, endocrinologi, internisti si multi altii, pentru a diagnostica si trata bine si competent toti bolnavi. „Urologia, ca specialitate chirurgicala, se redescopera zi de zi si este perfect conectata la noul din tehnologie. Cred, absolut fara niciun dubiu, ca intr-un inceput de mileniu debordant, printre display-uri, PC-uri, online-uri, facebookuri, markeri si eprubete care contin, pana la urma, sange uman, urologul trebuie sa ramana in primul rand un clinician”, a precizat acesta.

Pe parcursul celor patru zile ale congresului sunt programate mai multe sesiuni si dezbateri conduse de profesori urologi din tara si din strainatate, ce acopera toate cele 13 supraspecialitati ale Urologiei. Acestora li se adauga cursurile ESU (European School of Urology), parte deosebita a congresului, reprezentand un „program educativ-stiintific care desavarseste integrarea urologiei romanesti in cea europeana sin internationala”, dupa cum au declarat organizatorii.


Adaugati un comentariu


 

*