21 august, Ziua Medicinei Militare. La mulți ani!
Astăzi se împlinesc 159 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Înaltul Decret Domnesc prin care se înființau Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român.
Ziua Medicinei Militare este marcată, în fiecare an, la 21 august, dată la care, în urmă cu 159 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Înaltul Decret Domnesc nr. 4629/21 august 1862, prin care luau fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. Acesta este, practic, momentul constituirii unui element specializat care asigură servicii medicale care, de-a lungul a peste un secol și jumătate sunt „recunoscute pentru înaltă performanță si calitate, atât pentru efectivele militare, cât si pentru populația civilă”.
De-a lungul celor 159 de ani de când funcționează ca structură organizată, Medicina Militară s-a remarcat în războaie și în timp de pace, demonstrându-și valoarea și în ultimul an și jumătate, în gestionarea pandemiei de COVID-19, când „mobilizarea și viteza de reacție a sistemului medico-militar la cea mai mare provocare sanitară din ultimul secol, pandemia Sars-Cov-2, eveniment fără precedent în istoria modernă, a dovedit, încă o dată, că, indiferent de situația socială, economică, politică a țării, această categorie de personal a știut să răspundă prezent și să respecte jurământul depus cu scopul asigurării tratamentului necesar pacienților noștri. În această zi de sărbătoare, urăm „La mulți ani cu sănătate și impliniri!”, tuturor colegilor din sistemul medico-militar”, transmite conducerea Spitalului Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), alături de Direcţia medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi alte instituţii de profil din reţeaua de sănătate a Apărării, Ordine publică, Siguranţă naţională şi a Autorităţii judecătoreşti au marcat Ziua Medicinei Militare în avans, iar ieri, la statuia Eroilor Sanitari din Piața Operei și la statuia și mormântul generalului Carol Davila a fost adus un pios omagiu înaintașilor și părintelui medicinei româneşti şi au fost depuse coroane de flori.
„Participarea la sărbătoarea Medicinei Militare, în anul 2021, are poate mai mult decât în alți ani o semnificație deosebită, ne oferă prilejul de a omagia profesionalismul și spiritul de sacrificiu al corpului de medicină militară, timp de peste un secol și jumătate, la pace, la criză și la război. Evoc, de asemenea, personalitatea celui care a fost mentorul acestui domeniu și al școlii medicale din România, generalul medic Carol Davila. La aniversarea Medicinei militare omagiem eroii sanitari, cei care au fost permanent alături de oștire. Mii de medici, farmaciști și sanitari au căzut pe câmpurile de luptă ale Războiului de Independență și ale celor două conflagrațiii mondiale”, a subliniat generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, cu prilejul aniversării a 159 de ani de Medicină Militară în România.

G-ral Daniel Petrescu
Generalul Petrescu a adus un omagiu medicilor, asistenților și sanitarilor care, timp de peste un secol și jumătate, au fost alături de oștire, mulțumind în același timp colegilor din corpul medico-militar de astăzi, pentru efortul lor de a opri răspândirea coronavirusului, menționând, totodată, participarea corpului medical la misiunile din teatrele de operații, unde „a demonstrat profesionalismul și capacitatea acestuia de cooperare cu structurile aliate, făcând recunoscută valoarea medicinei militare românești”.
Șeful Statului Major al Apărării a subliniat totodată că „în același timp, datele privind activitățile întreprinse în ultimul an de personalul medico-militar arată fără echivoc concentrarea dumneavoastră pe averizarea, limitarea și combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Efortul principal s-a concetrat în principal pe activitățile profilactice și curative, operaționalizarea unităților medicale, asigurarea de resurse umane și stocuri de materiale și echipamente sanitare”, a declarat generalul Petrescu, exprimându-și astfel aprecierea față de activitatea și implicarea personalului medico-militar în gestionarea pandemiei.
Pentru profesionalismul de care au dat dovadă în ultimul an, câțiva dintre medicii tineri ai SUUMC au fost răsplătiți cu plachete aniversare.
Șeful Statului Major al Apărării a prezentat și „câțiva indicatori relevanți” privind activitățile personalului medico-militar în lupta cu SARS-CoV-2, menționând că în același timp „este demn de subliniat și faptul că activitățile medicale generale curente ale colegilor din domeniul sanitar, nelegate de lupta împotriva coronavirusului, s-au efectuat în același timp, la aceleași standarde înalte de performanță”.
Felicitând întregul personal medico-militar, acesta și-a exprimat totodată „încrederea că și pe viitor, actul medical se va efectua prompt și responsabil, iar pacienții vor fi tratați în cele mai bune condiții. Afirm cu tărie că sunteți eroii acestor zile. Vă mulțumesc pentru sprijinul adus în gestionarea pandemiei și vă transmit aprecierile colegilor din Armata României, pentru că ați consolidat încrederea în valorile profesiei de medic. Cu prilejul Zilei Medicinei Militare felicit întreg personalul medico-militar activ, în rezervă și în retragere, pentru eforturile depuse. Doresc ca și dvs., stimați colegi din corpul medico-militar, să aveți parte de sănătate, putere de muncă, succes împliniri alături de cei dragi. La mulți ani!”, și-a încheiat discursul generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major.

G-ral Dr. Medic Florentina Ioniță Radu
Puterea şi clarviziunea generalului de divizie prof dr. Carol Davila de a croi un drum într-un domeniu pe cât de dificil, pe atât de important a demonstrat, în cei 159 de ani de la semnarea „certificatului de naștere” al profesiei de medic, importanța medicinei militare și efortul corpului medico-militar pentru limitarea efectelor pandemiei COVID 19 și implicarea în reacția de răspuns și managementul acestei crize sanitare.
„Ziua Medicinei Militare este o lecţie de istorie pentru fiecare dintre noi, indiferent de poziţia socio-profesională pe care o ocupăm în cadrul structurilor de profil, lecție trăită cu un sentiment profund de aparteneță la o structură de elită, pentru că nu trebuie uitat faptul că, medicina militară este izvorâtă din frământările istorice ale procesului de modernizare a statului român. Deși în ultimul an și jumătate, medicina românească și cea militară au fost chemate să dea examenul războaielor neconvenționale, născute din vulnerabilitățile, riscurile și amenințările societăților moderne, ziua pe care o marcăm astăzi este mai puţin despre noi şi mai mult despre cei care și-au pierdut viața pentru ca România lor să rămână România noastră. Jertfa celor 400 de medici militari, 2.400 de sanitari, 14 farmacişti şi 20 de elevi ai Institutului Sanitar Militar, dintr-un total de 16.800 de efective trimise pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, ne-a conferit statutul de armă combatantă”, a sublinat general Florentina Ioniță-Radu, comandantul SUUMC.
De ziua lor, noi le mulțumim salvatorilor cu epoleți pentru tot ce fac și le urăm „La mulți ani cu sănătate și realizări frumoase!”
Repere istorice
* Înaltul Decret Domnesc de la 21 august 1862 consfințea înființarea Corpului Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, dar bazele pentru constituirea medicinei militare moderne au fost puse înainte de această atestare.
* În anul 1830, atât activitatea Serviciului Sanitar Militar, cât şi cea a Serviciului Sanitar Civil erau coordonate de Comitetul Doftoricesc, așa cum se menționează în volumul „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).
* La 13 septembrie 1831 are loc înființarea unui lazaret, în baza regulamentului „miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.
* În 1851, la solicitarea comandantului spitalului, se constituia primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă.
* În 1853, domnitorul Barbu Ştirbei încredința conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila, care a elaborat primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, , structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.
* În 1857, au fost puse bazele învăţământului medical din ţara noastră, prin înfiinţarea, de către Carol Davila, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, a Şcolii naţionale de medicină şi farmacie.
* În aprilie 1882 este promulgată, prin Înaltul Decret nr. 1125/15 aprilie, Legea pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei și sunt elaborate Instrucţiunile pentru funcţionarea ambulanţelor, precum și Decizia relativă la serviciul ambulanțelor în armată, creându-se astfel cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, care era condus de o direcţie specializată din cadrul Ministerului de Război.
* În anul 1932, în memoria medicilor, sanitarilor şi a surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial a fost ridicat în Bucureşti, Monumentul Eroilor Sanitari. Realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, monumentul este amplasat în Piaţa Operei, în vecinătatea Operei Naţionale şi a Facultăţii de Medicină şi este înscris în Lista monumentelor istorice.
GALERIE FOTO – sursă: MApN și SUUMC – Daniel Iancu și Daniela Gheorghe
- Gral Dr Florentina Ionita Radu