„La mulți ani!” salvatorilor de vieți cu epoleți. 21 august, Ziua Medicinei Militare

21 august 2020 | 0 comentarii |

Astăzi se împlinesc 158 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Înaltul Decret Domnesc prin care se înființau Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român.

 

Ziua Medicinei Militare este marcată, în fiecare an, la 21 august. La această dată, în urmă cu 158 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Înaltul Decret Domnesc nr. 4629/21 august 1862, prin care luau fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, acesta fiind momentul constituirii unui element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare. Mai târziu, promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15 aprilie 1882, a „Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei”, precum şi elaborarea „Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor” şi a Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată au creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, care era condus de o direcţie specializată din cadrul Ministerului de Război.

Anul acesta, Ziua Medicinei Militare nu se mai sărbătorește ca în anii trecți, prin manifestări festive, simpozioane și alte evenimente științifice, eroii cu epoleți aflându-se în linia întâi în lupta cu coronavirusulul care afectează întreaga planetă, ocupându-se, în același timp, de intervențiile obișnuite în salvarea de vieți.

Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență”, este sloganul pe care și-l spun, în loc de urare, medicii militari în această zi, reamintindu-și jurământul lui Hippocrate în timp ce se află la datorie, pe „frontul” Covid-19.

 

MEDEVAC, MEDEVAC, MEDEVAC… răsună primul mesaj în stație, în vacarmul din sala de mese. Stăm la rând, pregătiți pentru prânz. În fața mea, câteva persoane, urechi ciulite. MEDEVAC, MEDEVAC, MEDEVAC…! confirmă și cel de-al doilea mesaj. Mă întorc instinctiv și o iau la fugă către Centrul de Operații. Cineva, în mijlocul deșertului, suferind, scrutează orizontul după deja bine cunoscutul zgomot al elicopterului românesc. Ce fel mai potrivit de a sărbători astăzi Ziua Medicinei Militare decât prin a știi că ieri ai fost implicat în mod direct la salvarea unor vieți?” –transmit echipele medicale militare aflate în Republica Mali, unde din octombrie anului trecut execută, sub egida ONU, misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe și materiale, patrulare și cercetare aeriană și misiuni de observare.

Ieri, în jurul orei 16.00 (ora României), tura de serviciu a detașamentului Carpathian Pumas a fost alertată pentru executarea unei noi misiuni MEDEVAC, pentru a prelua patru militari ONU aflați în teren. În cel mai scurt timp, un elicopter medical a decolat către locul indicat, cu un doctor cu pregătire în medicină de urgență și experiență în evacuare medicală, doi asistenți medicali cu competențe de asistare a pacienților critici, însoțiți la misiuni de luptători de forțe speciale la bord.

 

Echipajul medical transmite că „Misiunea a fost în primul rând o provocare pentru echipa medicală care, în spațiul îngust al elicopterului, a monitorizat și tratat patru pacienți în același timp. Ieri, cu un nou medic în echipa Alpha, am avut un nou MEDEVAC, cel mai complex de până acum, cu patru pacienți, fiecare necesitând o atenție deosebită, ne-a spus colega noastră, plutonier adjutant Anca Neguș, asistent medical. De asemenea, coordonarea cu restul echipajului și cu Centrul de Operații Tactice a fost esențială pe tot parcursul zborului, pentru a primi și a transmite informații actualizate cu privire la starea pacienților preluați. După aterizarea aeronavei, pacienții au fost predați în siguranță către ambulanțele din cadrul spitalului ROL 2 chinez, pentru continuarea tratamentului”, spun salvatorii cu epoleți din Mali, într-o postare de pe pagina de socializare a Ministerului Apărării Maționale.

 

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), alături de Direcţia medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi alte instituţii de profil din reţeaua de sănătate a apărării, ordine publică, siguranţă naţională şi a autorităţii judecătoreşti (OPSNAJ) și-a omagiat înaintașii în condiţiile impuse de contextul pandemiei provocată de virusul SARS CoV-2, iar la statuia generalului Davila, amplasată în incinta unității medicale, a fost adus un pios omagiu părintelui medicinei româneşti şi au fost depuse coroane.

Ziua Medicinei Militare este o lecţie de istorie pentru fiecare dintre noi, indiferent de poziţia socio-profesională pe care o ocupăm în cadrul structurilor de profil, lecție trăită cu un sentiment profund de aparteneță la o structură de elită, pentru că nu trebuie uitat faptul că, medicina militară este izvorâtă din frământările istorice ale procesului de modernizare a statului român. Deși anul acesta, medicina românească și cea militară au fost chemate să dea examenul războaielor neconvenționale, născute din vulnerabilitățile, riscurile și amenințările societăților moderne, ziua pe care o marcăm, astăzi, este mai puţin despre noi şi mai mult despre cei care și-au pierdut viața pentru ca România lor să rămână România noastră. Jertfa celor 400 de medici militari, 2.400 de sanitari, 14 farmacişti şi 20 de elevi ai Institutului Sanitar Militar, dintr-un total de 16.800 de efective trimise pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, ne-a conferit statutul de armă combatantă”, transmite conducerea SUUMC.

 

Medicii militari au subliniat puterea şi clarviziunea generalului de divizie prof dr. Carol Davila de a croi un drum în acest domeniu pe cât de dificil, pe atât de important, iar la 158 de ani de la semnarea „certificatului de naștere” al profesiei de medic, s-a punctat importanța medicinei militare și efortul corpului medico-militar pentru limitarea efectelor pandemiei COVID 19 și implicarea în reacția de răspuns și managementul acestei crize sanitare.

În acest context, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a continuat „dezvoltarea serviciilor medicale oferite populației prin accesare a noi programe naționale de tratare a pacienților acuți dar și a celor cronici, astfel încât, în condiții stricte epidemiologice, să putem salva cât mai multe vieți; încadrarea și dotarea corespunzătoare a Spitalului Militar ROL 2 – COVID 19 Aslan, aceasta fără a perturba, în niciun fel, continuitatea actului medical, aplicat în cazurile de urgență sau în cazuri non-COVID, astfel încât cetățenii să beneficieze rapid, la îngrijiri de înaltă specialitate, în condiții de maximă șiguranță și calitate; acordarea sprijinului de specialitate, atât cu personal calificat, cât și cu resurse materiale, în susținerea eforturilor colegilor din țară (Spitalul de campanie de la Timișoara) dar și din state partenere (Republica Moldova), care se confruntau, pe frontul de luptă cu noul coronavirus, cu o lipsă acută de personal sau materiale sanitare. Nu în ultimul rând, am elaborat și câștigat implementarea unor proiecte europene și a unor studii clinice, alături de parteneri instituționali, reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri, pe teme de maxim interes pentru societate, dat fiind faptul că sănătatea este considerate, la nivel international, o axa prioritară de dezvoltare sustenabilă a societății moderne”, așa cum subliniază conducerea SUUMC.

 

Ministrul Apararii, Nicolae Ciuca

În țară, echipele medicale militare sunt la rândul lor într-o continuă alertă. Unii fac tot posibilul pentru a salva pacienții infectați cu SARS-CoV-2, în timp ce alții salvează vieți în spitalele militare din țară și mai dau câte o mână de ajutor și colegilor lor din unitățile medicale civile.

 „Aniversăm, astăzi, personalul medical militar care de peste șase luni se află în linia întâi a luptei cu cea mai mare pandemie cu care umanitatea s-a confruntat în istoria contemporană. Acești adevărați luptători ne-au demonstrat, din nou, că Armata României are resurse pentru a răspunde la orice tip de amenințare. În urmă cu 158 de ani se înființa Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român, prima structură a cărei principală misiune era aceea de a păstra sănătatea efectivelor armatei române. Sărbătorind Ziua medicinei militare vă sărbătorim pe dumneavoastră: medicii, asistentele, infirmierele, brancardierii și personalul de sprijin, pe toți cei ce aveți misiunea permanentă de a ne salva viețile. Suntem în război cu pandemia, iar acum luptătorii din linia întâi sunteți dumneavoastră, personalul medical, luptând pentru fiecare viață, pentru însănătoșirea tuturor celor afectați de boala necruțătoare”, subliniază ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciucă, cu prilejul Zilei Medicinei Militare.

 

Subliniind că „niciun antrenament, oricât de dur ar fi, nu te poate face imun la suferința semenilor tăi, niciun antrenament nu te poate pregăti pentru momentul când toți cei dragi, bunici, părinți, copii, prieteni și rude, sunt în pericol și au nevoie de sprijinul dumneavoastră”, ministrul apreciază sacrificiul pe care personalul medical militar și l-a asumat când a plecat de lângă familii și implicarea totală de care a dat dovadă, punând „pasiune în tot ceea ce faceți, ați luat totul personal și ați acceptat firesc sacrificiul individual pentru bunul mers al lucrurilor. Ați pus suflet, răbdare, timp, dedicare și viziune, ați contribuit fiecare, cu partea sa de expertiză, la salvarea vieților atâtor români”

Ministrul a subliniat, de asemenea, implicarea personalului medical militar în criza sanitară din spitalele civile și direcțiile de sănătate publică din țară și a dat asigurări întregului personal medical că „suntem alături de dumneavoastră și împreună vom găsi soluțiile cele mai bune. Vă vom sprijini cu toate mijloacele în lupta cu noul Coronavirus. Privind la tot ceea ce ați făcut în cele șase luni de pandemie, sunt convins că întemeietorul sistemului medical militar din țara noastră, generalul Carol Davila, ar fi mândru de activitatea fiecăruia dintre dumneavoastră. Astăzi, la ceas aniversar, vă mulțumesc tuturor pentru implicare, pentru fiecare viață pe care ați salvat-o, pentru fiecare pacient vindecat!”, își încheie mesajul, ministrul Ciucă.

 

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a transmis un mesaj în care subliniază că Medicina Militară reprezintă un segment important al sistemului medical, care asigură servicii recunoscute pentru înaltă performanţă şi calitate, atât pentru efectivele militare, cât şi pentru populaţia civilă.

În această zi de sărbătoare urez mult succes colegilor militari”, a transmis ministrul, odată cu mulțumirile adresate personalului medical militar pentru modul în care a răspuns la pandemia de COVID-19.

Mulţumesc personalului medical militar, precum şi întregului personal medical din sistemul medical pentru răspunsul la cea mai mare provocare sanitară din ultimul secol, pandemia SARS-CoV-2, fără precedent în timpurile moderne. Încă o dată s-a dovedit că, indiferent de situaţia socială, economică, politică a ţării, personalul medical a ştiut să răspundă prezent şi să respecte jurământul depus cu scopul asigurării tratamentului necesar pacienţilor noştri”, a mai spus Tătaru.

 

Și secretarul de stat Raed Arafat a transmis salvatorilor cu epoleți felicitări și urări de bine, de ziua lor, felicitându-i pentru modul în care și-au îndeplinit misiunile, încurajeându-i să-și facă în continuare datoria și îndeamnându-i să nu-și uite înaintașii și pe cei care s-au jertfit.

Doresc să mulțumesc personalului medical militar pentru suportul adus în gestionarea pandemiei generată de virusul SARS-CoV-2, eforturile considerabile de a răspunde prompt în fața acestei crize sanitare răspândită la nivel mondial, la păstrarea și continuarea încrederii în adevăratele valori care reprezintă baza profesiei de medic. Nu trebuie să uităm niciodată efortul depus de colegii care au pierdut lupta cu viața din cauza coronavirusului SARS-CoV-2. Memoria lor trebuie cinstită permanent, ei fiind acei oameni din prima linie care și-au jertfit viața pentru ca alții să trăiască”, a spus Arafat, la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Medicinei Militare, la statuia lui Carol Davila. 

 

Înaltul Decret Domnesc  de la 21 august 1862 consfințea înființarea Corpului Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. Anterior, la 13 septembrie 1831 se înfiinţa un lazaret, în baza regulamentului „Miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.

În 1851, la solicitarea comandantului spitalului, se constituia primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă.

În 1853, domnitorul Barbu Ştirbei încredința conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila, care a elaborat primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar.

În aprilie 1882 este promulgată Legea pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei și sunt elaborate Instrucţiunile pentru funcţionarea ambulanţelor.

În memoria medicilor, sanitarilor şi a surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial a fost ridicat în Bucureşti, în anul 1932, Monumentul Eroilor Sanitari. Realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, monumentul este amplasat în Piaţa Operei, în vecinătatea Operei Naţionale şi a Facultăţii de Medicină şi este înscris în Lista monumentelor istorice.

 

(Sursă foto: MApN și SUUMC)

 


Adaugati un comentariu


 

*