23 de spitale de campanie și puncte de prim-ajutor, la vizita Papei Francisc în România

3 iunie 2019 | 0 comentarii |

În ciuda ploii sau a soarelui puternic pe care sutele de mii de credincioși le-au înfruntat în cele trei zile, puțini pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale. Suveranul Pontif a fost însoțit de medicul său personal.

 

Vizita pastorală a Papei Francisc în România s-a încheiat, dar majoritatea românilor continuă să fie marcați de figura luminoasă a Sanctității sale și să discute despre imapctul pe care l-a avut asupra sutelor de mii de credincioși de toate confesiunile care l-au întâmpinat și al milioanelor de români care au privit evenimentul la televizor.

Impresionantă a fost și uimitoarea sa rezistență fizică, în ciuda turului de forță realizat, deși are doar un plămân și 83 de ani…  Suveranul Pontif a ajuns în toate cele trei provincii istorice ale țării, iar în discursurile pe care le-a ținut a îndeamnat la pace și unitate. Harul cu care face ca mulțimile să-l adore se datorează probabil „Aripii Divine” cu care a fost atins, dar și faptului că, licențiat în filosofie și psihologie, are capacitatea de a înțelege oamenii, în diversitatea lor.

Sute de mii de persoane au fost prezente la vizita Papei în București, la Șumuleu Ciuc, la Iași și pe Câmpia Libertății de la Blaj.

Vaticanul a publicat pe youtube, la scurt timp după plecare Papei din România, un clip în care sunt comprimate, în 60 de secunde, cele trei zile ale vizitei apostolice ale Suveranului Pontif în țara noastră:

 

Pe lângă măsurile de securitate excepționale luate de autoritățile române pentru ca vizita Papei Francisc să se desfășoare în liniște, 23 de spitale de campanie și puncte de prim-ajutor medical specializat au fost puse la dispoziția pelerinilor.

Suveranul Pontif a fost însoțit, în toată această perioadă, de medicul său personal, dar se pare că în ciuda faptului că are 83 de ani și respiră doar cu un plămân, a rezistat incredibil de bine turului de forță pe care l-a făcut în cele trei provincii istorice ale României și a putut să-și respecte programul cu sfințenie, în ciuda faptului că vremea a fost nu tocmai favorabilă. La vârsta de 21 de ani, Jorge Mario Bergoglio (pe numele său real) a suferit o intervenție chirurgicală pulmonară la plămânul drept, iar medicii au fost nevoiți să-i extirpe o parte din acesta. Deși respiră doar cu un plămân, Suveranul Pontif nu a rămas cu sechele respiratorii. Mai mult, a reușit să impună prin zâmbetul său, vorba blajină și empatie să genereze atâta energie, atâta bucurie și spirit civic cum nu s-a mai văzut în România la vreo adunare publică.

În cele patru zone din ţară în care Papa Francisc a oficiat slujbe religioase și s-a întâlnit cu pelerinii s-au aflat și echipajele de pompieri şi paramedici SMURD asigurate de Inspectoraul General pentru Situații de Urgență, care au acordat sprijin în cele 23 de spitalele mobile și puncte de prim-ajutor amplasate în aceste zone.

 

Oboseala, emoțiile și condițiile atmosferice au creat însă ceva probleme de sănătate pelerinilor. Dacă la București nu au existat probleme, la Iași, 44 de persoane au cerut ajutor medical, iar opt dintre ele au ajuns la spital.

Alți 141 de pelerini au avut nevoie de asistență medicală în contextul evenimentelor de la Șumuleu Ciuc, din care 28 de persoane cu diferite afecțiuni au fost duse la spital pentru investigații suplimentare, iar 38 de persoane, cu diferite traumatisme, au primit îngrijiri la fața locului. Din numărul total de pelerini care au avut nevoie de intervenția echipelor medicale, 46 de au fost cetățeni străini (Ucraina, Mexic, Polonia, Ungaria).

La Blaj, peste 120.000 de oameni din țară și din străinătate, între care și copii foarte mici, bătrâni și persoane cu dizabilități s-au adunat pe Câmpia Libertății și în împrejurimi, pentru a-l vedea „pe viu”, pe Suveranul Pontif. Nici oboseala, nici ploaia de dimineață, nici soarele amiezii nu i-au doborât. Energia Papei le-a dat putere și i-a ajutat să se bucure de slujba oficiată de Sfântul Părinte care, la final a mărturisit Am venit în această țară frumoasă și primitoare ca pelerin și frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile noastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezentate în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine!”.

 


Adaugati un comentariu


 

*