35 de copii cu autism vor beneficia si anul acesta de terapie gratuita

13 februarie 2016 | 0 comentarii |

Familiile copiilor cu autism din Bucuresti si zonele limitrofe, care nu-si pot permite asigurarea unei terapii, pot depune dosarul prin email, prin posta sau direct la sediul Asociatiei Help Autism, pana pe 26 februarie.

 

copii-autism-terapieIn Romania sunt peste 30 000 de copii afectati de tulburari din spectrul autist – una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale copilariei, potrivit estimarilor neoficiale. Slaba informare, lipsa specialistilor, influentele prejudecatilor, duc la intarzierea diagnosticarii si a interventiei terapeutice sau chiar la lipsa ei din pricina lipsei fondurilor. Costul terapiei unui copil cu TSA se ridica la peste 4.000 de lei lunar, ceea ce pentru multi parinti din Romania este imposibil de suportat.

Pentru a veni in sprijinul acestor copii, Asociatia Help Autism a initiat, in 2013, un program de recuperare gratuita, denumit „Parinte pentru Parinte”. Parintii beneficiari ai asociatiei au contribuit astfel, din fondurile stranse prin formularul 2% pentru terapia copiilor lor, la sustinerea programelor de recuperare pentru alti copii cu autism.

In cei doi ani de derulare a programului, cu ajutorul unui buget de 130.000 de euro asigurat prin sponsorizari si eforturile de strangere de fonduri ale parintilor beneficiari ai asociatiei, 62 de copii diagnosticati cu TSA au beneficiat de terapie zilnica gratuita.

 

Daniela Bololoi

Daniela Bololoi

Anul 2016 este al treilea an in care Asociatia vine in sprijinul familiilor copiilor diagnosticati cu TSA, care nu isi permit sa plateasca terapia necesara recuperarii acestora. Prin contributia celor 270 de parinti care au colectat donatii si formulare 2% in anul 2015 precum si cu ajutorul unor sponsorizari, Asociatia si-a propus ca si anul acesta sa ofere terapie gratuita zilnica unui numar de peste 35 de copii, prin centrele Help Autism.

 „Realitatea pe care am incercat, in activitatea noastra, sa o facem cat mai cunoscuta parintilor este ca diagnosticarea precoce si inceperea cat mai timpurie a terapiei sunt conditiile esentiale pentru recuperarea copilului cu autism. Din nefericire insa, costurile lunare ale terapiei depasesc, de cele mai multe ori, posibilitatile familiei, iar consecintele intarzierii interventiei pot fi extrem de serioase. Din fericire, exista facilitati si mijloace prin care costurile pot fi sustinute, cum ar fi directionarea a 2% din impozitul pe venit, sponsorizari si donatii din partea persoanelor fizice sau juridice insa aceasta colectare este un proces indelungat, care poate dura pana la un an de zile, timp atat de important pentru evolutia unui copil. Asa s-a nascut programul meu de suflet, «Parinte pentru parinte». Este modul nostru, parinti la fel de incercati de aceasta provocare, de a fi alaturi, la inceputul acestui drum, de semenii nostri”, spune Daniela Bololoi, presedintele Asociatiei Help Autism.

 

HelpAutism-terapiegratuitaDe programul „Parinte pentru Parinte” pot beneficia copiii diagnosticati si/sau evaluati de scurt timp si care nu urmeaza niciun fel de program de recuperare, proveniti din familii defavorizate (familii monoparentale, familii fara venituri, familii cu numar mare de copii). Astfel, familiile copiilor cu autism din Bucuresti si zonele limitrofe pot depune dosarul prin email, prin posta sau direct la sediu pana pe 26 februarie. Selectia si evaluarea dosarelor va fi facuta de Comitetul de parinti, rezultatele finale urmand sa fie anuntate pe 1 martie 2016. Regulamentul si aplicatia sunt disponibile pe website-ul asociatiei: www.helpautism.ro.

Slaba informare, lipsa specialistilor, influentele prejudecatilor, duc la intarzierea diagnosticarii, respectiv la intarzierea interventiei terapeutice sau chiar lipsa ei din pricina lipsei fondurilor – costul terapiei unui copil cu TSA ridicandu-se la peste 4.000 de lei lunar.

Pentru cresterea sanselor de recuperare, interventia terapeutica trebuie sa fie zilnica si in regim sustinut, iar principiile trebuie insusite si aplicate si acasa, de catre familie. Lipsa stimularii prin terapie a copilului cu TSA il poate transforma intr-un adult neintegrat si de cele mai multe ori, institutionalizat.

 

*Asociatia Help Autism se implica activ, de 5 ani ,in derularea de programe de constientizare a autismului, diagnostic precoce si interventie timpurie pentru copiii cu autism. Considerata varf de lance in actiunile de schimbare a statutului autismului in Romania, pe langa servicii de terapie oferite in cele 5 centre, o filiala si la domiciliu, Asociatia Help Autism – www.helpautism.ro, desfasoara activitati de lobby, parteneriate public-private si este co-organizator al Conferintei Internationale ABA – stiinta care sta la baza terapiilor de recuperare in autism.


Adaugati un comentariu


 

*