Persoanele cu autism au acum o sansa de recuperare in plus

29 august 2013 | 0 comentarii |

1.240 de medici de familie si pediatri s-au inscris la cursurile online de depistare precoce a tulburarilor de spectru autist (TSA) desfasurate prin proiectul strategic „Si ei trebuie sa aiba o sansa!”, implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal.

 

Terapie gratuita pentru persoanele cu autism

Terapie gratuita pentru persoanele cu autism

1.332 de persoane cu autism au beneficiat in ultimii trei ani de servicii specializate in cadrul unor centre deschise de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si directiile sociale de la nivelul judetelor tarii, in cadrul proiectului cu finantare europeana „Si ei trebuie sa aiba o sansa!”.

La sfarsitul celor 3 ani de lucru au fost deschise 40 de centre de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism si familiile lor in 35 de judete ale tarii (intre care si Buzau) si in Bucuresti, oferind servicii gratuite.

 „Proiectul a pornit de la dorinta de a raspunde unei parti a problemelor identificate in randul comunitatii persoanelor afectate de autism. Semnele sunt multiple, combinatia semnelor este importanta si lipsa de informare si instruire agraveaza integrarea. Principala reusita o reprezinta dezvoltarea retelei de servicii pentru persoanele cu autism”, a declarat Adelaide Katerine Tarpan, managerul proiectului, cu prilejul conferintei care a marcat inchiderea lui.

Proiectul a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

 

Instruiri voluntari RAA

Instruiri voluntari RAA (sursa foto:RAA)

1.240 de medici de familie si pediatri s-au inscris la cursurile online de depistare precoce a tulburarilor de spectru autist (TSA) desfasurate prin proiectul strategic „Si ei trebuie sa aiba o sansa!”, implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) si partenerii sai, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului (MMFPSPV-DPC) si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (APCCR).

Proiectul a urmarit cresterea numarului de medici instruiti in depistarea precoce a tulburarii de spectru autist, cresterea numarului de specialisti in interventii terapeutice, dezvoltarea unei retele nationale de servicii gratuite pentru persoanele cu TSA, sporirea gradului de informare si sensibilizare a publicului si elaborarea unei Strategii Nationale privind integrarea sociala a persoanelor cu autism, precum si crearea unui cadru favorabil cresterii sanselor de integrare sociala a copiilor si tinerilor cu TSA, prin diagnosticare precoce si acces la servicii si programe de recuperare si asistenta specializata.

Instruirea medicilor de familie si pediatri va continua prin platforma e-learning care ofera formare creditata de Colegiul Medicilor din Romania, ramanand activa si dupa incheierea proiectului.

 

Progresele in terapie, Recuperarea, cu rabdare si dragsoste

Progresele in terapie, Recuperarea, cu rabdare si dragsoste

In Centrul de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism care functioneaza in incinta Complexului de servicii pentru copilul cu handicap sever din municipiul Buzau sunt deja integrati in programe specifice de terapie 19 copii si tineri cu varste intre 3 si 16 ani.

In luna februarie a acestui an a fost deschis Centrul de consiliere si asistenta de specialitate gratuita pentru persoane cu autism, careofera interventii personalizate fiecarui beneficiar, in functie de varsta, felul specific in care a fost afectat de aceasta tulburare si disponibilitatea sa si a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru. Personalul specializat – psihologi si/sau psihopedagogi instruiti in lucrul cu persoane cu autism evalueaza fiecare caz nou in parte si, impreuna cu familia, realizeaza un plan de interventie, pe termen mediu sau lung, in functie de nevoile fiecaruia”, explica Alina Badulescu, directorul general executiv al DGASPC Buzau, mentionand ca noul centru a fost infiintat ca o extindere a serviciilor oferite in Centrul pentru copii „Dumbrava Minunata”, inaugurat vara trecuta, avand in vedere ca la nivelul judetului Buzau sunt diagnosticate cu TSA peste 200 de persoane. In plus, este incurajata activitatea de voluntariat.

In tulburarile de spectru autist, terapia este de lunga durata, iar gradul de eficienta creste cu cat afectiunea este diagnosticata mai timpuriu, iar copilul beneficiaza de o forma de interventie specializata.

 

Prezidiu Proiect RAA

Prezidiu Proiect RAA (sursa foto:RAA)

Pe parcursul celor trei ani de implementare a proiectului RAA, 628 de profesionisti au fost instruiti in interventii terapeutice pentru persoane cu autism (psihologi si psihopedagogi), 1.240 de medici de familie si pediatri s-au inscris la cursurile online de depistare precoce, iar 400 dintre ei au absolvit deja. 40 de Centre de consiliere si asistenta pentru persoane cu autism si familiile lor au fost deschise in 35 de judete ale tarii si in municipiul Bucuresti, pentru a oferi servicii gratuite, iar 1.332 persoane cu autism au beneficiat deja de servicii in cadrul acestora, pana la sfarsitul lunii iulie. Au avut loc, de asemenea, doua campanii nationale de informare si sensibilizare, care au atins 8.154.000 indivizi unici, din publicul general, respectiv 35.715 apartinatori ai persoanelor cu autism.

Totodata a fost elaborat, in colaborare cu autoritatile abilitate si cu partenerii din mediul neguvernamental, proiectul de Strategie nationala privind integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu autism.

In opinia organizatorilor, principala reusita a proiectului o reprezinta punerea bazelor primei retele nationale, public-private, de servicii pentru persoanele cu autism.

 

Voluntari RAA

Voluntari RAA (sursa foto: RAA)

Autismul este o problema de sanatate publica, ce trebuie abordata cu cea mai mare atentie, fiind vorba mai ales despre copii care au sansa sa se integreze social.

In Romania, potrivit Ministerului Sanatatii, la nivelul anului 2012 erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autim, insa specialistii estimeaza ca in tara noastra sunt cel putin 15.000 de persoane cu autism.

Americanii estimeaza o incidenta a autismului de 1 la 88 de persoane, conform unui studiu publicat de Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta.

Studiile de specialitate arata ca diagnosticarea timpurie, la varsta de 18 – 36 luni, interventiile specializate si integrarea sociala cresc, cu pana la 47%, sansele persoanelor cu autism de a dobandi abilitati pentru viata independenta, conform studiului publicat de Ivar Lovaas, UCLA, 1987.

Cele 40 de centre infiintate prin proiectul derulat de RAA vor continua sa ofere servicii si dupa incheierea acestuia, Fundatia Romanian Angel Appeal avand in pregatire noi proiecte ce vizeaza dezvoltarea lor si a serviciilor. Vor continua, de asemenea, campaniile nationale de informare si advocacy cu privire la drepturile persoanelor cu autism.

Fundatia Romanian Angel Appeal este, din anul 2012, membra a Federatiei pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autismului (FEDRA).


Adaugati un comentariu


 

*