Japonezii au creat un ficat uman din celule stem

29 august 2013 | 0 comentarii |

Dr. Tudor Panu, presedintele Bancii Romane de Celule Stem sustine ca acest gen de studii vor ajuta la gasirea unor alternative viabile care sa inlocuiasca transplanturile de organe si la testarea medicamentelor noi din piata.

Japonezii au obtinut un ficat din celule stem

Japonezii au obtinut un ficat din celule stem

Cercetarea medicala ne da din nou vesti bune, intarind speranta ca boli grave vor putea fi tratate mai usor, iar astfel, multe vieti vor fi salvate. Cercetatorii japonezi de la Universitatea de Medicina din Yokohama au dezvoltat, recent, un tesut hepatic uman, din celule stem. acest succes reprezentand un pas important pentru viitorul transplanturilor de ficat, informeaza Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem, printr-un comunicat de presa.

Aceasta informatie arata cat de importante sunt celulele stem pentru viitorul medicinei, in general, si al medicinei regenerative, in particular”, declara dr. Tudor Panu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), apreciind ca acest gen de studii poate ajuta la gasirea unor alternative viabile care sa inlocuiasca transplanturile de organe si, totodata, la testarea medicamentelor noi din piata, mentionand ca „reactiile unui organ uman la medicamente sunt mult mai demne de incredere in ceea ce priveste asemenea teste, decat organul unui animal de laborator”.

 

Dr. Tudor Panu (dreapta), presedinte ARBACS

Dr. Tudor Panu (dreapta) –  ARBACS

Presedintele ARBACS arata ca in prezent exista peste 100.000 de oameni in intreaga lume care au nevoie de transplanturi de organe, iar aproximativ 10% dintre americani necesita un ficat nou.

Dr. Panu si-a exprimat, de aceea, speranta ca „romanii inteleg acest lucru, atat cei cu probleme de sanatate, cat si cei care sunt constienti de importanta mentinerii sanatatii. De aceea, ne dorim ca familiile din toata tara sa apeleze la bancile membre ARBACS pentru recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, in scopul de a beneficia de realizarile ulterioare ale stiintei”.

In Romania, numai in acest an s-au efectuat 78 de transplanturi hepatice, potrivit doctorului Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Tot anul acesta, la sfarsitul lunii ianuarie, medicii elvetieni au inregistrat transplantul cu celule stem cu numarul un milion, momentul fiind considerat de lumea medicala un eveniment istoric ce a marcat „o piatra de hotar in istoria medicinei si a rasei umane”.

 

In 2010 - un ficat din celule stem de la soarece

In 2010 – ficat din celule stem de la soarece

In 2010, cercetatorii americani de la Massachussetts General Hospital din Boston anuntau ca au obtinut in laborator primul ficat artificial din celule stem, folosind ficatul afectat al unui soarece, pe care mai intai l-au „curatat” printru-un procedeu numit „decelularizare”, pastrand doar vasele sanguine si colagenul. Pe aceasta „matrice” au insamantat celule sanatoase din ficat, numite hepatocite, iar ficatul nou creat a fost apt sa elimine toxinele si a putut fi pastrat mai mult de zece zile in conditii de laborator, dupa care a fost transplantat la un soarece, care a supravietuit timp de cateva ore.

 „Daca totul merge bine, este posibil ca in 5 – 10 ani sa putem reproduce in acelasi mod si ficatul uman, (…) dar ingineria tesuturilor ne-a mai dat si in trecut sperante ca ar putea produce tesuturi in conditii de laborator, iar lucrurile nu au mers tocmai bine, motiv pentru care incerc sa fiu optimist, dar prudent”, a spus atunci dr. Korkot Uygon, coordonatorul echipei de cercetatori.

Mark Thursz, profesor de hepatologie la Imperial College London, a fost de parere ca exista mai multe probleme care trebuie depasite pentru a crea un ficat care sa functioneze independent.


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*