Principalele beneficii ale consumului de morcov crud

13 februarie 2016 | 0 comentarii |

Multitudinea de vitamine si minerale continute in aceasta leguma plaseaza morcovul pe primele locuri in topul celor mai sanatoase vegetale.

 

morcovCu mult inainte de a-i fi descoperite proprietatile culinare si de a fi introdus ca ingredient principal in bucatarie, morcovul era consumat in stare cruda. Din cele mai vechi timpuri, acesta era folosit pentru a preveni aparitia anumitor afectiuni, oamenii de atunci folosindu-l ca pe un adevarat medicament.

Extrem de bogat in vitamine si minerale, morcovul este considerat una dintre cel mai sanatoase legume, cel mai indicat fiind consumul sau in stare cruda, pentru ca prin fierbere sau orice alta forma de preparare, o parte din vitaminele si mineralele continute se pierd.

Simplul obicei de a rontai un morcov crud este foarte benefic pentru gingii si dinti. Mestecat bine, morcovul curata si dezinfecteaza, regleaza pH-ul din gura si ajuta la intarirea gingiilor. Prin urmare, cei care doresc sa aiba o respiratie proaspata si cavitatea bucala cat mai lipsita de bacterii nu trebuie decat sa manance zilnic cel putin un morcov crud pe care sa-l mestece bine.

Morcovii au fost folositi mereu pentru efectele terapeutice datorita sucului plin de substante energizante, suc extrem de benefic pentru copii, gravide si batrani.

 

morcoviPe langa reglarea tranzitului intestinal, morcovii sunt excelenti si pentru eliminarea parazitilor intestinali. Totodata, morcovul are actiune antidiareica, purgativa, fiind cicatrizant pentru stomac si un adevarat aliat al ficatului.

Betacarotenul din morcov este un puternic antioxidant ce actioneaza in special in cazul cancerului pulmonar si al celului de colon.

Morcovul consumat crud scade si nivelul colestrolului rau care cauzeaza ateroscleroza, iar fibrele pe  care le contine elibereaza fluxul sanguin de excesul de lipide. De asemenea, morcovii contin potasiu, care ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu, asociat cu hipertensiunea, si tin presiunea sangelui sub control.

Cel mai cunoscut beneficiu al morcovilor cruzi este legat insa de imbunatatirea vederii. Sunt bogati in betacaroten, un compus care se transform in mod natural in vitamina A atunci cand morcovul este consumat. La nivelul retinei, vitamina A se transforma in rodopsina, un pigment purpuriu imbunatateste vederea, mai ales pe timp de noapte. In plus, deloc de neglijat este faptul ca betacarotenul protejeaza impotriva degenerarii maculare si a cataractei.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*