4 Martie – Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV

4 martie 2025 | 0 comentarii |

Peste 90% dintre cancerele care pot fi provocate de infecția persistentă cu Virusul Papilloma Uman pot fi prevenite prin vaccinare, dar aproape 350.000 de femei din lume, din care 1.800 din România, mor anual, din cauza lipsei măsurilor de prevenire a acestei infecții. 

 

Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV este marcată anual, la nivel global, pe 4 martie, pentru a atrage atenția asupra unui subiect major de sănătate publică – vaccinarea împotriva infecției cu HPV (Human Papillomavirus) previne peste 90% dintre cancerele provocate de acest virus.

Diverse evenimente sunt organizate cu această ocazie cu scopul de a promova informații și cunoștințe privind infecția cu HPV, calea de transmitere, afecțiunile pe care acest virus le produce și metodele de prevenție a infecției și a bolilor cauzate de infecția persistentă cu virusul papilloma uman (HPV).

Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma şi mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer, fiind responsabile pentru 5% din totalul cancerelor diagnosticate la nivel global. În Uniunea Europeană, infecţia cu HPV provoacă aproximativ 67.5000 de cancere anual. În România, se estimemează că 13,7% dintre cancerele diagnosticate sunt asociate infecției persistente cu HPV”, atrag atenția specialiștii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Eveniment inedit

 

Pentru a evidenția importanța prevenției și a testării regulate, Fundația „Calea Victoriei” și MSD România marchează Ziua Internațională de Conștientizare a infecției cu HPV prin două tururi ghidate ce vor avea loc pe Bulevardul Dacia și Calea Victoriei, cu participare gratuită.

Plecarea are loc la ora 12.30, de la sediul Fundației „Calea Victoriei” (Bd. Dacia, 78) și continuă la Institutul Francez unde va fi evocată Elvira Popescu, la Academia de Studii Economice, unde se va vorbi despre Cecilia Cuțescu-Storck, la Casa Cesianu, asociată cu Maria Tănase, la Academia Română, unde va fi amintită povestea Elenei Văcărescu, la Palatul Regal, unde reginele României și-au lăsat amprenta și se încheie la ora 18.00, la Ateneul Român, cu evocarea Cellei Delavrancea.

Istoricul Anita Sterea, lector al Fundației „Calea Victoriei” va revela poveștile femeilor remarcabile al căror destin s-a intersectat cu această zonă istorică a Bucureștiului și care sunt încă modele de inspirație, iar medicii care s-au alăturat campaniei și specialiștii MSD vor pune accent pe importanța conștientizării screeenigului și a vaccinării anti-HPV, pentru prevenirea canecerelor provocate de acest virus. Lor li se alătură diferite persoane publice care transmit mesaje de încurajare a prevenției.

 

Prevenția, cel mai bun tratament

 

Îmbinând cultura cu educația pentru sănătate, evenimentul ar putea ajuta multe femei să conștientizeze importanța prevenției, consideră organizatorii.

Femeile care aleg prevenția pot continua să modeleze lumea și să-și spună povestea. Prin acest eveniment, ne dorim să îmbinăm cultura și educația pentru sănătate, punând în lumină atât moștenirea istorică a unor femei care au schimbat lumea, cât și importanța prevenirii unei boli care poate fi învinsă. Turul ghidat al poveștilor femeilor remarcabile ale României din centrul Bucureștiului este o metaforă pentru durabilitate și rezistență – două lucruri pe care prevenția le poate oferi și femeilor de astăzi, a declarat Sandra Ecobescu, membru fondator și președinte Fundația Calea Victoriei.

Evenimentul face parte dintr-o campanie mai amplă de informare și educare privind prevenția cancerului de col uterin. Prin această inițiativă, Fundația Calea Victoriei și MSD România încurajează femeile să se informeze și să acționeze, vizitând www.infohpv.ro pentru mai multe detalii despre vaccinarea anti-HPV.

 

Cancere provocate de virusul HPV

 

Aproximativ 80% dintre femei și bărbați se vor infecta cu virusul Papilloma uman (HPV) pe parcursul vieții, iar această infecție este responsabilă pentru 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, 90% dintre cazurile de cancer anal, 72% dintre cazurile de cancer orofaringian și de 70-75% dintre cazurile de cancere vulvare sau vaginale, precum și pentru toate cazurile de condiloame genitale.

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai prevenibile tipuri de cancer, dar rămâne o cauză majoră de mortalitate în România și în lume. Statisticile arată că, deși 9 din 10 femei au auzit de cancerul de col uterin și doar 1 din 10 știe că acest tip de cancer este cauzat de infecția persistentă cu virusul HPV și că poate fi prevenit prin vaccinare. În România, cancerul de col uterin este a treilea cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei. Anual, peste 3.300 de noi cazuri sunt diagnosticate, iar peste 1.800 de românce își pierd viața, țara noastră înregistrând cea mai ridicată incidență şi mortalitate prin cancer de col uterin între țările UE.

 

Vaccinarea și screeningul regulat, soluții salvatoare

 

Detectat într-un stadiu incipient, cancerul de col uterin poate fi tratat cu succes în 9 din 10 cazuri. Testarea periodică și vaccinarea împotriva HPV sunt măsuri esențiale de prevenție, cu impact dovedit. Vaccinul HPV are o eficacitate de 98% în prevenirea infecțiilor persistente care pot duce la cancer, atrag atenția medicii.

Prevenția este cel mai puternic instrument pe care îl avem împotriva cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancere determinate de infecția cu HPV. Astăzi, medicina ne oferă soluții eficiente, iar fiecare vaccin administrat și fiecare test efectuat înseamnă un pas înainte către un viitor fără cancer. În loc să ne temem de cancer, putem alege să ne protejăm din timp. Prin informare corectă și acces la prevenție, transformăm speranța în realitate – o generație de femei mai sănătoase, mai puternice, mai sigure pe viitorul lor”, afirmă dr. Daciana Toma, medic primar medicină de familie.

 

Acceasul la vaccinarea anti-HPV în România

 

România este astăzi una dintre țările europene cu cel mai larg acces subvenționat la vaccinul HPV. Fetele și băieții cu vârste între 11 și 19 ani neîmpliniți se pot vaccina gratuit, iar pentru femeile cu vârsta între 19 – 45 de ani, vaccinul este compensat de stat, cu 50%.

„Normalizarea vaccinării anti-HPV la nivel de societate este un pas esențial către un viitor în care cancerul de col uterin și alte boli cauzate de HPV vor deveni doar o filă de istorie medicală. Avem oportunitatea și responsabilitatea de a proteja generațiile viitoare prin acces la vaccinare anti-HPV, screening și educație pentru sănătate. Investiția în sănătatea femeilor nu este doar o alegere morală, ci și una strategică pentru viitorul societății noastre. Doar printr-un efort comun  – medici, autorități și societatea civilă – putem oferi femeilor din România șansa la o viață mai lungă și mai sănătoasă”, a punctat Livia Stan, director Policy & Market Access MSD România.

 

Apel la acțiune: prevenția începe cu informarea

 

Virusul Papilloma uman face parte dintr-o familie comună de virusuri care infectează pielea și mucoasele. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tulpini de HPV, dintre care cel puțin 14 sunt considerate „cu risc înalt oncogen”, adică ar putea cauza cancer.

HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Aproximativ 80% dintre bărbaţi și femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieții, dar de cele mai multe ori, sistemul imunitar al organismului uman reușește să elimine virusul, înainte ca acesta să cauzeze probleme de sănătate.

Uneori însă, infecția persistă în organism și poate evolua către forme de cancer și alte boli care se pot manifesta de-a lungul vieții adulte.

Vaccinarea este un mijloc eficient pentru a preveni infecțiile persistente cu HPV și afecțiunile asociate acestora: cancer de col uterin, vaginal, vulvar, anal, leziuni precanceroase și veruci genitale cauzate de HPV.

 


Adaugati un comentariu


 

*