60 de cabinete medicale din zone defavorizate, dotate cu aparatură medicală performantă
Prin cele două ediții ale programului „Primul pas spre sănătate”, Organizația Salvați Copiii România și Fundația OMV Petrom au dotat 100 de cabinete de medicină de familie din mediul rural, cu 1.400 de echipamente medicale moderne.
Aproape jumătate dintre localitățile din România nu au suficienți medici de familie, iar aproximativ 400 de localități din zone defavorizate nu au niciun medic. Cea mai dificilă situație este în mediul rural, unde medicii de familie, mulți dintre ei pensionari, deservesc de 1,4 ori mai mulți locuitori decât cei din urban.
Prin programul „Primul pas spre sănătate”, Organizația Salvați Copiii România și Fundația OMV Petrom au venit în sprijinul medicilor și al pacienților din mediul rural, cu dotări în echipamente medicale esențiale pentru diagnostic, taratment și monitorizare.
„Accesul limitat la servicii medicale de sănătate are consecințe dramatice pentru copiii din mediul rural, de aceea este esențială investiția directă în comunitate, în cabinetele medicilor de familie, astfel încât copiii și gravidele să poată primi îngrijirea medicală optimă. Disparitățile dintre urban și rural constituie una dintre problemele majore ale României”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
60 de cabinete medicale din mediul rural au fost dotate, în a doua ediție a programului, cu 730 de echipamente medicale moderne, esențiale pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea mamei și copilului, între care: ecograf portabil, analizor de colesterol, glicemie și hemoglobină, holter, electrocardiograf, defibrilator semiautomat, doppler vascular și fetal, pulsoximetru, oftalmoscop și masă ginecologică, pentru a putea asigura consultații la nivel local.
„Dotarea cabinetelor de medicină de familie aduce beneficii în comunitățile rurale dezavantajate și reduce decalajele sociale. Programul îmbină sprijinul direct cu educația, pentru a contribui la reducerea ratei mortalităţii infantile și susținerea mamelor ”, a precizat Amalia Fodor, director executiv, Fundația OMV Petrom.
Prin această investiție, care se ridică la 1 milion de euro, se urmărește scăderea presiunii pentru spitalele județene sau camerele de gardă din marile orașe și reducerea distanței și a costurilor pentru consultații pre și post natale.
Cele 60 de cabinete medicale incluse în ediția 2024/2025 a programeului se adaugă altor 40 de cabinete dotate în 2023/2024. Astfel, 12.000 de mame și femei însărcinatedin zonele rurale defavorizate beneficiază, în urma acestei investiții, de acces la servicii medicale primare îmbunătățite, iar 14.000 de copii cu vârsta de până la 3 ani din aceste comunități au acces la servicii de sănătate timpurie.
„O problemă serioasă este legată de modul fragmentar de urmărire a sarcinii. Acum, datorită echipamentelor primite s-a dus vestea că avem ecograf, iar gravidele au început să vină la control. Putem să le oferim informații despre sarcină, drepturi și îngrijirea copilului. Am urmat cursuri de specializare în ecografie și am încercat să țin pasul cu noile tehnologii. Cu ecograful portabil, pot oferi acum pacienților mei o evaluare mai rapidă și mai accesibilă”, a precizat dr. Baroti Barna, medic de familie, comuna Cârța, județul Harghita.
Programul „Primul pas spre sănătate” a ajuns, pe parcursul celor două ediții desfășurate, în 100 de comunități rurale dezavantajate, din 34 de județe ale țării – Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea și Vaslui. Cele mai multe cabinete dotate dprin acest program sunt din județul Iași (11), Suceava (7) și Botoșani (7).
Investiția totală este de 1,5 milioane de euro, iar cele 100 de cabinete de medicina familiei (40 în ediția 2023/2024 și 60 în ediția 2024/2025) incluse în program, au fost dotate cu 1.400 de echipamente medicale – ecograf, electrocardiograf, defibrilator automat, pulsoximetru, doppler vascular și fetal, geantă medicală de prim ajutor, trusă completă de mică chirurgie, mobilier medical și instrumentar medical -, astfel încât medicii să poată oferi pacienților lor servicii medicale mai bune.
• În 2023, rata mortalității infantile scade de la 5,7 (2022) la 5,6 (2023). Cele mai mari valori sunt în Tulcea (10), Botoșani (9.5) și Satu Mare (9.2). Cele mai mici în București (2.6), Vâlcea (3.4) și Ilfov (3.6).
• Decesele sub un an (numere absolute) – scad de la 1.019 (în 2022) la 901 (în 2023).
• Nașterile în 2023 scad de la 17.8233 (2022) la 16.0078 (2023).
• Nașterile care provin de la mame adolescente scad, pe fondul unei natalități oricum scăzută. Se înregistrează 643 de nașteri la fetele sub 15 ani (față de 746 în 2022).
* Fundația OMV Petrom, lansată în 2022, construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate.
* Salvați Copiii România construiește, de 35 de ani, programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România și a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, în același timp militând pentru o colaborare viabilă cu autoritățile, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat, din 2010, o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 400 de comunități rurale defavorizate din 20 de județe, cu 450.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Sursă foto: Salvati Copiii Romania