SOC LA SLATINA: Suspiciune de transfuzie cu sange infectat cu virus hepatitic B
Centrul de Transfuzii Slatina a fost inchis, dupa ce in Spitalul Judetean s-ar fi transfuzat sange infectat cu Hepatita cu virus B, unor pacienti. Ministrul interimar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a disus efectuarea unui anchete la Spitalul Judetean si la Centrul de Transfuzie din localitate.
S-a schimbat ministrul sanatatii, dar problemele sistemului sanitar romanesc au ramas, nu au disparut peste noapte si arata cat de mare este vulnerabilitatea bolnavului in aceasta tara. Dupa scandalurile repetate din mai multe spitale din tara, la Slatina s-a instalat panica, in Spitalul Judetean, dupa ce s-a aflat ca unui pacient i s-a efectuat transfuzie cu sange posibil infectat cu virus hepatitic B.
Ministrul intermar al Sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu, a dispus astazi o ancheta, atat la Spitalul Judetean, unde a fost semnalata transfuzia cu semne de intrebare, cat si la Centrul de Transfuzii din localitate, furnizorul sangelui infectat.
„Imediat ce am aflat ca ar putea fi vorba despre sange infectat, care ar fi fost transfuzat unor pacienti, am dispus efectuarea unui control la Centrul din Slatina si la Spitalul Judetean. Pe durata controlului, Centrul de Transfuzie Slatina a fost inchis”, a declarat ministrul interimar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, mentionand ca pana la finazirarea cercetarilor, Spitalul Judetean Slatina a fost arondat Centrului de Transfuzie Gorj, care ii va furniza sangele necesar salvarii bolnavilor.
Directorul Centrului de Transfuzie Bucuresti, Doina Gosa, spune ca este vorba, de fapt, despre sangele recoltat unui donator in decembrie, asupra caruia nu a existat nicio suspiciune la momentul respectiv. Acesta a revenit, saptamana trecuita, pentru o noua donare, iar la analizele premergatoare s-a descoperit ca este purtator de virus B si a fost alertat spitalul si autotitatile sanitare. Directoarea centrului de Transfuzie a explicat insa ca este posibil ca si pacientul sa fi fost purator de virus hepatitic, iar pentru a putea face dovada ca a fost infectat in timpul transfuziei, ar fi fost nevoie ca acesta sa fi facut testul antigenului hepatitic B la internare.„Pacientul ar putea fi purtator al virusului hepatitic B si sa nu aiba niciun simptom de boala. In plus, orice sange sau produs de sange care se transmite de la centrele de transfuzie catre spitale sunt testate, iar mostre din aceste produse sunt stocate, timp de un an, in centru”, a explicat Doina Gosa.
La randul sau, directorul Centrului National de Transfuzii, Andi Rosin a explicat ca „in Romania se foloseste o metoda de testare a sangelui care nu depisteaza virusul imediat”, ci dupa 60-90 de zile.
Sangele suspectat ca ar fi fost infectat cu virusul hepatitei B a fost deja folosit pentru transfuzii, la cel putin un pacient, care in acest moment se afla internat la Spitalul de Urgenta, unde i s-a facut transfuzia, confirma conducerea unitatii medicale.
„Pe noi ne intereseaza sa vedem si cum a fost activitatea de stocare de sange, stocarea probelor recoltate si transportul catre unitatile solicitante. Investigam si perioada de internare si modalitatile de tratatre ale pacientului in spital”, a declarat ministrul interimar al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in direct, la un post central de televiziune.
La aceasta ora exista „o suspiciune de infectare cu virusul hepatitei B. Analizam lucrurile, facem o ancheta si vrem sa aflam trei lucruri: daca a fost o transfuzie cu sange infectat, daca e de cauza imputabila unei persoane si daca a fost din pricina limitarilor tehnologice pe care le avem”, a mai spus directorul Centrului National de Transfuzii, mentionand ca in acest caz, spitalul nu are competenta sa confirme sau sa infirme suspiciunea. In plus, acesta a precizat ca in Romania, riscul transfuzional este de unu la un milion, iar in ultimii 10 ani nu s-au inregistrat decat trei astfel de incidente.