Statia de transfer a gunoiului de la Beceni protejeaza sanatatea locuitorilor din sapte comune

19 martie 2014 | 0 comentarii |

Centrul de sortare de la Beceni functioneaza sub forma unei societati comerciale constituita prin asocierea autoritatilor publice din sapte comune de pe Valea Slanicului si a Consiliului Judetean.

 

BeceniIn majoritatea comunelor din judetul Buzau, gunoiul menajer reprezinta inca o problema de gestionare locala, desi zona noastra a fost, in urma cu putini ani, exemplu negativ la nivel national in acest domeniu si a dus la ingreunarea situatiei Romaniei in fata Uniunii Europene.

O prima masura impusa a fost eliminarea gropilor de gunoi amplasate in general la marginea satelor ori chiar in apropierea apelor curgatoare, aspect care a dat de gandit si din punctul de vedere al sanatatii oamenilor din aria locuita.

Mai apoi, in majoritatea comunelor din judet au aparut firmele de salubrizare. In fapt, judetul se imparte in doua, tot atatea fiind si companiile care si-au adjudecat contracte fabuloase, in mare parte in dezavantajul platitorilor obisnuiti, care abia traiesc de pe o zi pe alta, ducandu-si bolile pe picioare si tratandu-se doar cu leacuri babesti, pentru ca nu au bani pentru medicamente.

Multe primarii nu au stiut sa negocieze, asa ca gunoiul menajer costa in unele zone 18 lei/persoana/luna, suma care nu poate fi achitata de mare parte din populatie. Important este ca in astfel de situatii gunoiul menajer este preluat o data la doua saptamani, iar contracte individuale, cu populatia, exista in putine cazuri.

Exista si o parte a comunitatilor buzoiene care nu au niciun fel de serviciu de salubrizare, nici local si nici contractat. Ca atare, marginea de sat si malurile apelor curgatoare sunt depozite ad-hoc de gunoi menajer si astazi, in 2014.

 

Laurentiu Constantin - primar Beceni

Laurentiu Constantin – primar Beceni

Exista insa si aspecte pozitive la capitolul salubrizarii zonelor rurale. La Beceni spre exemplu, in 2009 s-au pus bazele proiectului numit Sistem de management integrat al deseurilor in zona localitatilor de pe Valea Slanicului cu statia de transfer in comuna Beceni, proiect finantat de UE in cadrul Programului Phare 2005 Coeziune Economica si Sociala – Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoare prioritare de mediu.

Durata de implementare a proiectului a fost noiembrie 2007 – iulie 2010, iar costul total al proiectului 779.326,97 euro din care 669.382,71 euro finantare europeana, iar 109.944,26 Euro, contributia proprie a beneficiarului.

Centrul de sortare de la Beceni functioneaza sub forma unei societati comerciale constituita prin asocierea autoritatilor publice deservite, sub numele SC Eco Serv Valea Slanicului SRL. Proiectul a fost implemnentat prin participarea consiliilor locale Beceni, Cernatesti, Bisoca, Lopatari, Manzalesti, Sarulesti si Vintila Voda si a Consiliul Judetean Buzau.

S-au infiintat astfel 62 de platforme de gunoi, au fost achizitionate doua autogunoiere, 124 de pubele de colectare selectiva, o fadroma, un motostivuitor si un autosasiu de colectare a PET-urilor si a hartiei.

Din pacate, exemplul acesta nu poate fi preluat de alte primarii buzoiene care nu au avut norocul unui proiect realizat cu fonduri europene, pentru a-si infiinta o statie de transfer, insa problema protejarii mediului inconjurator si, implicit, a sanatatii populatiei din zonele aferente trebuie in mod clar rezolvate.

 

eco servDespre statia de transfer existenta la Beceni, Dumitru Laurentiu Constantin, primarul comunei spune ca este un proiect derulat cu finantare europeana care merge inca, pe linia de plutire, asigurand si locul de munca a 14 sateni si eliminand o mare problema de mediu cu care s-ar fi confruntat cele sapte comunitati de pe Valea Salnicului de Buzau.

E o statie de sortare prin care noi colectam deseul menajer din comuna si din comunele din amonte. Se selecteaza materialele plastice, fierul si hartia si restul merge la rampa de gunoi de la Galbinasi. Gunoiul colectat si selectat e dus la rampa. Se ia pe fiecare locuitor, ca pret, 4,5 lei pe luna.

Societatea care asigura aceste servici nu este profitabila, abia reusim sa asiguram salariile, din cauza costurilor foarte mari de la rampa. Acolo costa 70 de lei pentru tona de gunoi, iar noi avem si distanta mare fata de rampa. Mai mult, oamenii nu au reusit nici acum sa invete sa puna gunoiul asa cum trebuie si mai arunca in tomberon si pamant din curte… Noi am cumparat pubela pentru fiecare familie, dar ei pun in ea si gunoiul de grajd si resturile de la animale si pietre, de toate. La sedintele satesti pe care le-am avut, le-am explicat cum trebuie facut, astfel incat sa nu avem dificultati. Trebuie ca in fiecare gospodarie sa fie o platforma pentru resturi vegetale si gunoi de grajd si restul sa mearga la masina care preia saptamanal gunoiul, in care trebuie sa se regaseasca numai resturi menajere, ceea ce foloseste omul in gospodarie plus plastice, fier sau carton. Noi, la Eco Serv Valea Slanicului – societatea Primariei, avem prese pentru imbalotat hartie si plastic, pe care le reciclam, detaliaza primarul Laurentiu Constantin.

Aceeasi sursa adauga ca desi contextul judetean este ca primariile si consiliile locale sa se debaraseze de povara serviciului de salubrizare si sa contracteze cu firme specializate, la Beceni nu va fi predat acest serviciu, din cel putin doua motive: statia de transfer este inca sub contract cu UE, iar societatea detinuta de primarie are 14 angajati din zona, plus utilaje de intretinut.


Categorii: Actual, Comunitate

Adaugati un comentariu


 

*