Noua tineri romi buzoieni beneficiaza de burse de studii medicale

14 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

Prefectura Buzau, cu sprijinul consilierului pe probleme ale romilor, Ana Raducanu, i-a ajutat pe opt dintre sa studieze la scolile postliceale din municipiul Buzau, iar pe cel de-al noualea sa fie student la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

 

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, in parteneriat cu Fundatia Roma Education Fund Romania, Asociatia Medicilor Rezidenti, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN si Open Society Institute, implementeaza proiectul strategic „O generatie de specialisti romi in domeniul medical”, informeaza Institutia prefectului Buzau, printr-un comunicat de presa.

Obiectivul proiectului consta in sustinerea accesului tinerilor romi la educatie academica in domeniul medical si combaterea abordarilor stereotipe cu privire la dezinteresul persoanelor de etnie roma pentru educatie si pentru practicarea de profesii care necesita un inalt grad de calificare, se mai mentioneaza in comunicatul amintit.

Prin actiunile de informare, consiliere si sprijin acordat la intocmirea dosarelor, organizate de Biroul Judetean pentru Romi din cadrul Institutiei Prefectului Judetul Buzau, 9  tineri de etnie roma din judet, interesati sa urmeze o cariera in domeniul medical, au devenit bursieri in cadrul acestui proiect.

 

Potrivit Anei Raducanu, consilierul Prefecturii Buzau pe problemele romilor, „8 dintre bursieri sunt elevi ai Scolii Postliceale de Stat sau ai Scolii Postliceale «V.Alecsandri» din municipiul Buzau, iar Aurelia Carlaboiu, din Glodeanu Sarat, este studenta a Universitatii de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din Bucuresti. Ceilalti opt tineri romi sunt elevi in ani diferiti ai scolilor sanitare din municipiu. Este vorba despre Laura Win, Gina Lepadatu, Loredana Duman, Lavinia Stefan, Marin Musat, Mirela Stanciu, Geanina Danecu si Elena Alina Eftimie. Toti acestia beneficiaza de burse de studii prin programul mentionat, dar si de dezvoltare personala, de programele de mentorat si de tutorat. Lunar, acestia merg la Bucuresti, unde sunt ajutati de profesori universitari sa inteleaga care va fi rorlul lor in societate si cum sa-si desfasoare cat mai bine profesia pentru care se pregatesc, iar la Buzau, avem o grupa de tutorat, care cu sprijinul profesorilor de la Liceul pedagogic, aprofundeaza notinui de chimie si biologie, obiecte de studiu atat de necesare in profesiile medicale”.

 

O Generatie de profesionisti romi in domeniul medical” este un program de burse si dezvoltare personala a carui misiune este de a incuraja performanta academica a tinerilor romi care se pregatesc pentru o cariera in medicina. Programul de burse medicale pentru studenti este cel mai mare program de burse din Romania, atat pentru studentii romi, cat si pentru cei ne-romi.

Tinerii romi pot opta intre doua componente de pregatire, in functie de nivelul de invatamant:

– Componenta de mentorat pentru cei care deja studiaza medicina

– Componenta de tutorat pentru cei care vor sa studieze medicina in viitor

Cu o valoare totala de 4.560.000 euro, aplicatul principal al acestui proiect finantat din Fondul Social European este Agentia de Monitorizare a Presei, in timp ce Roma Education Fund Romania este unul dintre partenerii implementatori, alaturi de Sastipen, Asociatia Medicilor Rezidenti si Open Society Institute Budapesta.

 

Componenta Tutorat se adreseaza cetatenilor romani de etnie roma cu varsta maxima de 35 de ani (nascuti incepand cu data de 1 octombrie 1978 inclusiv), care doresc sa se inscrie la institutii de invatamant tertiar/ preuniversitar in domeniul medicinei umane, in anul 2013 si care in anul scolar 2012 – 2013 sunt elevi de liceu inscrisi in clasa a XII-a (zi)/ a XIII-a (frecventa redusa) in cadrul institutiilor de invatamant secundar din Romania sau absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat care nu sunt inscrisi in cadrul unei forme de invatamant. 

In cursul anului academic 2012 – 2013, sunt oferite sesiuni de pregatire in regim gratuit, pentru 200 de elevi de liceu si absolventi de liceu de etnie roma, la materiile biologie si chimie/ fizica. Cursurile sunt axate pe programa pentru admiterea in unitatile de invatamant superior cu profil medical si sunt realizate de profesori de specialitate. In plus, elevii si absolventii selectati in program participa la tabere de motivare si primesc burse lunare.

Taberele de motivare au ca scop dezvoltarea cunostintelor participantilor in domenii precum managementul caierei, leadership, lucrul in echipa si comunicare eficienta.

Burse lunare in valoare de 500 de lei sunt oferite beneficiarilor in cursul anului academic 2012 – 2013, pe perioada participarii la cursurile de pregatire.  In ultimele 3 luni de tutorat valoarea burselor poate creste la 800 de lei lunar, doar pentru beneficiarii care in cadrul sedintelor de meditatii obtin media generala minima 9.00 la testele de tutorat privind materiile selectate pentru cursurile de pregatire.

 

 Componenta Mentorat se adreseaza celor care in anul universitar 2012 – 2013 sunt studenti/ masteranzi/ doctoranzi in cadrul unitatilor de invatamant universitar/ postuniversitar cu profil medical acreditate in Romania, elevi in cadrul scolilor postliceale sanitare acreditate in Romania sau medici rezidenti in cadrul unitatilor spitalicesti din Romania, cetateni romani de etnie roma, cu varsta maxima de 35 de ani (nascuti incepand cu data de 1 OCTOMBRIE 1978).

Aceasta componenta ofera, in cursul anului academic 2012-2013, sesiuni de pregatire teoretica si practica pentru 160 de tineri romi, studenti ai univeritatilor de medicina si farmacie/ colegiilor medicale acreditate in Romania, medici rezidenti si elevi ai scolilor postliceale sanitare acreditate in Romania. 30 de mentori (medici rezidenti cu diferite specializari) ii indruma pe tinerii romi in procesul de studiu, oferindu-le consultari gratuite pe teme academice de interes medical. In plus, tinerii romi selectati participa la tabara nationala de advocacy si primesc burse care incurajeaza obtinerea de rezultate academice excelente.

Tabara de advocacy la care vor participa tinerii selectati in program are ca scop dezvoltarea cunostintelor participantilor in domenii precum comunicare si leadership, elemente de identitate culturala roma, sistemul de sanatate publica din Romania, elaborarea unei campanii de advocacy si multe altele.

Bursele se acorda candidatilor admisi, in functie de performanta academica a fiecaruia pe parcursul anului academic.

Redactarea de lucrari academice, participarea la evenimente medicale nationale si internationale si la cursuri de limbi straine, implementarea proiectelor de voluntariat in comunitatile de romi sunt de asemenea activitati importante in care vor fi implicati beneficiarii componentei mentorat.


Categorii: Actual, Comunitate, Jobs

Adaugati un comentariu


 

*