Romania ramane conectata la Registrul International al Donatorilor de Celule Stem

Printre primele decizii ale noului guvern s-a numarat si plata cotizatiilor si taxelor aferente anului in curs, pentru ca spitalele romanesti sa ramana interconectate in aceasta retea.

 

Printre deciziile adoptate in cadrul primei sedinte a guvernului Tudose s-a numarat si cea referitoare la aprobarea platii a 10.127 de euro, reprezentand contravaloarea taxelor si cotizatiilor pe care Romania trebuie sa le achite anual pentru interconectarea institutiilor specializate din tara cu institutii similare internationale in domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice.

Toate aceste institutii din intreaga lume sunt incluse in Registrul International al Donatorilor de Celule Stem Hematopioietice, o retea ampla ce faciliteaza gasirea unor donatori compatibili in cazul pacientilor care au nevoie de un transplant de celule stem.

In multe situatii de acest gen, donatorii compatibili provin din randul rudelor apropiate pacientului, insa exista si nenumarate cazuri cand este nevoie de donatori straini, cu un mai mare grad de compatibilitate. In astfel de situatii se apeleaza la registrul international, in evidentele caruia sunt inscrisi donatori voluntari din intreaga lume, iar cu cat baza de date este mai bogata, cu atat cresc sansele gasirii unui donator compatibil.

 

Romania face parte, de cativa ani, din aceasta retea, iar calitatea de membru presupune plata anuala a unor taxe si cotizatii, responsabilitate pe care autoritatile si-au asumat-o la momentul aderarii. Pentru anul in curs, valoarea taxelor pe care Romania trebuie sa le plateasca este de 10.127 de euro, o suma mica, daca ne gandim ca de ea depinde viata a sute de pacienti care au nevoie de un astfel de transplant.

Totodata, donatorii romani de celule stem contribuie, la randul lor, la salvarea vietii altor pacienti, fie din tara, fie din strainatate, atunci cand sunt compatibili cu acestia.

Executivul a aprobat ca suma respectiva sa fie virata in bugetul Ministerului Sanatatii, care va face platile necesare, pentru ca Romania sa ramana in continuare conectata la aceasta retea, care le ofera pacientilor o sansa in plus la supravietuire.

 

Astfel, institutiile specializate din domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice vor avea acces la bazele de date ale institutiilor similare internationale, iar in acest mod, identificarea donatorilor de celule stem hematopoietice compatibili cu pacienti din Romania se va putea face si din bazele de date internationale, nu doar din baza de date nationala.

Suma aprobata de guvern va fi virata de Ministerul Sanatatii catre Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva, Grupul European pentru Sange si Transplant de Maduva si pentru acreditarea, de catre Federatia Europeana de Imunogenetica, a laboratoarelor de imunogenetica si histocompatibilitate. Aceasta acreditare se face pentru o perioada de un an si numai dupa plata cotizatiilor si a taxei aferente.

Structura din cadrul Ministerului Sanatatii care va face plata acestor taxe si cotizatii este Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, infiintat in 2015, tocmai in scopul aderarii Romaniei la Registrul international.

 


Adaugati un comentariu


 

*