REZIDENȚIAT 2018: Peste 8.400 de candidați, pe cele 4.987 de locuri scoase la concurs

8 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Examenul va avea loc duminica viitoare, pe 18 noiembrie, cea mai mare concurență fiind, ca de obicei, pe locurile disponibile în centrul universitar București.

 

Bătaie mare” pe locurile de la examenul de intrare în Rezidențiat, după cum reiese din datele centralizate la finalul perioadei de înscrieri care s-a deschis la jumătatea lunii trecute. Chiar dacă s-a suplimentat numărul locurilor scoase la concurs, numărul total al candidaților este aproape dublu față de cel al locurilor disponibile în această sesiune. După etapa de validare a dosarelor, UMF Carol Davila a transmis, prin intermediul unui comunicat, că s-au înscris 8.420 de candidați, absolvenți ai facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, care vor concura pe 4.987 de locuri scoase la concurs în cadrul celor șase centre universitare în care se vor susține examenele. Concursul va avea loc duminică, 18 noiembrie, în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Și anul acesta, cea mai mare concurență se înregistrează pe locurile scoase la concurs în centrul universitar București. Astfel, dintre cei 8.420 de absolvenți înscriși la Rezidențiat, 3.251, adică 40% din total, au optat pentru unul din locurile scoase la concurs în București. Dintre aceștia, 2.404 sunt absolvenți de Medicină, 604 au absolvit Medicina Dentară, iar 243 sunt absolvenți de Farmacie.

 

În comparație cu anul trecut, a crescut atât numărul locurilor scoase la concurs cât și cel al candidaților. Mai precis, în 2017 au fost scoase la concurs 3.524 de locuri, pentru care s-au înscris 6.817 de candidaţi, dintre care 2.537 au susţinut concursul în centrul universitar Bucureşti.

Acest aspect a fost evidențiat și de academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila, care a declarat că acest fapt „ne poate demonstra un interes crescut faţă de resursa umană din sistemul medical românesc şi totodată pentru desăvârşirea profesiei de medic. Am convingerea că, şi în 2018, absolvenţii noştri vor traversa, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională, demonstrând, la fel ca generaţiile anterioare, valoarea academică de necontestat în cei peste 161 de ani de existenţă a Universităţii Carol Davila”.

 

Pentru a participa la examenul din 18 noiembrie, candidații înscriși trebuie să achite o taxă de 400 de lei, cu 40 de lei mai mult față de sesiunea din anul precedent, iar un 85% din sumele încasate vor fi alocate universităților de profil din centrele în care se susține Rezidențiatul.

În ziua examenului, candidaţilor li se va permite intrarea în sălile de concurs la ora 8.30, în timp ce subiectele se vor deschide la ora 10.00. Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore, iar după o pauză de 15 minute, va începe corectura, în săli, în prezența candidaților.

Pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului, iar rezultatul contestaţiilor se va anunța în următoarele 48 de ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Ocuparea locurilor în cele 67 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor finale se va face numai după semnarea ordinului de confirmare a rezultatelor, de către Ministerul Sănătăţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*