Industria farma autohtonă reclamă condițiile economice ostile în care își desfășoară activitatea

7 august 2019 | 0 comentarii |

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România susține că au crescut costurile de producție a medicamentelor cu 40%, iar taxa clawback ar putea atinge un nivel record de peste 30%.

 

Producţia locală de medicamente, care se bazează doar pe câteva companii care mai fabrică pe piaţa ro­mânească, a determinat Patronatul Pro­ducătorilor Industriali de Medicamente din Ro­mânia (PRIMER) să atragă din nou atenția guvernanților că asupra condițiilor economice ostile în care își desfășoară activitatea fabricile de medicamente, afectate de reglementările fiscale, creşterea costurilor de producţie şi de lipsa personalului calificat ar putea lăsa piața autohtonă la mâna importurilor.

Costurile de fabricație au crescut cu 40%, taxa clawback (o taxă aplicată disproporțional producătorilor de medicamente ieftine) se așteaptă să atingă un record de peste 30% și, în plus, deficitul de personal calificat este fără precedent” susține Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

În acest context, Damian consideră că nu este de mirare că indicatorii economici dați de instituții publice și private arată o prăbușire a cotei de piață a producției de medicamente din țară, de la 40% în 2006, la 20% în 2016, un deficit de balanță comercială în industrie de aproape 3 miliarde de euro, adică aproape 20% din deficitul total al României, și exporturi de mai puțin de 300 milioane de euro, în condițiile în care țări ca Polonia, Cehia, Ungaria și Slovenia exportă, fiecare, medicamente de peste 2 miliarde de euro anual.

 

Dragoș Damian

Reprezentanții PRIMER susțin că deși au prezentat guvernanților problemele economice cu care se confruntă, reflectate și în accesul deficitar al pacienților la medicamentele de producție internă, și deși aceștia par a înțelege deficiențele semnalate în nenumărate rânduri, întârzie să ia măsurile care să creeze un cadru sustenabil, în care producătorii locali de medicamente să își desfășoare activitatea. „Datele de piață prezentate de compania de cercetare Cegedim arată că, în 2019, nu mai există nici un fabricant român în top 10 valoric al producătorilor de medicamente, deși siturile de fabricație din țară pun pe rafturile farmaciilor 65% din volumul de medicamente”, arată Dragoș Damian.

El spune că aceasta este „înca o dovadă a situației pe care PRIMER o semnalează de ani buni, și anume o lipsă de interes a autorităților de a fructifica un domeniu economic strategic, prin reglementări de bun simț. Solicităm de mai bine de 3 ani scutirea de plata „taxei clawback” a medicamentelor care costă mai puțin de 25 lei, ca mijloc pentru a frâna dispariția din farmacii a medicamentelor ieftine și a sprijini relansarea domeniului industriei farmaceutice”, a subliniat oficialul PRIMER.

 

La începutul acestui ani, Antibiotice Iași, singurul  jucător important din sectorul farmaceutic controlat de statul român, a avertizat că taxa clawback riscă să scadă potențialul de dezvoltare a companiei pe termen mediu și lung, în condițiile în care „nu se întrevăd măsuri legislative pentru diminuarea taxei”.

România mai are puţine fabrici care produc local medicamente, deși în piaţă activează circa 120 de firme care au ca domeniu de activitate fabricarea produselor farmaceutice (CAEN 2120).

Din PRIMER fac parte cele mai importante 18 fabrici de medicamente din țară: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, Tis Pharmaceutical, Vim Spectrum, Zentiva.

 


Adaugati un comentariu


 

*