Consumul de medicamente din spitale a scăzut considerabil în perioada pandemiei

9 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Reprezentanții industriei farmaceutice atrag atenția asupra riscului agravării afecțiunilor cronice, analiza lor pe primele 10 luni din an indicând o scădere considerabilă a consumului unor medicamente esențiale în astfel de terapii.

 

Este cunoscut faptul că pandemia a limitat considerabil accesul pacienților la serviciile medicale, fie pentru că unele spitale s-au transformat în unități Covid-19, fie pentru că mulți pacienți s-au temut să mai meargă la spital pentru a nu se infecta.

Această situație a dus la o scădere cu cel puțin 20% a consumului de medicamente din spitale, după cum reiese dintr-o analiză realizată de Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), pentru primele 10 luni ale anului. Datele se referă la consumul în volum, adică la numărul de cutii de medicamente consumate, iar producătorii spun că cele mai mari scăderi față de anul trecut s-au înregistrat la produsele injectabile critice. Astfel consumul de ranitidinum a scăzut cu 81,4%, cel de levofloxacinum a scăzut cu 70,8% cel de vancomycinum cu 65,4%, metoclopramidum cu 35,7%, lidocainum cu 30,9% şi piracetamum cu 30,5%.

 

S-au înregistrat scăderi semnificative și la consumul de alte medicamente esențiale cum ar fi antibioticele injectable, unde consumul de getamicină a scăzut cu 41,2%, cel de  ciprofloxacină cu 36,3%, cel de ceftriaxonă cu 30%, iar consumul de cefuroximă a scăzut cu 29,6%.

Datele comunicate de PRIMER indică, de asemenea, o scădere a consumului de metamizol şi hidrocortizon cu 22%, dar și a unor substanțe perfuzabile precum clorura de sodiu care s-a diminuat 26,4%, ori de glucoză, cu 25,9%.

Nici în cazul analgezicelor injectabile, anestezicelor și relaxantelor musculare, lucrurile nu stau foarte diferit, înregistrându-se scăderi importante ale consumului în unitățile sanitare

Producătorii atrag atenția în mod special asupra reducerii consumului de medicamente oncologice, destinate tratamentului pacienților care suferă de cancer, situație asupra căreia au tras numeroase semnale de alarmă și asociațiile de pacienți, pe parcursul acestui an. În spitale și ambulatoriile de specialitate a scăzut cu peste 10%  consumul de medicamente din această categorie.

 

Dragoș Damian

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat pentru medicamentele doxorubicină (-43,6%), gemcitabină (-37,2%), etoposidum (-35,4%) şi cisplatin (-28,6%).

Volumul medicamentelor din spitale s-a redus substanţial din cauza dificultăţilor în a accesa servicii medicale pentru pacienţii acuţi sau cronici, dar şi din teama bolnavilor de a merge la spital, din cauza pandemiei. De asemenea, lipsa accesului la medicamente destinate utilizării în ambulatoriu pentru bolnavii cronici – sunt deja cunoscute exemple precum levotiroxina, metformină, verapamil – sau mai recent şi a unor antibiotice uzuale va genera agravarea problemelor existente de sănătate ale pacienţilor români, efectul urmând a se manifesta în următorii 4-5 ani. În acest context, solicităm autorităţilor să trateze cu maximă responsabilitate această situaţie, alocând resurse financiare importante pentru sistemul sanitar în 2021”, a declarat Dragoş Damian, directorul executiv al PRIMER.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*