Primele imagini de pe șantierul fostului spital Brătianu

12 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Echipele de muncitori au înălțat deja schelele în incinta clădirii de patrimoniu și au început lucrările de reabilitare, consolidare și modernizare în care va funcționa Centrul Muzeal I.C. Brătianu.

 

După o perioadă de amânări cauzate de modificări legislative ce au impus refacerea documentației necesare, lucrările de reabilitare a clădirii fostului spital Brătianu, unul dintre primele spitale din Țara Românească, în vederea transformării sale în Centru cultural muzeal, au fost demarate, la sfârșitul lunii iulie.

După ce s-a făcut și ultimul pas privind aprobarea, de către Consiliul Județean Buzău, a proiectului tehnic de execuție, în ziua imediat următoare au apărut și primele indicii că, în sfârșit, se va da drumul lucrărilor.

Gardul metalic al imobilului de patrimoniu a fost acoperit cu o plasă de protecție, a fost instalat și un panou care anunța începerea lucrărilor la data de 26 iulie, însă animația specifică unui șantier de o asemenea amploare a fost vizibilă abia zilele trecute, când primele echipe de muncitori au trecut la montarea schelelor în incinta clădirii.

Primele imagini din interior, cu activitatea șantierului, au fost făcute publice de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care a postat pe pagina sa de socializare câteva fotografii surprinse în plină activitate, din care se poate vedea și starea deplorabilă în care aceasta ajunsese fostul spital, lăsat în paragină apropae 20 de ani.

 

Purtând măști și echipamente de protecție, muncitorii au început montarea schelelor și pregătirea spațiului pentru lucrările de reabilitare. Inițial, s-a dorit ca imobilului cunoscut de buzoieni drept „Spitalul Brătianu” să i se păstreze destinația medicală, însă cele câteva tentative de investiții private în acest scop au eșuat. Pentru o astfel de investiție nu erau însă disponibile fonduri europene, iar valoarea lucrărilor de reabilitare și modernizare era prea mare pentru a putea fi suportată exclusiv din bugetul propriu al județului.

S-au căutat alte soluții și, pentru a nu lăsa această clădire emblematică a Buzăului să se prăbușească, singura posibilitate identificată de autorități a fost accesarea unei finanțări prin Axa prioritară 5 a Programului Operațional Regional, prin care se acordă bani europeni pentru reabilitarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu, însă acest fapt impunea transformarea clădirii într-un obiectiv care să poată fi accesibil publicului larg. S-a ajuns astfel la ideea înființării centrului cultural muzeal. Era singura soluție pentru a salva clădirea aflată în conservare din anul 2000, atunci când spitalul care găzduise secțiile ORL, Oftalmologie și Dermato-Venerologie ale Spitalului Județean, și-a închis definitiv porțile.

 

Proiectul autorităților județene a fost aprobat pentru finanțare europeană, iar contractul a fost semnat în urmă cu doi ani, fiind vorba la acea vreme de primul proiect din județul Buzău finanțat din fonduri UE, prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro, din care circa 3,6 milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene, Consiliul Județean contribuind cu suma de 400.000 de euro.

Un an mai târziu, a fost semnat și contractul de atribuire a lucrărilor către firma Hidro Salt B-92, profilată pe construcții civile și industriale, care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean. Lucrările ar fi trebuit să demareze la începutul acestui an, însă anumite modificări legislative apărute între timp au întârziat cu câteva luni acest moment, atât de așteptat de întreaga comunitate.

Lucrările Centrului cultural muzeal „I.C.Brătianu” ar trebui să fie finalizate în trei ani, iar noul edificiu va funcționa ca secție externă a Muzeului Județean, urmând a găzdui aici evenimente culturale. Zona care în prezent constituie curtea imobilului și care se întinde pe aproape un hectar, va fi transformată într-un parc public.

 

Centrul Muzeal IC Bratianu – proiect

Fostul spital Brătianu, monument istoric clasă B, construit la inițiativa marelui filantrop buzoian C.A. Papadopol, fost președinte al Tribunalului Buzău, care a și colectat banii necesari pentru înființarea și dotarea cu aparatură a sălii de operații, a unui laborator de analize și a unui Institut de Radiologie și Fiziologie, a funcționat, timp de aproape 100 de ani, mai întâi ca spital mixt, apoi ca Spital de Chirurgie și apoi ca Spital Județean. Din 1973, aici au rămas doar secțiile de ORL și Oftalmologie, iar într-un alt corp de clădire, secția DV a Spitalului Județean.

Fostul spital, înființat la 1900, face parte din istoria medicală a zonei Munteniei, fiind al doilea spital din Buzău, după spitalul Gârlași, unde funcționează, în prezent, secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență.

Odată cu inaugurarea centrului muzeal vor fi create și 14 noi locuri de muncă pentru personal tehnic, de specialitate și administrativ, care își va desfășura activitatea în cadrul noului obiectiv, iar pentru promovarea investiției și atragerea de vizitatori, va fi creat și un site dedicat.

Se estimează că, anual, aproximativ 2.000 de vizitatoriplătitori de bilete vor trece pragul noii instituții de cultură, iar cel puțin 1.000 de vizitatori virtuali vor accesa site-ul special creat pentru promovarea monumentului istoric restaurat.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*