Consultații și consiliere gratuită pentru pacienții oncologici din Alexandria

29 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

O clinică privată din oraș și promotorul profesiei de navigator de pacienți În România au demarat un proiect în aceste sens, care e va derula pe o perioadă nedeterminată.

 

În urmă cu aproape trei ani, în România era recunoscută oficial o nouă profesie în domeniul medical, și anume cea de navigator medical. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat fără eforturile depuse de Victoria Asanache, președintele asociației Amazonia, care a desfășurat timp de un an un program pentru promovarea acestei profesii, aproape necunoscută în România, dar practicată în toate clinicile importante din Europa și din întreaga lume. La acel moment, Victoria Asanache a devenit și primul navigator de pacienți atestat în țara noastră, având în spate o experiență de 14 ani, timp în care a exercitat atribuțiile specifice acestei profesii, în cadrul Institutului Oncologic din București.

Doi ani mai târziu, în toamna lui 2018, a fost organizat la Institutul Oncologic București primul curs de formare a navigatorilor de pacienți, sub coordonarea acesteia.

Navigatorul de pacienți este persoana de legătura între medicul curant și pacient, împreună formând o echipă al cărei scop este vindecarea, sau, atunci când nu este posibil, prelungirea vieții sau ameliorarea stării pacientului. De asemenea, navigatorul este cel care îi poate explica pacientului, pe înțelesul său, rezultate ale analizelor, variantele de tratament, posibilele efectele negative ale fiecărei opțiuni, etapele tratamentului, periodicitatea curelor.

 

Recent, Victoria Asanache a încheiat un parteneriat cu clinica Exmed din Alexandria, în vederea derulării unui proiect care să vină în sprijinul pacienților cu afecțiuni oncologice din oraș, dar și din județul Teleorman. Proiectul se desfășoară pe  o perioadă de timp nedeterminată, inițiatorii anunțând că deja a fost derulată cu succes o primă etapă. Acesta constă în acordarea de consultații gratuite atât pacienților oncologici, cât și aparținătorilor acestora, care beneficiază totodată și de consiliere și îndrumare medicală oferite de navigatorul de pacienți.

Primii beneficiari ai programului au fost 12 pacienți cu afecțiuni oncologice, cărora navigatorul de pacienți le-a explicat pe înțelesul lor, în termeni uzuali, rezultatele analizelor efectuate și variantele de tratament pe care la au la dispoziție, precizând care sunt posibilele efecte adverse și etapele pe care le presupune fiecare opțiune în parte.

 

Victoria Asanache

Programul va continua, astfel se sesiuni urmând a se organiza periodic, de două ori pe lună. Astfel consultațiile vor avea loc în prima și în ultima zi de marți a fiecărei luni, următoarea sesiune urmând să aibă loc, marți, 3 decembrie. Fiecare serie de consultații se va adresa unui număr de 10 pacienți. Directorul clinicii Exmed, Irinel Bușcă, a precizat că programul se adresează atât persoanelor diagnosticate cu cancer, dar și celor care au suspiciuni că ar putea suferi de o boală oncologică precum și persoanelor care doresc să fie informate cu referire la afecțiunile din această gamă.

Programările se pot face telefonic, la numărul 0347911, Victoria Asanache declarând că, în cazul în care locurile pentru sesiunea din 3 decembrie se vor ocupa, pacienții vor fi programați pentru sesiunea următoare, care va avea loc în ultima zi de marți din decembrie. „Scopul unui astfel de program este de a crește rata de succes în investigarea, diagnosticarea corecta și găsirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare – cauzată de neînțelegerea termenilor medicali, de diferențe de cultura etc, piedici din sistemul medical  – programări ratate, rezultate pierdute etc, de natura psihologică sau de alt tip”, a mai explicat navigatorul de pacienți.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*