Focare de Covid19 în două centre de îngrijire bătrâni din județul Buzău

10 august 2020 | 0 comentarii |

Atât rezidenții cât și persoalul de îngrijire din Căminul pentru persoane vârstnice din Costești și din cel din Aldeni au fost depistați pozitiv la infecția cu SARS-CoV2.

 

Au trecut cinci luni de când a fost confirmat primul caz de infecție cu Covid-19 în județul Buzău și tot atâtea de când medicii buzoieni au început lupta cu noul coronavirus care, între timp a îmbolnăvit 1.581 de buzoieni, dintre care 971 s-au vindecat între timp, dar 41 dintre ei și-au pierdut viața. Au căzut victime acestui teribil virus persoane de toate vârstele și din toate categoriile sociale, de la bebeluși de câteva luni până la bâtrâni de peste 100 de ani.

N-au scăpat de infecție nici medicii, nici asistentele medicale, infirmierele și personalul auxiliar care-i îngrijeau pe cei afectați, mulți dintre ei ajungând la rândul lor pacienți.

Au apărut noi și noi focare de infecție în diferite localități din județ, în instituții și în firme private, au fost carantinate un cartier din municipiul Buzău și un sat din zona Râmnicu-Sărat, dar lupta cu acest dușman nevăzut, dusă de medicii și asistenții medicali alături de infirmierele și îngrijitoarele din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și din Spitalul Județean de Urgență Buzău pare să fie departe de a se putea încheia. Nu s-a găsit încă leacul pentru SARS-CoV-2, acest virus care, la nivel național a afectat, până astăzi, 62.547 de persoane și a ucis 2.729 dintre ele, iar la nivel global a făcut 19.624.044 de victime, dintre care 726.953 au plătit tributul suprem. Cei mai vulnerabili s-au dovedit vârstnicii și persoanele cu comorbidități (care aveau afecțiuni cronice).

Pe măsură ce unele focare se închid, altele apar, în diferite comunități, numărul de îmbolnăviri crescând îngrijorător după ce transmiterea intracomunitară n-a mai putut fi contolată, cei mai mulți dintre bolnavi nemaiputându-și da seama când, unde, cum sau de la cine s-au infectat.

 

Șapte focare de Covid-19 sunt active la ora actuală în județ, iar două dintre ele sunt îngrijorătoare, afectând persoane din categoriile cele mai vulnerabile, adică bătrânii din două centre de îngrijire. Situația pare să fie cât de cât sub control la așezământul de la Aldeni (comuna Cernătești), aflat în proprietatea unei fundații neguvernamentale, unde s-au depistat, deocamdată, pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2, doi rezidenți și două persoane din rândul celor care-i îngrijeau.

Mult mai mare este îngrijorarea la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinții Constantin și Elena” din comuna Costești, unde sunt deja 11 persoane confirmate cu COVID-19 (4 angajați din cadrul unității de îngrijire și 7 beneficiari) și unde riscul râmâne în continuare ridicat, majoritatea rezidenților fiind persoane cu multiple comorbidități, nedeplasabile și extrem de vulnerabile și unde există și un deficit major de personal de îngrijire, după internarea celor depistați pozitiv la noul virus și izolarea contacților acestora.

S-a făcut dezinfecție totală și s-a dispus izolarea și tratarea rezidenților la nivelul unității, motivat de patologia acestora, iar un medic de la Spitalul Județean de Urgență s-a oferit să-i viziteze zilnic pentru a-i monitoriza și a-i ajuta. Rămâne de văzut dacă după prelucrarea tuturor testelor prelevate, Direcția de Sănătate Publică va dispune și alte măsuri.

 

Și în Spitalul Județean de Urgență sunt active două focare de Covid-19, unul în secția de Terapie Intensivă, unde 12 medici, asistenți, infirmiere s-au infectat cu noul coronavirus, iar altul în secția Neonatologie din Maternitate, unde sunt 3 cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, în rândul personalului medical.

Potrivit ultimei raportări a DSP Buzău, alte două ficare de infecție cu noul virus au fost declarate la două societăți comerciale de producție, unde au fost confirmate pozitiv 4, respectiv 5 persoane, dar unde se pare că nu există risc de extindere, întrucât activitatea din cadrul cestora a fost redusă aproape în totalitate.

Un alt focar de infecție este încă activ la Inpectoratul pentru Situații de Urgență, unde sunt 3 persoane depistate pozitiv.

În toate aceste cazuri, Direcția de Sănătate Publică a județului Buzău a recomandat o serie de măsuri de limitare a răspândirii infecției, între care internarea persoanelor confirmate Covid-19, testarea contacților simptomatici, izolarea la domiciliu, împreună cu ceilalți membri ai familiei care locuiesc la aceeași adresă, timp de 14 zile, aplicarea procedurilor de curățenie și dezinfecție terminală, intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție continue, respectarea măsurilor pentru prevenire, protecție și limitare a răspândirii coronavirusului.

 


Adaugati un comentariu


 

*