Jumătate de miliard de euro de la Banca Mondială, pentru finanțarea asistenței medicale primare
Un acord în acest sens fusese semnat încă din 2019, însă ratificarea sa a fot blocată de fostul guvern, pe motiv că banii nu ar fi fost folosiți pentru îmbunătățirea serviciilor sanitare.

Sorina Pintea și Eugen Teodorovici
În luna septembrie a anului 2019, guvernul PSD de la vremea respectivă semna un acord de împrumut cu Banca Mondială, în valoare de 500 de milioane de euro, destinat dezvoltării medicinei de familie.
Intenția de a apela la un astfel de împrumut fusese anunțată încă din luna martie a anului respectiv, de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, și fostul ministrul al Sănătății, Sorina Pintea.
Ulterior au fost purtate o serie de discuții cu medicii de familie pe această temă, iar în septembrie avea loc semnarea acordului de împrumut cu Banca Mondială. Între timp, apele s-au tulburat în politică, iar fosta guvernare PSD a fost înlocuită cu cea a liberalilor.
În luna ianuarie 2020, noul guvern condus de Ludovic Orban a blocat ratificarea acordului de împrumut, solicitând renegocierea acestuia, pe motiv că banii nu ar fi fost folosiți pentru îmbunătățirea serviciilor sanitare.

Victor Costache si Ludovic Orban
Decizia a fost luată după o discuție pe care premierul de atunci a avut-o cu fostul ministrul al Sănătății, Victor Costache. „Obligatoriu, acordul trebuie renegociat. Acolo este vorba de un credit, iar dacă tot luăm un credit, trebuie să fie destinat îmbunătățirii calității serviciilor. Adică trebuie destinat investițiilor în infrastructura spitalicească și altor categorii de cheltuieli care să ducă la îmbunătățirea serviciilor” – declara la acea vreme fostul premier, Ludovic Orban.
Între timp a apărut pandemia, iar prioritățile guvernanților s-au schimbat radical. Apoi, în decembrie, au avut loc alegerile parlamentare care au dus o nouă schimbare a Guvernului. S-a găsit totuși timpul necesar pentru renegocierea acordului, care a fost supus votului Parlamentului în noua sa formă.
Documentul a fost deja promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial, iar în etapa următoare se vor începe demersurile pentru contractarea împrumutului.
În noua formă a acordului, împrumutul are ca principal scop „creșterea acoperirii cu servicii de asistenţă medicală primară pentru populaţia insuficient deservită şi îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor în sectorul sanitar, prin abordarea provocărilor la nivel instituțional”.
Programul are două direcții distincte, prima vizând îmbunătățirea acoperirii cu servicii de asistenţă medicală primară pentru populaţia insuficient deservită, iar cea de-a doua fiind concentrată pe reorientarea sistemului medical, centrat acum pe spital, către o asistență medicală primară eficientă.
Astfel, 75 de milioane de euro din fondurile obținute prin acest împrumut urmează să fie folosite pentru alinierea pachetului minimal de servicii în asistența medicală primară acordat persoanelor neasigurate la pachetul de servicii de bază acordat persoanelor asigurate.
În același timp, pentru creșterea numărului de comunități care beneficiază de asistență medicală comunitară vor fi alocate 90 de milioane de euro iar 75 de milioane de euro vor fi folosite pentru creșterea ponderii fondurilor alocate pentru asistența medicală primară din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.