CNCAV a autorizat folosirea unui vaccin anti-COVID diferit la rapel, în situații speciale

14 august 2021 | 0 comentarii |

În același timp, Comitetul de coordonare a vaccinării anunță că SUA a autorizat a treia doză de vaccin doar pentru un grup mic și vulnerabil”, celelalte persoane vaccinate fiind suficient protejate. 

 

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis noi instrucțiuni privind vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, în situații speciale, cum ar fi reinfectarea cu virusul COVID după administrarea primei doze sau apariția unor reacții adverse serioase.

Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită. Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită”, menționează CNCAV.

Situațiile speciale pentru care se admite administrarea celei de-a doua doze cu vaccin diferit sunt: pentru vaccinul Pfizer BioNTechșoc anafilactic, miocardită/pericardită; pentru vaccinul Modernașoc anafilactic, miocardită/pericardită; pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca)șoc anafilactic, sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST), sindrom de extravazare capilară.

Situațiile sus menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel”, atrage atenția CNCAV.

 

Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin. În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este: pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile; pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile; pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni. „În situația depășirii intervalelor menționate, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze”, precizează CNCAV.

Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Aceasta trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză. După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.

 

Documentul CNCAV arată că intervalul dintre administrarea primei doze de vaccin și rapel poate fi și redus, în situații excepționale, justificate medical. În mod normal, între cele două doze trebuie să treacă minimum 21 de zile și maximum 42 de zile (în cazul Pfizer), minimum 28 de zile și maximum 42 (în cazul Moderna) și minimum 8 săptămâni – maximum 12 săptămâni în cazul AstraZeneca.

Devansarea va fi permisă pentru vaccinul Pfizer BioNTech la un interval minim între cele două doze de 19 zile; pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile; pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două poate fi de 28 de zile.

CNCAV mai precizează că situațiile speciale menționate sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de infecția cu SARS-CoV-2.

 

Totodată, Comitetul de coordonare a vaccinării anunță că SUA a autorizat, la data de 12 august, administrarea celei de-a treia doze de vaccin, dar numai la anumite categorii de persoane. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a modificat autorizațiile de utilizare în regim de urgență pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech și Spikevax/ Moderna, pentru a permite administrarea unei doze suplimentare la persoanele cu imunosupresie puternică, în mod special pentru cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu boli care generează un nivel echivalent de imunodeficiență. Comitetul Consultativ al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru Practicile de Imunizare din SUA va dezbate recomandările clinice suplimentare cu privire la categoria de bolnavi eligibilă pentru doza a treia, care reprezintă un „grup mic și vulnerabil”.

În același timp, FDA își menține poziția conform căreia „celelalte persoane, cu schema completă de vaccinare, beneficiază de un grad de protecție suficient de mare pentru a nu avea nevoie de o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 la acest moment”.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) evaluează la acest moment datele științifice și studiile clinice disponibile în vederea autorizării administrării unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 anumitor categorii vulnerabile și pentru a putea sprijini deciziile autorităților responsabile cu politicile de vaccinare în Statele Membre UE.

 

Pe altă parte, EMA și OMS încurajează finalizarea schemei complete de vaccinare. „Efectuarea schemei complete cu vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) oferă beneficiarilor protecția maximală împotriva maladiei COVID-19. Odată cu intensificarea circulației variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 în țările UE/SEE, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Diseas Prevention and Control – ECDC) încurajează persoanele eligibile pentru vaccinare să înceapă și să finalizeze în timp util schema recomandată împotriva COVID-19”, subliniază CNCAV.

Purtătorul de cuvând al OMS Fadela Chaib a transmis vineri, într-o conferință de presă, că „în general, OMS este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”, dar apără importanța vaccinării, subliniind că „este necesar să explicăm populaţiei generale cum funcţionează vaccinurile şi cât de importante sunt” și că vaccinurile sunt doar „unul dintre instrumentele pe care le avem la dispoziţie” pentru a combate pandemia de COVID-19 şi trebuie dublate de măsurile sanitare care au fost instituite încă de anul trecut (utilizarea măştilor, spălarea frecventă a mâinilor, aerisirea locuinţelor, distanţarea fizică, evitarea locurilor aglomerate).

Până în prezent, aproximativ 4,4 miliarde de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate în întreaga lume. În ţări precum Spania, Franţa, Canada, Marea Britanie sau Germania, procentul de persoane complet vaccinate este de aproximativ 60 % (faţă de 50 % în SUA), în timp ce în multe ţări cu venituri mici este de abia de 1%.

 


Adaugati un comentariu


 

*