Plângere penală împotriva unui fost brancardier care a răspândit fake news-uri despre tratamentul pacienților cu Covid-19

4 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Acesta fusese dat afară din spitalul în care lucra de doar șase luni, pentru că se apucase să dea sfaturi personalului medical, deși avea calificare de inginer electromecanic.

 

Cristian Cernat

Zilele acestea, internetul a fost invadat de o nouă avalanșă de așa-zise dezvăluiri făcute de un fost angajat al Spitalului Clinic Municipal din Oradea, referitoare la „masacrul din spitale” al pacienților cu Covid-19. Acestea au fost preluate de o serie de site-uri, iar autorul dezvăluirilor a fost chiar invitat la o sesiune live pe Faceook de către deputatul independent bihorean Mihai Lasca, intrat în Parlament pe listele AUR și condamnat între timp la doi ani cu suspendare pentru că a blocat în trafic un șofer pe care apoi l-a și agresat.

Dezvăluirile” vin din partea lui Cristian Cernat, un fost brancardier al spitalului care, deși de profesie inginer electromecanic, lucrase timp de șase luni ca brancardier în unitatea medicală, tocmai pentru că avea, între altele, potrivit bihoreanul.ro, la rândul lui „un trecut şi un prezent penal”. Poate ar fi lucrat și mai mult, dacă nu i-ar fi încetat contractul de muncă pentru conduită necorespunzătoare, chiar el lăudându-se între altele, că le explica medicilor și asistenților cum trebuie să trateze pacienții și chiar se „lua de ei” când aceștia ar fi stat în camera de gardă, în timp ce pacienții agonizau. Calificarea sa și calitatea pe care o avea în cadrul spitalului nu justifică în vreun fel un astfel de comportament, însă publicațiile care l-au luat în serios, fără a cere un punct de vedere și unității medicale, îi conferă o aură de erou și victimă a sistemului, care s-a luptat să salveze viața pacienților care ar fi fost uciși cu bună știință în spital.

 

Cristian Cernat si Mihai Lasca

Fostul brancardier susține că medicii le administrau paciențiloroxigen la maxim, până la ardeau plămânii”, incluziv oxigen industrial, iar asistentele le administrau medicamente psihotrope când aceștia deveneau agitați, pentru că „le băgau nu știu ce în ei”, după cum se exprimă acesta. Fostul angajat se laudă chiar că medicii îi cereau lui și altor colegi brancardieri să regleze oxigenul administrat pacienților, iar de multe ori el le-a redus presiunea, din proprie inițiativă, pentru că medicii le indicau să administreze chiar și 15 litri pe minut, iar pacienții se plângeau că îi ustură plămânii.

În discuția cu deputatul independent acesta mai relatează și alte scene, iar interlocutorul său îi ține isonul susținând că astfel se demonstrează o dată în plus că „pandemia este una artificială, este una care are scop precis, ca oamenii să ajungă în număr cat mai mare la ATI, după care să decedeze”. Totuși, scopul pentru care s-ar recurge la astfel de practici nu este foarte clar nici pentru cel care face aceste afirmații.

Evident că informațiile au fost distribuite masiv de internauții cu același convingeri, iar în aceste condiții, reprezentanții spitalului orădean s-au văzut nevoiți să reacționeze. Într-un comunicat al unități medicale se precizează că toate acuzațiile de malpraxis aduse personalului medical sunt neadevărate, iar protocoalele privind tratamentul pacienților cu Covid-19 sunt respectate cu strictețe. Reprezentanți spitalului mai precizează că, prin natura atribuțiilor pe care le avea, fostul brancardier „pus pe liber” pentru comportamentul inadecvat de care a dat dovadă, nici măcar nu avea acces în zona roșie, unde se administra oxigenul, ci doar transporta pacienții de la camera de gardă până la intrarea în secția medicală, de unde erau preluați de personalul medical.

 

Conducerea spitalului subliniază că pacienții noștri sunt supravegheați în mod continuu de cadrele medicale și auxiliar medicale, singurele care sunt îndreptățite să administreze și să dozeze oxigenul medicinal. Punem la îndoială afirmațiile propagate, cu atât mai mult cu cât, prin natura postului de brancardier pe care îl ocupa, persoana care a inițiat propagarea acestor neadevăruri, nu avea contact cu pacientul, nu putea staționa în zona roșie unde este administrat oxigenul pacienților, având strict atribuții de a transporta pacientul de la camera de gardă până la intrarea în secția medicală” – se arată în comunicatul spitalului.

În ceea ce privește presupusele efecte adverse ale supradozajului de oxigen prezentate de fostul brancardier, acestea sunt, de fapt, manifestări ale bolii propriu-zise, datorate desaturației și detresei pulmonare accentuate pe care această infecție le cauzează. „Întrucât afirmațiile complet nereale și percepția trunchiată asupra actului medical se propagă în spațiul public de către un fost angajat, ne permitem să afirmăm că aceste fapte reprezintă un demers pur vindicativ din partea fostului salariat, care a dat dovadă de o conduită cât se poate de reprobabilă la locul de muncă, conduită în considerarea căreia raportul de muncă nici nu a fost menținut. Vom demara de urgență toate demersurile legale pe care legea ni le pune la dispoziție pentru tragerea la răspundere a persoanelor și entităților care propagă la adresa noastră și a personalului nostru informații false, afectând imaginea instituției sanitare și subminând actul medical” – se arată în încheierea comunicatului spitalului orădean.

 

Sursă foto: Facebook


Categorii: Actual, Ancheta, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*