„Cutia de Bine” ajunge la 100 de mame în situații vulnerabile

5 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Totodată, acestea vor beneficia de cursuri gratuite de alăptare și puericultură, în cadrul proiectului derulat de asociația SAMAS, în colaborare cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și cu sprijinul Kaufland România.

 

Asociația SAMAS a demarat în urmă cu mai multă vreme proiectul Cutia de Bine, în contextul în care, în România, 7 din 10 gravide din gospodăriile defavorizate nu fac analize recomandate în sarcină, una din 10 nu este nici măcar înscrisă la un medic de familie, iar 32,1% dintre femei sunt la risc de sărăcie și excluziune socială. Aceste cifre plasează România pe locul 2 în Europa, ca număr de persoane expuse riscului de sărăcie și excluziune socială, iar organizația umanitară a decis să vină  astfel în ajutorul mamelor aflate în situații vulnerabile. Proiectul este finanțat de Kaufland România și este implementat prin Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, iar în perioada următoare, 100 de mame din județul Bacău vor beneficia de sprijin prin intermediul său.

Acestea vor primi Cutia Bebelușului, constând într-un pachet cu toate cele necesare pentru îngrijirea nou-născuților, și vor beneficia de cursuri gratuite de alăptare și puericultură. Alături de ele, peste 30 de cadre medicale din Onești, Moinești și din localitățile arondate acestora –  asistente și moașe, asistenți medicali comunitari, medici de familie – vor participa la cursuri de formare de puericultură și alăptare, pentru a putea oferi, la rândul lor, servicii de educație și sănătate maternă.

 

La finalul celor două cursuri de formare pentru cadrele medicale, se vor organiza cursurile Școala Mamei, împreună cu maternitățile din Onești și Moinești. Cursurile vor fi gratuite și se vor adresa gravidelor și tinerilor părinți, care vor putea beneficia astfel de informații despre alăptare și îngrijirea bebelușului.

Cadrele medicale le vor încuraja pe gravidele beneficiare ale proiectului să efectueze 3 vizite medicale pentru monitorizarea sarcinii, viitoarele mame primind și un sprijin financiar pentru acoperirea transportului dus-întors la medic. În Cutia Bebelușului pe care o va primi fiecare din cele 100 de mame se va afla un pat sigur pentru nou-născut, haine și produse de îngrijire pentru primele luni de viață, precum și informațiile de care au nevoie pentru a-și putea îngriji corect bebelușul.

 

Proiectul va continua și în perioada următoare, Sînziana Ioniță-Ciurez, directorul executiv al asociației SAMAS, precizând că în acest demers s-au alăturat și multe  cadre medicale din spitale, medici de familie și asistenți medicali comunitari, precum și alți profesioniști din domeniul medico-social. Cu ajutorul acestora sunt identificate, în cadrul comunităților, femei însărcinate care au data probabilă a nașterii până la 14 februarie 2022 și care se află în situații de vulnerabilitate.

Prin implementarea acestui proiect ne propunem să oferim un start just și echitabil în viață bebelușilor care se nasc în familii în care acoperirea nevoilor de bază este dificilă și să creștem accesul femeilor vulnerabile la servicii de sănătate maternă, atât medicale, cât și educative. Astfel, prin acțiunile medicale, educaționale și prin ajutorul material acordat prin Cutia de Bine, nou-născuții vor primi o nutriție corectă, vor dormi în siguranță în Cutia Bebelușului, iar mamele vor primi îndrumare pentru adoptarea unor decizii pertinente pentru îngrijirea lor. Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate, pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care, de multe ori, le împart cu părinții, frații mai mari sau chiar cu bunicii. O altă cauză a mortalității infantile este lipsa monitorizării sarcinii – aproximativ 40% dintre viitoarele mame nu merg la medic sau fac primul control de sarcină în maternitate, înainte de naștere”, a declarat directorul executiv al asociației umanitare.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*