Spitalul Universitar a reluat „Școala părinților”, într-un nou format

4 iulie 2019 | 0 comentarii |

Cursurile sunt gratuite, se desfășoară pe două module și sunt susținute de medici și asistente medicale din cadrul secțiilor Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie.

 

Spitalul Universitar de Urgență  București (SUUB) a reluat, în această săptămână, proiectul denumit „Școala părinților”, adresat în egală măsură viitorilor părinți cât și celor care au dobândit recent această calitate.

Proiectul, care se derulează la nivelul spitalului bucureștean de mai bine de 20 de ani, a fost regândit. Noua formulă este una „mai tehnică, mai interactivă și mai individualizată”, după cum a precizat dr. Adriana Dan, șefa secției de Neonatologie. Aceasta a mai explicat că principala schimbare constă în reducerea numărului de grupe de părinți care participă la un modul de curs, ceea e facilitează o mai bună deprindere a practicilor predate. De asemenea, pe lângă latura practică, se pune accent și pe cea teoretică, medicii și asistentele care susțin cursurile abordând subiecte de actualitate, nefiind evitate nici cele foarte controversate.

Cursul se desfășoară pe două module, unul de Obstetrică, celălalt de Neonatologie, susținute de medici și asistente din cadrul secțiilor respective. Participarea la cursurile organizate în cadrul Școlii Părinților este gratuită, iar modulele sunt susținute în fiecare zi de miercuri, între orele 13.00 și 16.00, în sala de curs de la etajul 5 al spitalului. Singura condiție pentru a participa la cursuri este înscrierea în prealabil, care se poate face telefonic, de luni până vineri, la numărul  021.318.05.22, interior 342, între orele 9.00 și 13.00.

 

Șefa secției de Neonatologie a mai precizat că, printre obiectivele principale urmărite prin derularea acestui proiect se numără educația medicală a cuplurilor de viitori părinți pe teme precum un comportament sănătos în sarcină, urmărirea corectă a sarcinii, semnele de alarmă ce impun consultul medical. Reducerea complicațiilor nașterii prin informarea mamelor despre modalitățile de naștere și analgezie, precum și prevenirea nașterilor premature, prin evitarea factorilor de risc și informarea asupra minimalizării complicațiilor, prin intervenții medicale prenatale sunt, de asemenea, teme importante pentru viitorii părinți. Totodată, cursanților li se oferă oportunitatea de a interacționa direct cu medici din specialitățile materno-fetale și de a beneficia de consultații prenatale.

A da naștere unui copil aduce cu sine o bucurie imensă, dar implică și o responsabilitate foarte mare: cum ne pregătim pentru întâlnirea cu nou-născutul, cum ne comportăm cu o ființă atât de fragilă și atât de importantă? Informații despre aceste lucruri se găsesc acum la tot pasul, internetul este plin de tot felul de păreri, dar tocmai aceasta abundență de sfaturi din toate părțile, contradictorii uneori, ne face să ne întrebăm care este calea cea mai buna de urmat. Ce urmărim prin intermediul proiectului Școala Părinților? Răspunsuri personalizate, cu valoare de certitudine, de la profesioniști, la orice întrebare care îi preocupă pe tinerii pe cale să devină părinți”, a mai declarat dr. Adriana Dan.

 

Temele abordate în timpul cursurilor se referă la pregătirea gravidei pentru naștere, semnele care anunța începerea travaliului, conținutul bagajului pentru maternitate, alăptare, igiena noului născut, semnele de boală la copii, și importanța controalelor medicale la medicul neonatolog, pediatru și medicul de familie. Un capitol căruia i se acordă o atenție aparte este cel referitor la manevrele de bază pentru reanimarea la domiciliu.

Cum se face corect băiță bebelușului? Ce presupune igiena nou-născutului încă din primele ore de la naștere? Cum se ține corect bebelușul la sân? Sunt doar câteva din întrebările la care aveți afla răspunsuri în cadrul proiectului Școala Părinților ce are loc la Spitalul Universitar de Urgență București. De asemenea viitoarele mămici vor afla o serie de informații despre evoluția sarcinii, ce este recomandat să facă și ce nu în această perioadă a vieții lor” se mai precizează într-un comunicat la SUUB.

Important de reținut este faptul că la finalul cursului, tații care au participat la modulele de pregătire vor obține un certificat de absolvire, în baza căruia pot obține un concediu paternal majorat cu 10 zile.

În noul format, numărul maxim de participanți pentru o sesiune de curs este de 20, selecția făcându-se strict în ordinea înscrierii.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*