Un sfert de secol de colaborare româno-elvețiană în domeniul serviciilor de urgență

În această perioadă s-au derulat, cu sprijinul Confederației Elvețiene, șase programe care au avut o contribuție decisivă la dezvoltarea serviciilor de urgență din România.

 

Arthur Mattli

Ateneul Român a găzduit, aseară, o festivitate de gală, dedicată împlinirii a 25 de ani de colaborare româno-elvețiană în domeniul serviciilor de urgență, eveniment organizat de Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate. Denumit „25 de ani de precizie elvețiană în urgența românească”, evenimentul s-a bucurat de prezența ambasadorului Confederației Elvețiene la București, Arthur Mattli, precum și a numeroși reprezentanți ai autorităților și serviciilor de urgență, toți ce prezenți fiind unanim de acord că fără această colaborare, sistemul de urgență din România nu ar fi ajuns la nivelul la care se află în prezent.

Acest fapt a fost subliniat și de ambasadorul Arthur Mattli, care a comparat colaborarea dintre cele două țări cu o relație de cuplu. „În această seară sărbătorim 25 de ani de parteneriat între Elveţia şi România în domeniul serviciului de urgenţă. În această seară vă invit să ţineţi uşa deschisă pentru cei care doresc să ni se alăture şi să nu sunaţi la 112, deoarece această sală de concerte este plină de experţi de urgenţă din România. În această seară sunteţi pe mâini bune şi vă puteţi relaxa. După de 25 de ani de parteneriat putem vedea rezultate minunate. Niciodată în istoria României serviciul de urgenţă nu a crescut atât de puternic”, a declarat, cu umor, ambasadorul elvețian, în cadrul alocuțiunii rostite pe scena Ateneului Român.

 

Dr. Raed Arafat

La rândul său, dr. Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a subliniat că acestei colaborări i se datorează aducerea în România a unora din cei mai buni experți din Franța, Finlanda și Statele Unite, care au ajutat de-a lungul timpului la dezvoltarea sistemului de urgență care funcționează în prezent în țara noastră. Acesta nu au uitată să menționeze și alte colaborări importante în același domeniu, precizând că relația cu Confederația Elvețiană este una din cele mai îndelungate și mai importante.

Am lucrat cu elveţienii 25 de ani și nu pot să spun că am ajuns la un nivel despre care să spunem că suntem extraordinari şi perfecţi. Nimeni nu poate să zică asta. Evoluţia şi dezvoltarea trebuie să fie una continuă, una care nu se opreşte. În secunda în care s-a oprit, începi să rămâi în urmă. Astăzi sărbătorim colaborarea cu Confederaţia Elveţiană, una dintre cele mai importante colaborări pe care le-am avut vreodată şi cele mai consistente, care durează deja de 25 de ani. Nu trebuie uitate și celelalte colaborări pe care le-am avut cu SUA, Franţa, Italia, Norvegia şi multe altele. De asemenea nu trebuie să uităm şi colaborarea cu Scoţia, pentru că am început chiar din anii ’90 â şi a durat câţiva ani”, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență.

 

Dr. Diana Paun

La evenimentul de gală, Administrația Prezidențială a fost reprezentată de dr. Diana Păun, pe probleme de Sănătate, care a precizat cu această ocazie că principalul atuu al României, în ceea ce privește serviciile de urgență, îl constituie potențialul uman. Consilierul prezidențial a spus că țara noastră dispune de numeroși specialiști foarte bine pregătiți, asta și datorită proiectelor comune derulate în cei 25 de ani împreună cu partenerii elvețieni. A atras atenția, însă, că pentru ca profesionalismul acestora să fie valorificat la maxim este nevoie și de finanțarea sistemului dar și de un cadru legislativ adecvat.

Trecutul medicinei de urgenţă este unul cu care ne putem mândri, fiind un domeniu în care ţara noastră poate fi un furnizor de expertiză şi bune practici pentru alte state. Viitorul înseamnă cercetare, inovare, digitalizare, iar ţara noastră deţine o sursă de avantaj competitiv şi anume potenţialul uman inestimabil înzestrat cu toate competenţele necesare pentru a făuri acest viitor. Pentru ca viitorul medicinei să fie cel pe care ni-l dorim avem nevoie de finanţare, dat fiind faptul că este o relaţie puternică între banii investiţi şi performanţa unui sistem medical în ansamblu sau în componenta sa. Avem nevoie de un cadrul legislativ bine pus la punct, pentru a reduce povara asistenţei medicale spitaliceşti, dar şi asupra medicinei de urgenţă. Cooperarea româno-elveţiană este o oportunitate extraordinară în acest sens, a cărei valorificare se resimte în beneficiul pacientului, pentru că în definitiv acesta ar trebui să fie în centrul preocupărilor noastre”, a punctat dr. Diana Păun.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*