Campanie de conștientizare a importanței alăptării naturale în primul an de viață

28 mai 2021 | 0 comentarii |

Inițiatorii doresc să atragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă înlocuirea laptelui matern cu lapte de origine animală, în cazul copiilor sub 6 luni.

 

Pandemia a generat  un grad crescut de anxietate în rândul mamelor, în special al celor suspecte sau diagnosticate cu Covid-19, în ceea ce privește alăptarea. Lucrurile sunt mult mai dificile atunci când mama este separată de copil imediat dup naștere, pentru a elimina riscul de infectare, iar pe fondul acestei stări de fapt, se constată o scădere a ratei alăptării exclusive. Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) și organizația SAMAS, care atrag atenția și asupra unei noi tendințe tot mai des întâlnite. Este vorba de substituirea laptelui matern cu lapte de origine animală, în cazul copiilor sub un an, uneori chiar și sub pragul de șase luni.

Substituirea laptelui matern direct cu lapte de origine animală este contraindicată copiilor sub vârsta de un an, aceștia având nevoi nutriționale de dezvoltare specifice. Hrănirea copilului sub un an cu lapte de vacă sau de altă proveniență animală poate provoca deficiențe în aportul de substanțe nutritive de bază. Laptele de vacă are un conținut prea mare de proteine și sodiu, suprasolicitând rinichii imaturi ai bebelușului și sistemul lui digestiv, și este, în același timp, sărac în minerale și vitamine esențiale pentru bebeluș. În plus, excesul de acizi grași saturați din laptele de vacă, bivoliță, măgăriță sau capră, poate determina pe termen lung apariția bolilor de inimă, a diabetului și obezității” se arată într-un comunicat semnat de reprezentanții celor două entități.

 

Pentru a aduce mai bine în prim plan acest subiect, Asociația SAMAS și Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului au lansat o campanie denumită „Fiecare pui cu lăpticul lui”. Campania se va derula timp de o lună, cu precădere în mediul on-line, unde vor fi publicate numeroase articole pe această temă, scrise de specialiști. Totodată, vor fi promovate informații despre programul național privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern. Pentru o mai bună informare, se vor organiza și webinarii gratuite dedicate atât părinților, cât și medicilor de familie, prin intermediul INSMC.

INSMC promovează alăptarea și susține campania SAMAS, considerând că alimentația corectă a sugarului oferă cadrul nutrițional și psiho-emoțional necesar dezvoltării armonioase a sugarului. În aceeași notă optimistă a campaniei, considerăm că un sugar hrănit la sân va fi sănătos, activ și voios, rezistent la provocările mediului extern imediate sau îndepărtate. E important, așadar, ca mămicile să știe că fiecare pui trebuie hrănit cu lăptic de la mama lui”, declarat dr. Michaela Nanu, cercetător științific în cadrul institutului.

 

La rândul său, Sînziana Ioniță Ciurez, directorul executiv al asociației SAMAS, spune că „am gândit această campanie pornind de la ideea că, oricât de mult ne place să ne alintăm copiii cu nume de animăluțe, puii de om sunt diferiți de cei ai altor specii, fiecare având nevoi de creștere diferite. Laptele de vacă este potrivit doar pentru vițeluși, cum, de altfel, știm că laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebeluși. Prin mesajele creative ale campaniei, care au la bază recomandările experților din sănătate, ne dorim să atragem atenția părinților asupra faptului că ceea ce mănâncă bebelușul lor încă din primii ani de viață este definitoriu pentru sănătatea și dezvoltarea sa ulterioară. De aceea,  îi îndemnăm să se asigure că își iau informațiile doar de la specialiști și din surse sigure”.

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorilor SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. Din 2013, asociația a inițiat și implementat programe de educație, inițiere și menținerea alăptării din dorința de a ajută cât mai multe mame, iar campaniile de informare cum este și aceasta, ajută la conștientizarea beneficiilor laptelui matern, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*