Ministerul Sănătății a finalizat planul de măsuri pentru reducerea numărului de paturi destinate pacienților cu Covid-19

Acesta prevede pașii care trebuie urmați în acest sens, dar și modul în care se va acționa în cazul în care incidența infectărilor ca crește din nou.

 

Astăzi va fi publicat în Monitorul Oficial noul plan de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale pe perioada pandemiei, adaptat noului context epidemic. Planul a fost realizat de ministrul Ioana Mihăilă, împreună cu specialiștii din minister, și prevede modalitatea de reacţie a unităţilor sanitare şi a direcţiilor de sănătate publică, atât în contextul epidemic actual, cât şi în cazul apariției unui nou val pandemic.

Aceste modificări au scopul de a asigura o asistenţă medicală adecvată pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, dar şi îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate pacienţilor non-Covid. A fost elaborat un nou plan de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale pe perioada pandemiei, plan structurat pe etape şi care prevede în mod explicit modalitatea de reacţie a unităţilor sanitare şi a direcţiilor de sănătate publică, atât în contextul actual, favorabil, cât şi în eventualitatea confruntării cu un nou val pandemic”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă.

 

Aceasta a mai precizat că planul este structurat pe două etape care includ pașii de urmat pentru redeschiderea tuturor secțiilor din spitale, dar și modul de acțiune în cazul în care numărul de pacienți cu Covid-19 va începe să crească din nou la un moment dat. Astfel, în etapa I managerii spitalelor pot cere reducerea numărului de paturi destinate pacienților cu Covid-19, însă pentru asta trebuie să fie îndeplinite anumite condiții. Mai concret, rata de incidență la nivelul județului, cumulată la 14 zile, trebuie să fie sub 1 la mie, în timp ce rata de ocupare a paturilor pentru pacienții Covid din unitatea respectivă trebuie să fie sub 50%. După cel puțin 30 de zile, se poate trece în etapa a doua când poate fi solicitată o nouă reducere a numărului de paturi Covid, dacă incidența la nivelul județului este sub 0,5% în ultimele14 zile, iar paturile avizare anterior sunt ocupate într-o proporție mai mică de 50%. În cazuri excepționale, managerii ide spital pot solicita trecerea la etapa a doua și mai devreme de cele 30 de zile.

 

Direcţiile de sănătate publică pot aproba în prima etapă, o reducere a numărului de paturi destinate pacienţilor Covid de până la 50% pentru spitalele specializate în îngrijirea acestor pacienți – spitalele de boli infecţioase şi de pneumoftiziologie, clasificate anterior ca nivel I – şi până la 30% pentru spitalele care nu sunt specializate în tratamentul pacienţilor cu Covid-19. În etapa a doua de scădere, procentul paturilor destinate pacienţilor Covid scade până la 30% pentru spitalele specializate şi până la 15% pentru celelalte spitale.

Este necesară păstrarea unui număr de paturi destinate îngrijirii persoanelor cu Covid-19, deoarece se urmăreşte ca fiecare spital să poată să îngrijească pacienţii care s-au internat pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării şi să nu fie nevoie să-i transfere într-o unitate Covid. Păstrăm acest număr de paturi, împreună cu un plan de revenire la situaţia anterioară, dacă vom cunoaşte din nou o accelerare a pandemiei şi o creştere a numărului de pacienţi infectaţi. Toate aceste modificări presupun o coordonare bună între managementul spitalelor, direcţiile de sănătate publică şi Ministerul Sănătăţii”, a mai precizat Ioana Mihăilă.


Adaugati un comentariu


 

*