Știi și câștigi sănătate: Acneea, o afecțiune dermatologică cu multe implicații

Acneea este o afectiune dermatologică inflamatorie cronică a foliculului pilosebeceu, localizată la nivelul feţei, gâtului, toracelui anterior și spatelui (toracele posterior), caracterizată prin apariţia leziunilor noninflamatorii (microcomedoane, comedoane deschise, comedoane închise) și inflamatorii (papule, pustule, noduli).

Acneea afectează peste 85% dintre adolescenţi, dar se întâlnește și la vârsta adultă și afectează calitatea vieții pacienților. Are un puternic impact psiho-social, prin afectarea emoţională (depresie, anxietate etc.), psihologică şi socială (reducerea activităţilor interpersonale etc.), mai ales a persoanelor cu manifestare de lungă durată, rezistentă la tratament.

Această afecțiune dermatologică poate afecta persoanele de 20, 30, 40 chiar și de 50 de ani, atât bărbați cât și femei. Este mai frecventă la bărbaţi în adolescenţă, dar femeile adulte prezintă o incidenţă mai mare. Acneea nodulo-chistică are o prevalenţă mai mare la persoanele cu pielea mai deschisă la culoare decât la cei cu tegumentul mai închis la culoare.

 

Acneea are multiple cauze favorizante, dar mai des întâlnite sunt producția de sebum în exces la nivelul folicului pilos, o keratenizare anormală la acest nivel, anumite mecanisme ale inflamației care se pun în mișcare și declanșează inflamații la nivelul zonelor afectate și o colonizare cu microorganism pe care îl găsim la nivelul leziunilor acneice.

Cea mai frecventă este acneea obișnuită (90% dintre cazuri), dar sunt întalnite și alte tipuri, respectiv, acneea rozacee (rozaceea) – apare mai ales la femei cu vârsta de 40 – 50 ani; acneea neonatală– afectează fața nou-născutului și nu durează decât câteva luni; acneea medicamentoasă –este o reacție adversă la anumite medicamente (corticosteroizi, vitamina B 12, corticotrofină, barbiturice, unele medicamente antituberculoase și imunodepresoare, contraceptive orale conținând derivați androgenici sau în urma contactului cu produsele cosmetice, industriale (uleiuri minerale, hidrocarburi aromatice halogenate, clor industrial). Se caracterizează prin leziuni inflamatorii congestive și supurate, îndeosebi pe față. Dacă forma de acnee se manifestă sub formă de chisturi, aceasta se numește acnee conglobată sau acnee nodulară – este cea mai severă formă de acnee vulgară și își pune amprenta cel mai puternic asupra psihicului persoanei afectate. Acest tip de acnee se dezvoltă adânc, în pori, ca urmare a bacteriilor înfundate, a sebumului și a celulelor moarte ale pielii. În cele din urmă, zona din jur devine roșie și umflată. Este cauzată de aceiași factori care duc și la apariția altor tipuri de acnee și nu apare ca urmare a lipsei igienei sau a consumului unui anumit tip de alimente.

 

Diagnosticul acneei este, de obicei, unul clinic, iar evaluarea se face ținând cont de vârstă, factori genetici, secreția de sebum, anumite tulburări endocrine (sindromul ovarului polichistic, hiperandrogenism, puberatate precoce). În anumite cazuri, medicul poate recomanda o evaluare hormonală, iar în cazul în care răspunsul la tratament nu este mulțumitor sau al recidivelor frecvente se poate recomanda și un examen de labortator pe culturi bacteriene.

În funcţie de numărul leziunilor prezente, acneea poate fi ușoară, moderată sau severă. Tratamentul local este procedura de bază în tratarea acneei și este suficient în aproximativ 60% din cazuri.

Mulți sunt tentați să se documenteze și să se trateze apelând la informațiile găsite pe internet, dar medicii dermatologi atrag atenția că, la fel ca în orice altă afecțiune, tratamentul trebuie să fie individualizat, ținând cont de tipul de piele, preferința pacientului, sezonul în care se începe și alți factori de risc. Tratamentul este de lungă durată și poate fi schimbat în timp, de aceea este recomandat să se apeleze la medic pentru a putea fi luată decizia cea mai bună.

 

Legătura dintre acnee și unele afecțiuni interne:

Coșurile de pe frunte sunt rezultatul unei perioade foarte stresante sau a unui program de somn dezordonat. De asemenea, ele indică probleme digestive sau de ficat.

Acneea de pe bărbie este cauzată de probleme hormonale, care pot fi confirmate de analize specifice. Poate fi rezultatul a prea mult hormon masculin și iau amploare în perioada menstruală.

Problemele hormonale provoacă și apariția coșurilor în zona urechilor și acolo unde încep firele de păr. De asemenea, acest tip de afecțiune mai este cauzată și de porii blocați sau iritați, motiv pentru care ar trebui verificată formula produselor de machiaj și a altor produse cosmetice, precum și a șamponului.

Coșurile de pe obraji pot fi cauzate de o dietă bogată în zahăr, iar această zonă este legată și de plămâni sau probleme respiratorii. O altă cauză este folosirea telefonului mobil, care acumulează multe bacterii pe ecran și nu este curățat întotdeauna la timp cu șervețele dezinfectante.

Acneea între sprâncene poate fi favorizată de anumite probleme ale ficatului, deoarece acesta are multe funcții și joacă un rol important în metabolism. Acneea dintre sprâncene înseamnă că ai o dietă nesănătoasă, cu multe grăsimi.

Coșurile de pe nas pot fi cauza unei alimentații dezechilibrate, așa că reducerea sau chiar elimininarea mâncarii de tip fast-food și junk-food, cât și un control amănunțit și la inimă pot fi utile. Cât despre punctele negre de la buza superioară, acestea sunt dureroase și duc medicul cu gândul la probleme cu inima, splina sau plămânii.

 

În jurul acneei s-au conturat, în timp, o serie de mituri privind soluții pentru prevenirea și tratarea ei:

* Dulciurile și ciocolata agravează acneea. Nu există studii și dovezi medicale care să ateste că dulciurile și ciocolata influențează în vreun fel gravitatea formelor de acnee. Este bine de știut însă că excesele alimenare de acest gen influențează negativ echilibrul organismului și determină obezitate.

* Acneea este conagioasă. Acneea este o boală dermatologică ce are cauze hormonale, nu infecțioase, astfel că nu este transmisibilă.

* Pacienții cu acnee trebuie să se spele pe față foarte des. Igiena corectă a tenului este deosebit de importantă, însă la fel ca orice exces, spălarea feței de mai multe ori pe zi îi va face pielii mai mult rău, decât bine. Agresiunea feței prin spălări repetate sau produse de curățare foarte puternice pot afecta și mai mult coșurile, deoarece se vor elimina uleiurile naturale ale feței și se va deshidrata puternic pielea, care va produce și mai mult sebum și implicit vor apărea și mai multe coșuri.

* Pustulele („coșurile”) trebuie curățate cât mai des. Pustulele acneice ajunse la maturiate trebuie curățate cu grijă și este un procedeu ce necesită îndrumarea unui specialist. De asemenea, pacienții afectați de acnee trebuie să știe că traumatizarea leziunilor acneice poate duce la apariția unor cicatrici definitive.

* Acneea apare din cauza igienei precare. Fals! Cauzele acneei sunt legate strict de dezechilibrele hormonale. A nu se confunda inflamația punctelor negre de pe ten, din cauza agenților nocivi din atmosferă, cu acneea, definită ca patologie de sine stătătoare!

* Dieta alimentară saracă în calorii reduce manifestările acneei. Fals! Încercarea pacienților de a controla exacerbările acneei prin dieta alimenară poate conduce la apariția anorexiei, afecțiune ce determină agravarea acneei.

 

* Persoanelor cu acnee le este interzis machiajul. Fals! Pacienții afecați de acnee, în special femeile, au voie să folosească produse de machiaj, cu condiția ca acestea să se afle în termenul de valabiliate și să fie tesate dermatologic. De asemenea, trebuie evitate produsele care conțin parfumuri. Dacă produsele nu sunt de calitate și nu sunt alese corect este posibil să încarce porii și astfel să favorizeze apariția coșurilor.

* Pacienții cu acnee trebuie să folosească creme grase. Într-adevar, tenul acneic este mult mai uscat și mai deshidratat, dar nu folosirea cremelor grase este soluția. Dimpotrivă, acestea nu lasă porii să respire și favorizează agravarea acneei. Hidratarea tenului acneic și folosirea produselor care reduc și inflamația ar putea ajuta. Cu ajutorul medicului dermatolog se poate ajunge la cea mai bună soluție și în această privință.

* Pasta de dinți vindecă acneea. Unul dintre cele mai des întâlnite mituri legate de tratarea coșurilor este legat de pasta de dinți. Este adevărat că pasta de dinți poate avea în compoziția sa produse care duc la uscarea coșurilor, dar nefiind un produs adaptat pielii, în același timp o poate irita sau agresa foarte puternic.

* Expunerea la soare favorizează ameliorarea acneei. Este o concepție des întâlnită, dar nu există studii de specialitate care să garanteze că expunerea la soare reduce manifestările acneei. Se știe însă că soarele camuflează pustulele, datorită bronzului. În schimb, expunerea la soare favorizează apariția melanomului malign.

* Acneea se ameliorează cu o săptămână înaintea menstruației. Manifestările se agravează cu o săptămână înaintea menstruației, însă nu este o regulă general valabilă, nu toate pacientele se confruntă cu această problemă.

* Cele mai pertinente informații despre acnee și despre managementul acestei afecțiuni puteți afla însă doar discutând cu un medic dermatolog!

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical.

 


Categorii: Lifestyle, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*