86 milioane de euro în plus pentru sănătate, obținute de Victor Negrescu în bugetul comun european pe anul 2022
Europarlaentarul social-democrat anunță că a obținut, în plus, pentru sănătate, IMM-uri, turism, educație, social și mediu, 479,4 milioane de euro.
Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, membru în echipa de negociatori a Parlamentului European, din calitatea de raportor alternativ al Grupului S&D privind bugetul european pe anul 2022, a anunțat că legislativul european a obținut 479,4 milioane în plus în bugetul de anul viitor, în negocierile purtate cu reprezentanții Consiliului și Comisiei Europene.
„Aseară, cu câteva minute înainte de termenul final al negocierilor, echipa de negociatori a Parlamentului European, din care fac parte în calitate de raportor alternativ al Grupului S&D, privind bugetul european pe anul 2022, a obținut 479,4 milioane în plus pentru cetățeni în bugetul european, printre care:
· 86 de milioane de euro pentru sănătate
· 30 de milioane de euro pentru IMM-uri, din care 10 milioane de euro pentru turism
· 8 milioane de euro pentru Anul European al Tinerilor
· 35 de milioane de euro pentru educație
· 47 de milioane de euro pentru mediu
· 10 milioane de euro pentru Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova
· 5,5 milioane de euro pentru cultură
· 10 milioane de euro pentru politicile și drepturile sociale
· 190 milioane de euro pentru solidaritatea internațională”, transmite Victor Negrescu, printr-un comunicat de presă.
„La aceste sume se adaugă 211 milioane de euro în plus pentru Fondul de Solidaritate European”, mai spune social-democratul român, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.
Eurodeputatul român menționează că a reușit, în cadrul negocierilor, să obțină sprijinul instituțiilor europene pentru a crește pe viitor sumele alocate pentru Garanția Europeană pentru Copii și o monitorizare a modului în care aceasta urmează a fi implementată în toate statele membre, inclusiv în România.
„Aceste sume se traduc în mai mulți bani europeni pentru medicamente și echipamente medicale, dotarea școlilor, protejarea mediului, reconstrucția zonelor afectate de inundații sau sprijinirea IMM-urilor, turismului și tinerilor. Acum rămâne ca România să profite de această oportunitate și să acceseze aceste sume disponibile la nivel european!”, a completat europarlamentarul Victor Negrescu.
Pe de altă parte, Victor Negrescu a solicitat vineri, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului European, intervenția UE pentru a proteja dreptul la educație al copiilor din România, subliniind că aproximativ 40% dintre școli rămân închise din cauza pandemiei.
„Pandemia a arătat că în fața unor provocări comune este nevoie de un răspuns unitar. Din păcate, lipsa unor mecanisme europene a făcut ca milioane de elevi să nu aibă acces la școală, cum este în prezent cazul multor copii din România, unde 40% dintre școli încă sunt închise. Uniunea Europeană trebuie să intervină atunci când dreptul la educație nu este respectat!”, a declarat eurodeputatul social democrat.
Europarlamentarul român a solicitat în acest sens elaborarea unei politici comune în materie de educație și implementarea rapidă a Zonei Europene a Educației, pentru a se „reduce decalajele existente între statele membre și a ne asigura că toți copiii au acces la educație de calitate”, astfel încât Europa să poată deveni „un spațiu în care studiile sunt recunoscute, profesorii sunt sprijiniți, inegalitățile sociale sunt corectate și partenerii sociali sunt respectați și inegalitățile sociale sunt corectate” și să se creeze totodată „un buget european dedicat, care să asigure investiții suplimentare pentru dezvoltarea competențelor”.
Cu o zi înainte, Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, realizarea unei proceduri de achiziții comune la nivel european pentru tratamentele de ultimă generație privind Covid-19 aprobate de Uniunea Europeană.
„Aprobarea la nivel european a unor noi medicamente, inclusiv pe bază de anticorpi monoclonali, reprezintă o soluție bună și creează premisele pentru salvarea multor vieți. De aceea, propun achiziția în comun la nivel european a acestor tratamente cum s-a întâmplat și în cazul vaccinului. Așa ne vom asigura că toți europenii au acces într-o manieră echitabilă și la un cost decent la aceste tratamente. Haideți să arătăm fața umană a Europei și să realizăm rapid această procedură de achiziții la nivel european pentru toate tratamentele de ultimă generație!”, a declarat europarlamentarul român.
Negrescu, a explicat că România se confruntă cu o criză a medicamentelor împotriva Covid-19 și a cerut ca Uniunea Europeană să se implice mai mult. „Toți europenii trebuie să aibă acces la tratamentele de ultimă generație împotriva Covid-19! Din păcate, astăzi acest lucru nu se întâmplă. În fiecare zi sute de români mor în spitale în absența unor tratamente adecvate. Această situație nu mai poate continua. Uniunea Europeană trebuie să intervină, mai ales acolo unde există astfel de probleme”, afirmă europarlamentarul social democrat, Victor Negrescu.