OMS a identificat 18 atacuri asupra unităților de sănătate din Ucraina. Kamala Harris condamnă „crimele” rușilor asupra ucrinenilor

11 martie 2022 | 0 comentarii |

Principalele provocări cu care se confruntă pacienții sunt hipotermia, degerăturile, bolile respiratorii, lipsa tratamentului pentru bolile cardiovasculare, cancer și problemele de sănătate mintală. Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a declarat că „este oribil şi este o crimă” atacul asupra civililor și a spitalului din Mariupol.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a verificat până acum 18 atacuri asupra unităților de sănătate din Ucraina, a declarat directorul general al organizației, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă. „Până acum, OMS a verificat 18 atacuri asupra unităților de sănătate, lucrătorilor din domeniul sănătății și ambulanțelor, inclusiv zece morți și 16 răniți”, a spus acesta.

Peste 2 milioane de oameni au părăsit Ucraina, iar OMS sprijină țările învecinate să ofere îngrijire medicală refugiaților,  majoritatea femei și copii. Unele dintre principalele provocări de sănătate pe care le vedem sunt hipotermia și degerăturile, bolile respiratorii, lipsa tratamentului pentru bolile cardiovasculare, cancerul și problemele de sănătate mintală. Personalul OMS a fost dislocat în țările vecine pentru a oferi și sprijin psihosocial”, a mai spus directorul OMS, care a subliniat că organizația a livrat 81 de tone de provizii în regiune și lucrează la stabilirea unei linii pentru a furniza provizii către unitățile de sănătate, între care 5 tone de consumabile medicale a fost trimise marți, la Kiev, pentru a sprijini îngrijirea chirurgicală a 150 de pacienți cu traumatisme și alte provizii pentru a gestiona o serie de afecțiuni de sănătate pentru 45.000 de persoane, timp de o lună, iar joi au fost trimise mai multe provizii.

 

La rândul său, dr. Adelheid Marschang a declarat că supravegherea Covid-19  în țară rămâne în vigoare și cazurile par să fie în scădere. „În mod remarcabil că Ucraina și-a menținut sistemul de supraveghere și răspuns la Covid-19. Și am observat în ultima săptămână 731 de decese de Covid-19, numărul cazurilor par să scadă”, a spus ea, menționând că organizația monitorizează și riscul de răspândire a rujeolei și poliomielitei.

Condițiile pe care le vedem în Ucraina sunt cele mai rele ingrediente posibile pentru amplificarea și răspândirea bolilor infecțioase”, a spus dr. Mike Ryan, directorul Programului OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate. „Nu contează dacă este Covid, nu contează dacă este poliomielita, nu contează dacă este rujeolă, nu contează dacă este holeră. Ai pus atât de mulți oameni în disperare în mișcare, femei și copii stau înghesuiți împreună, oameni în subsoluri. Oameni stresați, oameni care nu mănâncă, nu dorm. Acestea sunt condițiile în care sistemul imunitar este slab. Imunitatea oamenilor este scăzută, iar bolile infecțioase pot distruge populații”, a mai spus Ryan.

Directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat însă că „singura soluție reală pentru această situație este pacea”.

 

Miercuri, un raid aerian rusesc a devastat spitalul de pediatrie şi maternitatea din oraşul Mariupol, încercuit şi asediat de armata rusă. „Trei persoane au fost ucise, inclusiv o fetiţă”, a anunţat într-o postare pe Telegram, Primăria din Mariupol. Un bilanţ anterior anunţa 17 răniţi.

Situația este disperată la spitalul de pediatrie şi din maternitatea din Mariupol, lovite în plin de bombe, într-un raid aerian al ruşilor. Copii şi adulţi au fost prinşi sub dărâmături. Într-o înregistrare devenită virală în mediul online se aude: „Maternitatea… aviaţia a bombardat maternitatea. Ăştia sunt ruşii. E cineva pe aici? Arde peste tot, e sânge peste tot… Nu mai sunt răniţi aici”, a spus un bărbat. „Repetă, unde să ducem răniţii? Copiii de la maternitate?” – se aude o voce. O alta răspunde „La cele mai apropiate spitale!” Deflagraţia a provocat un crater de 4 metri adâncime în curtea spitalului. Potrivit unor surse, dezastrul a fost provocat de o bombă de 1000 de kilograme.

Oraşul Mariupol este încercuit de o săptămână, iar condiţiile în care trăiesc cei care au rămas acolo sunt descrise drept „apocaliptice”. Imaginile din satelit arată cartiere devastate. Câteva rachete au căzut într-o zonă rezidenţială. În urma atacurilor asupra orașului se estimează că 1850 de oameni și-au pierdut viața.

 

Kamala Harris, Klaus Iohannis

Vineri, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, care s-a aflat pentru câteva ore în România, a declarat în cardul unei conferinţe de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, în urma imaginilor din Ucraina, că „este dureros să te uiţi la aceste lucruri”, iar întrebată dacă consideră că Rusia a comis crime de război în conflictul din Ucraina, în contextul atacului asupra civililor şi a spitalului din Mariupol, aceasta a spus că aşa cum a mai spus-o, și o repet, este foarte clar pentru SUA, că orice atac intenţionat, de a ataca civili, este oribil şi este o crimă. „Suferă oameni nevinovaţi în Ucraina şi nu vor decât să trăiască în ţara lor, să vorbească limba lor, să se ducă la biserica lor şi să-şi crească generaţii înainte, iar acum trebuie să fugă din ţara lor cu un rucsac în spate. Suntem într-o situaţie cu totul deosebită şi suntem martori la ororile care se întâmplă acolo”, a mai spus oficialul american care a mulțumit românilor „pentru cum i-ați primit pe refugiați și pentru curajul dovedit”.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, la rândul lui, căimaginile sunt, într-adevăr, şocanteşi că este inimaginabil, pentru noi toţi să vedem astfel de imagini acum, în secolul 21, într-un război din Europa. „Am discutat această chestiune şi cu doamna vicepreşedinte, şi ieri am discutat, cu ocazia Summit-ului UE, aceste chestiuni. Este foarte clar pentru toată lumea că astfel de situaţii trebuie documentate, astfel ca, la momentul potrivit, autorităţile şi instanţele competente să poată urmări aceste fapte şi să se stabilească, corect, la nivel internaţional dacă au fost crime de război, cine se face vinovat şi ce sancţiuni trebuie să suporte”, a spus şeful statului.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*