Vaccinarea anti-COVID se mută la medicii de familie

11 martie 2022 | 0 comentarii |

Șeful CNCAV, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a anunțat că misiunea Comitetului naţional privind vaccinarea anti-COVID se va încheia în următoarele săptămâni.

 

Andrei Baciu

Președintele CNCAV, Andrei Baciu, împreună cu medicul Adiana Pistol – secretar de stat în MS, au avut o şedinţă online cu reprezentanţii medicilor de familie despre integrarea activităţii de vaccinare anti-COVID-19 în Programul de Vaccinare al Ministerului Sănătăţii și a stabilit, împreună cu aceștia, ca în următoarele câteva săptămâni, vaccinarea anti-COVID să se facă exclusiv în cabinetele de medicină primară.

I-am informat pe toţi colegii că misiunea Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea se va încheia în săptămânile viitoare, iar mai departe, vaccinarea anti-COVID-19 se va face în principal la cabinetele medicilor de familie. În calitate de preşedinte al CNCAV, le-am spus colegilor medici de familie că le apreciez munca extraordinară legată de vaccinarea anti-COVID-19, care a început în cabinetele lor pe 4 mai anul trecut şi a dus până acum la vaccinarea a peste 1,1 milioane de români. I-am asigurat de sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru ca vaccinarea să se desfăşoare în continuare aşa cum trebuie, a precizat Andrei Baciu.

De altfel, vaccinarea anti-COVID funcționează de mai multă vreme în paralel (la centrele de vaccinare organizate de CNCAV și la cabinetele medicilor de familie), în acest moment 3.177 de medici de familie din țară vaccinând deja împotriva noului coronavirus.

 

Adrei Baciu a anunțat încă din momentul în care a fost numit președinte CNCAV, că intenționează să trensfere integral vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Potrivit CNCAV, în ultimele 24 de ore, doar 2.973 de români s-au vaccinat anti-COVID, dintre care 461 cu prima doză. Până pe 10 martie, în România s-a vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2, 8.115.660 de persoane, dintre care 8.079.460 cu doză completă și 2.547.093 cu doza a treia (de rapel). Au fost administrate, din 27 decembrie 2020, de când a debutat vaccinarea, 16.733.966 de doze, în total.

Ministerul  Sănătății reamintește că vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19, iar prin vaccinare împotriva COVID-19 se reduce riscul de infectare, riscul de transmitere a virusului, se reduce considerabil riscul de spitalizare și riscul de deces.

În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat  2.974 de noi infectări cu SARS CoV 2 și 50 persoane decedate, dintre care 3 anterioare intervalului de referință. Numărul persoanelor nevaccinate (care nu au un certificat care să ateste vaccinarea) este de peste 3 ori mai mare în rândul persoanelor decedate și de peste 9 ori mai mare în rândul celor internate în ATI față de persoanele vaccinate.

Începând din data de 14 martie, datele privind vaccinarea persoanelor din România vor fi comunicate săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Măsura face parte din Planul tranziţiei activităţii de vaccinare împotriva COVID-19 de tip campanie către Programul Naţional de Vaccinare al Ministerului Sănătăţii.

 


Adaugati un comentariu


 

*