E oficial, vaccinarea impotriva COVID se va face exclusiv în cabinetele medicilor de familie

28 iunie 2022 | 0 comentarii |

Guvernul a decis că atribuţiile CNCAV vor fi preluate integral de Ministerul Sănătăţii, iar vaccinarea se va efectua exclusiv la medicii de familie, în cadrul Programului Național de Vaccinare.

 

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) se deființează, iar activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se va efectua exclusiv în cabinetele medicilor de familie, a stabilit Guvernul, printr-o hotărâre aprobată în ședința de luni.

Așa cum a anunțat încă din martie, secretarul de stat în MS, Andrei Baciu, a fost actualizată strategia naţională de vaccinare împotriva COVID-19”, astfel încât în contextul situației epidemiologice actuale să se poată asigura în continuare „accesul la vaccinare în condiții de siguranță, eficacitate și echitate”, pentru prevenirea infecției cu SAR-CoV-2, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă.

De altfel, vaccinarea anti-COVID a funcționat în paralel (la centrele de vaccinare organizate de CNCAV și la cabinetele medicilor de familie), încă de la jumătatea anului trecut, iar centrele de vaccinare s-au redus progresiv, începând cu luna august, pentru ca după Paștele din acest an, când s-au ridicat restricțiile, să se suspende activitatea și în ultimelor centre de vaccinare.

Dan Carbunaru

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gvernului, Hotărâre aprobată luni „stabilește un nou mecanism de coordonare a activităților de vaccinare la nivel național, urmând ca atribuțiile Comitetului Național de Coordonare a acestor activități să fie preluate în integralitate de către Ministerul Sănătății, în corelare cu activitățile derulate de minister prin Programul Național de Vaccinare (PNV), prin care se va desfășura începând cu 1 iulie și vaccinarea împotriva COVID-19, exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară.

În cazul persoanelor private de libertate, activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se va realiza exclusiv prin cabinetele medicale din cadrul unităţilor penitenciare, cu sprijinul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi al municipiului Bucureşti”, informează Guvernul.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, CNCAV îşi va înceta activitatea, însă instrucţiunile elaborate de acesta vor rămâne în vigoare şi vor fi actualizate, în funcţie de contextul epidemiologic, de către Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a precizat Guvernul.

 

Andrei Baciu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a precizat la rândul său că, după un an şi jumătate, CNCAV se închide, însă activităţile acestuia sunt preluate de Ministerul Sănătăţii. „Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost centrul organizatoric, logistic şi comunicaţional al efortului românesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19. O echipă compusă din 67 de oameni a lucrat continuu într-o perioadă delicată, plină de provocări, pentru ca fiecare român să se poată vaccina în siguranţă, simplu şi rapid”, a afirmat Andrei Baciu, care le-a mulţumit colegilor din CNCAV şi celor 40.000 de persoane implicate în mod direct în campania de vaccinare din România, printre care medici şi asistenți medicali, angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, dar şi voluntarilor.

Potrivit acestuia, „tot ce a construit” CNCAV nu ar fi fost posibil fără sprijinul şi susţinerea instituţiilor statului la cel mai înalt nivel, organizaţiilor non-guvernamentale, mediul privat, culte religioase, societatea civilă, mass-media sau simpli cetăţeni, subiniind că atunci „când lucrează în echipă, România a demonstrat că e capabilă să creeze sisteme publice funcţionale, online şi offline”.

 

În ultima săptămână (20 – 26 iunie), Ministerul Sănătății anunță că au fost confirmate 3.974 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 547 sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 262 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.În același interval au fost efectuate 17.327 teste RT-PCR şi 53.195 teste rapide antigenice, iar incidenţa înregistrată la 14 zile este de 0,18 la o mie de locuitori.

La ora actuală, 638 de persoane sunt internate în unităţile sanitare de profil în secţii cu COVID-19, din care 78 sunt minori. Care cei mai mulți pacienți infectați sunt în spitalele din București-Ilfov (154), Cluj (46) și Iași (35). Din totalul pacienților internați, 58 sunt la Terapie Intensivă (1 minor), iar 41 dintre ei sunt nevaccinați.

În aceeași perioad au fost raporatede către INSP, 13 decese (7 bărbaţi şi 6 femei), cu vârste cuprinse între 40 și peste 80 de ani, toate la persoane cu comorbidtăți.

De la debutul pandemiei și până acum, 2.919.461 de români s-au infectat cu noul coronavirus, din care 65.739 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat. În același interval, la nivel naţional au fost prelucrate 13.187.925 teste RT-PCR şi 10.283.017 teste rapide antigenice.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*