Doua sute de mii de stome, donate romanilor de Asociatia Modeneza pentru Incontinenti si Stomizati

21 octombrie 2014 | 0 comentarii |

In fiecare an, 10.000 de romani devin purtatori de stome cutanate din cauza unor boli autoimune sau a diferitelor forme de cancer de care sufera, iar la ora actuala, aproape 60.000 de romani sunt purtatori de stome.

 

Conferinta donatie

Conferinta donatie

200.000 de unitati (colostome, ileostome, urostome, odorizante, creme si alte produse pentru  intretinerae stomelor) au fost donate astazi, romanilor, in cadrul unei conferinte organizata la RIN Grand Hotel, de catre Asociatia Modeneza pentru Incontinenti si Stomizati (AMIS) catre Asociatia Purtatorilor de Stoma Cutanata (APSC) din Romania.

De cativa ani, Stefano Piazza, presedintele AMIS aduce ajutoare  pentru APSCR si ofera o serie de sfaturi purtatorilor de stoma, el insusi fiind un exemplu demn de urmat pentru modul in care a trecut peste boala si isi traieste intens viata.

Increderea in medici si vointa de fier te ajuta sa invingi cancerul. Eu am trecut peste operatii, recidive,  port ileostoma  iar in buzunar am, permanent, sonda urinara, pe care mi-o  montez de cateva ori pe zi. Insa duc o viata normala, si in familie si in societate, sunt activ,  nu am renuntat la sportul meu preferat –  scufundarile – si incerc sa ofer ajutor  si romanilor aflati in situatii similare cu a mea. Pentru actiunea noastra ne-au sprijinit Primaria din Modena,  Crucea Rosie Italiana si preotul si enoriasii bisericii ortodoxe din Modena”, a precizat cu prilejul conferintei de presa, Stefano Piazza, presedintele AMIS.

 

Conferinta (foto: Vlad Dumitreanu)

Conferinta (foto: Vlad Dumitreanu)

In cadrul aceluiasi eveniment, vicepresedintele APSCR, Isabella Grosu, a afirmat cacei circa 10.000 de purtatori de stome cutanate din Romania nu o duc mai rau decat cei din alte state europene insa mai exista si sincope, imediat dupa operatie, pana se aproba dosarul la Casa de Asigurari de Sanatate, cand iesi la pensie, pana  treci  de la statutul de salariat la cel de pensionar etc. Ajutoarele oferite de AMIS sunt binevenite, mai ales  pentru mediul rural, unde  nu prea are cine sa-i invete pe pacienti cum sa  utilizeze stomele si  le distrug din nestiinta, dar si pentru pacientii copii”.

La randul sau, medicul chirurg oncolog Octav Ginghina, de la Spitalul „Sf. Ioan”, a explicat ca din pacate „exista si pacienti care refuza stomizarea”. Din lipsa de informare, acestia  nu vor sa se opereze desi, potrivit dr. Ginghina, multe stome sunt temporare, iar procedura  le salveaza viata.

 

descarcare stomeIn ultimii ani, rata de supravietuire a pacientilor diagnosticati cu  cancer a crescut considerabil, datorita terapiilor moderne, a precizat la randul sau, dr. Marius Geanta, co-fondatorul Centrului pentru Inovatie in Medicina. Poate ar fi nevoie de un program oncologic real, nu doar de chimioterapie”, a afirmat dr. Geanta, explicand cametodele de tratament au evoluat si pacientii au nevoie de terapii personalizate, in functie de informatia lor genetica”. Medicul a mai spus ca a fost lansat deja primul program pentru  ajutarea pacientilor cu cancer de prostata intre doua vizite la oncolog/urolog si ne oferim sprijinul si pentru stomizati”.

Exprimandu-si aprecierea si recunostinta fata de gestul italianului care de cativa ani ajuta pacientii stomizati din Romania, dr. Florin Bacanu, vicepresedintele Societatii Romane de Oncologie a tinut sa spuna ca „este laudabil gestul facut de AMIS. In Romania, noi nu avem cultura donatiei. Cancerul presupune un razboi lung insa doar cine lupta are  sanse de castig. Pacat ca in Romania nu sunt gratuite terapiile imunologice desi sunt foarte eficiente chiar si in metastaze”.

Stefano Piazza (foto: Vlad Dumitreanu)

Stefano Piazza (foto: Vlad Dumitreanu)

In 2011, Asociatia Modeneza a Incontinetilor si Stomizatilor, condusa de Stefano Piazza, a  facut prima donatie catre Asociatia Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania.

Reprezentantii APSCR, au amintit ca 1% dintre pacientii stomizati sunt copii si ca in cazul acestora se intampina „cele mai mari probleme, pentru ca ei invata greu cum se gestioneaza viata atunci cand porti o astfel de proteza. Tocmai din acest motiv, in cazul lor este nevoie de mai multe proteze. Pe de alta parte s-a aratat ca ar fi benefica majorarea fondului alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pacientilor stomizati si a necesitatii existentei acestor proteze in permanenta, la dispozitia bolnavilor care altfel si le procura cu mare greutate, costurile fiind greu de suportat.

La evenimentul de astazi au fost prezenti Stefano Piazza, presedintele Asociatiei Modeneze de Incontinenti si Stomizati si vicepresedintele Federatiei Asociatiilor de Incontinenti si Stomizati din Italia; Isabella Grosu, vicepresedintele Asociatiei Purtatorilor de Stoma Cutanata din Romania; dr.Florin Bacanu, medic primar oncolog, vicepresedintele Societatii Romane de Oncologie; dr. Octav Ginghina, asistent universitar, medic specialist Chirurgie, Spitalul „Sf. Ioan”; dr. Marius Geanta, co-fondator Centrul pentru Inovatie in Medicina.

 


Adaugati un comentariu


 

*