Campanie de preventie a bolilor cardiovasculare

30 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Peste 400 de romani mor in fiecare zi din cauza unei boli de inima. Medicii atrag atentia asupra scaderii alarmante a varstei la care se inregistreaza afectiuni cardiovasculare si cer populatiei sa elimine pe cat posibil factorii de risc si sa nu ignore controalele medicale.

 

cardioMedicii cardiologi trag un semnal de alarma si cer populatiei sa ia masuri impotriva factorilor de risc ce declanseaza boli cardiovasculare, aratand ca la ora actuala, 17,3 milioane de oameni mor, anual, din aceasta cauza, numarul romanilor situandu-se la aproximativ 150.000. Daca nu se iau masuri de combatere a stresului, hipertensiunii arteriale, dislipidemiei, obezitatii, diabetului zaharat, fumatului si sedentarismului, se estimeaza ca numarul deceselor din cauze cardiovasculare va ajunge in 2030 la 23 de milioane pe an.

Modul in care traim, locul de munca, spatiile destinate recrearii nu ar trebui sa prezinte un pericol pentru sanatatea noastra. Prin alegerea de a consuma alimente sanatoase, legume si fructe proaspete, prin renuntarea la fumat si planificarea unor activitati in aer liber putem reduce riscurile de a dezvolta bolilor cardiovasculare, ne spun medicii, care atrag atentia ca incidenta bolilor cardiovasculare a crescut alarmant si in randul tinerilor.

Cel putin 80% din decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi evitate, spun aceiasi medici cardiologi, prin mentinerea sub control a patru factori principali de risc: consumul de tutun, dieta nesanatoasa, lipsa activitatilor fizice si consumul de alcool.

 

Crosul cardiologilor (arhiva)

Crosul cardiologilor (arhiva)

De aceea, cu prilejul celebrarii Zilei Mondiale a Inimii, anul acesta s-a ales ca slogan „Alege inima: nu este o alegere grea!”, prin care se subliniaza importanta mediului inconjurator asupra factorilor de risc in cresterea numarului de persoane afectate de boli cardiovasculare. Cu acest prilej, Fundatia Romana a Inimii (FRI) si Societatea Romana de Cardiologie (SRC) au organizat o serie de evenimente prin care si-au propus sa informeze si sa faciliteze accesul populatiei la mijloace de reducere a factorilor de risc, sub indemnul: „Noi ne-am pus inima la treaba! Tu ce faci?”. In cadrul acestor actiuni, impreuna cu  Forumul National de Preventie si in parteneriat cu Rotary 2241, FRI si SRC desfasoara, in perioada 27 septembrie – 3 octombrie, pentru al treilea an consecutiv, in 30 de orase din Romania si Republica Moldova, campania Promenada Inimilor”, care are drept scop promovarea activitatii fizice ca parte a preventiei bolilor cardiovasculare.

 „Romania se afla printre tarile din Europa cu o rata ridicata a mortalitatii, desi numarul deceselor provocate de bolile cardiovasculare a scazut in ultimii 10 ani. Aproximativ 150.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60% din totalul deceselor inregistrate”, se mentioneaza intr-un comunicat al FRI.

 

Dr. Mircea Constantinescu

Dr. Mircea Constantinescu

Totodata, cardiologii atrag atentia asupra necesitatii unor controale medicale de specialitate regulate, in vederea depistarii incipiente a afectiunilor cardiovasculare si a tratarii lor, iar in cazul diagnosticarii unei astfel de afectiuni sa se respecte cu strictete indicatiile medicului specialist.

De multi ani atrag atentia asupra factorilor de risc cardiovascular si a necesitatii depistarii la timp a unor astfel de afectiuni, dar mai ales asupra respectarii indicatiilor terapeutice, atunci cand acestea sunt necesare. Tot mai multe cazuri de infarct si de accident vascular cerebral se inregistreaza, din pacate, la persoane cu varste sub 30 de ani in ultimul timp, iar acesta este un motiv de ingrijorare, pentru ca se datoreaza in primul rand vietii stresante, a unui stil de viata dezordonat, a neglijentei unor controale medicale care ar putea preveni aceste incidente, dar mai ales a neglijarii administrarii tratamentelor indicate de medicul specialist si a conduitei stabilite de acesta impreuna cu pacientul diagnosticat cu o afectiune cardiovasculara sau a unui factor determinant declansarii unei astfel de boli”, spune medicul cardiolog buzoian Mircea Constantinescu.

 

Dr. Serban Bubenek

Dr. Serban Bubenek

In acelasi context, medicul Serban Bubenek, directorul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” spune ca desi adresabilitatea pacientilor a crescut in ultimii cinci ani la aceasta unitate medicala, aceasta crestere se datoreaza subdezvoltarii altor centre de profil din tara. „Am ajuns, in ultimii cinci ani, sa rezolvam peste 50% din interventiile de chirurgie cardiaca din Romania, peste 80% din interventiile de chirurgie vasculara din Romania. (…) Pentru chirurgia cardiaca de urgenta facem cam 75% din urgentele din toata tara, iar pentru chirurgia vasculara de urgenta cum ar fi anevrismele de aorta facem tot cam 75%. Din pacate aceasta adresabilitate a crescut pe seama subdezvoltarii si deteriorarii accentuate a activitati altor centre dedicate patologie cardiovasculare”, a aratat medicul.

In contextul in care Institutul „C.C. Iliescu” functioneaza intr-o cladire cu risc seismic crescut, desi de zece ani au tot fost sesizat autoritatile sanitare cu privire la acest lucru, dr. Bubenek si-a exprimat speranta ca saptamana viitoare sa fie aprobata o hotarare de guvern prin care sa se inceapa construirea unui spital verde in curtea institutului, din fondurile de mediu, spital pentru care studiul de fezabilitate a fost realizat in urma cu mai bine de 9 ani.

 

inima - criza cardiacaFederatia Mondiala a Inimii (World Heart Federation—WHF) a lansat Ziua mondiala a inimii in anul 2000, pentru a fi marcata, in fiecare an, in ultima duminica a lunii septembrie. In 2013, cand la actiunile organizate cu acest prilej s-au adunat peste 1 milion de participanti la nivel mondial, WHF a fixat celebrarea Zilei mondiale a inimii pentru 29 septembrie, in fiecare an.

Federatia Mondiala a Inimii este lider in lupta la nivel mondial impotriva bolilor cardiovasculare si numara peste 200 de organizatii membre, activitatea sa fiind indreptata in special catre tarile cu venituri mici si medii. Alaturi de Organizatia Mondiala a Sanatatii, WHF participa la campania de reducere a mortalitatii premature cauzate de bolilor cardiovasculare, care prevede o scaderea a deceselor cu pana la 25% pana in 2025.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*