Saptamana inimii, o campanie nationala de reducere a riscului cardiac

26 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Evenimentul va debuta duminica, fiind astfel marcata si Ziua Mondiala a Inimii.

 

crosDuminica, 28 septembrie, va fi celebrata in mai in intreaga lume Ziua Mondiala a Inimii, moment care in Romania va coincide cu debutul unei serii de actiuni care se vor desfasura pe parcursul unei saptamani intregi, in scopul promovarii unui stil de viata mai activ, cu un aport important in privinta sanatatii cardiace. Activitatile respective se vor desfasura in cadrul Saptamanii Inimilor, o campanie care se va desfasura in perioada 28 septembrie – 5 octombrie in mai multe orase din tara, avand rolul de a atrage atantia asupra riscului aparitiilor bolilor cardiovasculare. Saptamana Inimii, in Romania, va fi marcata prin diverse evenimente initiate de catre Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie in parteneriat cu Forumul National de Preventie, Athletic Cardio Club si Rotary District 2241. Campania va debuta pe 28 septembrie 2014, cu Promenada Inimilor, in 35 de orase, precum Bucuresti, Constanta, Timisoara, Slobozia, Braila, Giurgiu, Alexandria sau Ploiesti unde vor avea loc campanii de informare in randul populatiei, cu privire la preventia bolilor cardiovasculare.

 

crosVa urma o serie de activitati axate in principal pe activitatea fizica, una dintre cele mai eficiente metode de prevenirea a bolilor cardiovasculare. Tot duminica, 28 septembrie, va avea loc „Crosul inimii tale”, precum si o activitate dedicata biciclistilor, sub genericul „Pedaleaza pentru inima ta”.

In acelasi context, in perioada 2-4 octombrie se va desfasura la Sinaia Congresul Societatii Romane de Cardiologie, iar in data de 3 octombrie, tot la Sinaia, va avea loc crosul organizat de Athletic Cardio Club, primul club sportiv creat de medici si dedicat promovarii activitatii fizice si sportului ca mijloc esential de preventie a bolilor cardiovasculare.

Seria actiunilor organizate in cadrul Saptamanii inimii se va incheia pe 5 octombrie, cand echipa Fundatiei Romane a Inimii va participa la Bucharest International Marathon 2014. Campania de sarbatorire a Zilei Mondiale a Inimii este coordonata de Fundatia Romana a Inimii si sustinuta de Ministerul Sanatatii si isi propune sa informeze, sa constientizeze si sa faciliteze accesul la atitudinea sanatoasa sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treaba! Tu ce faci?”.

 

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Referindu-se la contextul in care se va desfasura aceasta campanie, medicul Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii a precizat ca „aproximativ 150.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60 la suta din totalul deceselor inregistrate, iar estimarile indica date la fel de alarmante pentru viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arteriala, dislipidemie, obezitate, diabet zaharat, fumat, sedentarism”. Acesta a mai precizat ca la fiecare 9 minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut – principala cauza de mortalitate cardiovasculara din Romania – iar la fiecare 30 de minute, o persoana face infarct miocardic.

La randul sau, presedintele  Societatii Romane de Cardiologie, medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, a declarat ca „unul din trei romani are, ori hipertensiune arteriala ori obezitate, ori amandoua, iar preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare sunt principala noastra preocupare, in conditiile in care sapte milioane de romani sufera de una dintre manifestarile generalizate ale aterosclerozei, principala cauza a complicatiilor cardiovasculare”.

 


Adaugati un comentariu


 

*