Medicii cardiologi, organizatori de olimpiada

20 februarie 2014 | 0 comentarii |

Olimpiada Inimilor este in plina desfasurare si are ca scop promovarea miscarii fizice ca stil de viata sanatos, cu oczaia Zilei Nationale a Preventiei.

 

schiIn paralel cu Jocurile Olimpice de Iarna din Rusia, in Romania este, la aceasta ora, in plina desfasurare o alta olimpiada, la care se poate inscrie si participa oricine este amator de miscare si vrea sa se dezmorteasca dupa perioada de sedentarism din timpul iernii. Promotorii acestei olimpiade sunt nimeni altii decat medicii cardiologi, membri ai Societatii Romane de Cardiologie, care au infiintat Fundatia Romana a Inimii, cu scopul declarat de a implementa strategia nationala in domeniul preventiei bolilor cardiovasculare si de a sustine campanii de promovare a sanatatii populatiei.

Printre activitatile organizate anual de Fundatia Romana a Inimii, in colaborare cu alte organizatii, se numara Ziua Nationala a Preventiei, eveniment ce are loc in luna februarie, fiind marcat de diferite actiuni ce promoveaza un stil de viata sanatos.

Anul acesta, inspirati si de Jocurile Plimpice din Rusia, medicii cardiologi din cadrul Fundatiei Romane a Inimii, in colaborare cu Forumul National de Preventie si Clubul Rotary, au organizat in paralel, o olimpiada pe plan local, denumita Olimpiada Inimilor.

 

Dr. Dan Gaita

Dr. Dan Gaita

Competitia este deschisa tuturor celor care doresc sa faca miscare, in special amatori, indiferent de categoria de varsta, si se desfasoara in mai multe orase din tara. Aici sunt organizate competitii se schi, fotbal, badminton si tenis de camp, medicii incercand sa atraga cat mai multi cetateni sa faca miscare in aer liber si sa isi schimbe putin stilul de viata sedentar. Scopul olimpiadei a fost argumentat de medicul Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, care a afirmat ca „unele schimbari in stilul de viata, cum ar fi renuntarea la fumat, alimentatia sanatoasa si miscarea fizica zilnica pot contribui major in protejarea sanatatii. In acest sens incercam sa aducem oamenii in sali, in aer liber, pentru a face miscare, pentru a se misca pentru sanatatea lor”. In acelasi timp, medicul Gabriel Tatu Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, spune ca este necesar ca tot mai multi tineri sa fie atrasi sa faca sport.  „Tinta pe care trebuie sa o atingem noi acum este sa redevenim normali prin activitatea pe care o depunem in fiecare zi si sa intelegem ca ceea ce facem noi in, prin lipsa de miscare, este anormal” a mai completat acesta.

 

 crosActivitatea fizica contribuie la reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, scade greutatea, imbunatateste valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului si ale glicemiei, reduce stresul si creste buna dispozitie. Cu numai 60 de minute pe saptamana de activitate aeroba de intensitate moderata se pot obtine efecte benefice. Pentru efecte benefice optime, specialistii recomanda pe saptamana minim 150 de minute de efort de intensitate moderata sau 75 de minute de efort de intensitate mare. Copiilor şi tinerilor le sunt recomandate 60 de minute de activitate fizica in fiecare zi. Un bun mod de a incuraja aceasta activitate este practicarea miscarii in familie. De asemenea, este recomandata incurajarea copiilor sa inlocuiasca timpul petrecut in faţa ecranului televizorului sau al calculatorului, cu activitatea fizica.


Adaugati un comentariu


 

*