Mersul pe jos ne tine creierul in forma

20 februarie 2014 | 0 comentarii |

Plimbandu-ne alert, cel putin 40 de minute, de trei ori pe saptamana, determinam cresterea dimensiunii centrului cerebral al memoriei si prevenim astfel bolile degenerative, in special maladia Alzheimer.

 

batrani MarghilomanDin copilarie ni se spune ca miscarea inseamna sanatate, iar mersul pe jos, cel putin o jumatate de ora zilnic, ne fereste de boli cardiovasculare si ne face mai destepti. O noua cercetare efectuata de oamenii de stiinta americani arata ca si instalarea bolii Alzheimer este impieducata de mersul pe jos. Concluziile au fost obtinute in urma unui studiu efectuat pe  un grup mixt de 120 de barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 55 si 80 de ani, carora li s-a cerut sa efectueze plimbari in pas sprinten, cu durata a 40 de minute, de trei ori pe saptamana, scrie dailymail.co.uk.

In mod normal, creierul se micsoreaza odata cu varsta, dar in urma scanarii creierului participantilor la experimentul amintit, dupa un an de plimbari sustinute, s-a constatat ca regiunile-cheie de la nivel cerebral, inclusiv hippocampusul, zona unde se instaleaza Alzheimerul, si-au marit dimensiunea cu 2%. Rezultatele cercetarii au fpost prezentate la Chicago, in cadrul conferintei anuale a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei.

 

alzheimerAceasta crestere este echivalata de oamenii de stiinta cu intinerirea cu doi ani a vsrstei creierului, schimbare care marcheaza o imbunatatire „enorma” a functiilor cerebrale. In cadrul aceluiasi experiment, aceleasi regiuni ale creierului s-au micsorat insa doar cu 1,5% in cazul unui grup experimental care a efectuat exercitii simple de stretching, timp de un an.

Cercetatorii sustin ca nu este necesar sa se efectueze exercitii fizice viguroase pentru a obtine aceste efecte si desi exercvitiile fizice  nu sunt un panaceu pentru combaterea dementei, rezultatele arata ca in acest fel ne putem pastra mintea in forma, „ca si cum am inversa ceasul biologic cu doi ani”, a apreciat coordonatorul studiului, Kirk Erickson, de la Universitatea din Pittsburgh.

Atragand atentia ca majoritatea populatiei, mai ales dupa o anumita varsta, este sedentara, cercetatorii americani spun ca este foarte important sa se faca exercitii moderate de cateva ori pe saptamana, beneficiile fiind enorme chiar la batranete, dupa cateva luni de miscare.

 

Articolul original in dailymail.co.uk.


Adaugati un comentariu


 

*