Scoala Internationala de Insuficienta Cardiaca, infiintata la Sibiu

25 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Initiatorii acestui proiect isi doresc schimbarea perceptiei asupra acestei afectiuni, de la diagnostic incurabil” la „afectiune tratabila”.

 

Dr. Ioan Mircea Coman

Dr. Ioan Mircea Coman

In cursul acestei saptamani a fost lansat, la Sibiu, un proiect inedit initiat de Fundatia Romana a Inimii si Grupul de Lucru de Insuficienta Cardiaca din cadrul Societatii Romane de Cardiologie, impreuna cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Proiectul isi propune specializarea cat mai multor medici cardiologi si medici de familie in privinta diagnosticului, evaluarii si tratmentului, insuficientei cardiace.

Initiatorii spun ca si-au propus sa schimbe paradigma in privinta insuficientei cardiace, de la „diagnostic incurabil” la „afectiune tratabila”, iar in acest sens au infiintat Scoala Internationala de Insuficieienta Cardiaca. Aceasta este destinata pregatirii medicilor cardiologi si a celor de familie, in vederea unei mai bune abordari a acestei afectiuni, proiectul adresandu-se in egala masura atat medicilor romani, cat si celor din strainatate.

Cu ocazia deschiderii oficiale a scolii, medicul Ioan Mircea Coman, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, a declarat ca „ne dorim ca Scoala Internationala de Insuficienta Cardiaca de la Sibiu sa reprezinte realmente un element important la nivel european in ceea ce priveste formarea opiniei specialistilor in privinta insuficientei cardiace. Fundatia Romana a Inimii isi doreste sa isi indeplineasca scopul, acela de informare, sensibilizare, educare a populatiei dar si a altor categorii. Este esentiala implicarea medicului de familie, a farmacistilor dar si a mass-media in transmiterea acestui mesaj catre populatia generala”.

 

Dr. Ovidiu Chioncel

Dr. Ovidiu Chioncel

Cu aceeasi ocazie a fost anuntat si programul de activitati pe care initiatorii proiectului si-l propun pentru anul viitor in cadrul Scolii Internationale de Insuficienta Cardiaca, program ce include un simpozion in cadrul Forumului de Primavara al Casei Inimii, o conferinţa de presa in Bucursti si o serie de cursuri pentru tinerii cardiologi, pentru medicii de familie si pentru asistente,in cadrul unor evenimente de amploare ce vor avea loc in Sinaia, Bucuresti si Sibiu.

La randul sau, medicul Ovidiu Chioncel, membru al Grupului de Lucru de Insuficienta Cardiaca din cadrul Societatii Romane de Cardiologie, a precizat ca multe dintre cursurile practice vor fi sustinute de medici specialisti de renume international. „Insuficienta cardiaca este o boala severa, care costa mult si care afecteaza calitatea vietii, si de aceea este o preocupare constanta a Grupului de Lucru de Insuficienta Cardiaca, a Societatii Romane de Cardiologie si a Fundatiei Romane a Inimii”, a mai declarat acesta.

 

inimaInsuficienta cardiaca este o afectiune care face inima incapabila sa pompeze sangele suficient spre organe si tesuturi, dar si sa primeasca sangele de la organe. In consecinta, tesuturile primesc mai putin sange ca urmare a incapacitatii inimii de a pompa, iar pe de alta parte, sangele stagneaza si se acumuleaza in organe, ca urmare a incapacitatii inimii de a-l primi. In aceste conditii, la cinci ani de la diagnostic, intre 40 si 50 la suta dintre pacientii diagnosticati cu insuficienta cardiaca, mor. Conform datelor oficiale, in Romania sunt la acest moment aproximativ 900.000 de pacienţi diagnosticati cu insuficienta cardiaca, iar anual sunt diagnosticate cu aceasta afectiune circa 80.000 de persoane.

Referindu-se la aceasta situatie, medicul Ovidiu Chioncel a mai precizat ca „din pacate, insuficienta cardiaca este mai severa decat foarte multe forme de cancer şi afecteaza 4,7 la suta din populatia generala a Romaniei, iar in urmatorii ani este de asteptat ca prevalenta insuficienţei cardiace sa creasca. Prognoza pentru urmatorii ani este cu atat mai grava cu cat, pana in 2020, prevalenta insuficientei cardiace va creste in toate tarile europene cu 60-70 la suta”.

 


Adaugati un comentariu


 

*