A fost lansata prima platforma on-line de logopedie

30 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Aceasta se adreseaza parintilor ai caror copii au probleme de vorbire, dar si logopezilor, facilitand legatura dintre ei si permitand efectuarea unei evaluari logopedice on-line.

 

logopedie (1)Un grup de specialisti in logopedie a avut ideea infiintarii unui site special, adresat in primul rand parintilor ai caror copii au probleme de vorbire. Initiativa a fost incurajata atat de numarul insuficient de parinti care apeleaza la timp la astfel de specialisti, cat si de faptul ca o astfel de platforma nu exista pana in prezent in Romania.

Proiectul a fost finalizat prin lansarea primei platforme on-line de logopedie, care ofera atat informatii utile pentru parintii ai caror copii au probleme de vorbire, cat si asistenta din partea specialistilor calificati. Mai mult, platforma le ofera parintilor ocazia sa depisteze inca de timpuriu eventualele probleme de dezvoltare a limbajului la copiii lor, incepand inca de la varsta de trei luni. Acest lucru se realizeaza prin intermediul unei evaluari logopedice on-line, iar dupa ce primesc raspunsul evaluarii, platforma ii ajuta pe parinti sa aleaga mai usor un logoped, dintr-o lista numeroasa, in functie de localitate sau in functie de aprecierile de care se bucura acestia din partea altor parinti.

 

logopedie (2)Totodata, dupa fiecare sedinta de logopedie, copiii vor beneficia in mod gratuit de teme online care sa-i ajute sa-si continue exercitiile acasa, pe calculator, tableta sau smartphone.

Un alt scop al platformei lansate recent este acela de a promova logopezii din Romania si din Republica Moldova, ajutandu-i totodata pe acestia sa compuna exercitii ad-hoc, cu ajutorul dictionarului logopedic, si punandu-le la dispozitie exercitii logopedice multimedia. De asemenea, noua platforma duce logopedia la un nivel adaptat la epoca noilor tehnologii, diversificand  modul de lucru in terapia, prin jocuri logopedice on-line. Aplicatiile si exercitiile virtuale saunt realizate  pe baza  unor povesti si poezii scrise de autori cunoscuti, precum Ion Creanga, Mihai Eminescu sau altii, astfel incat parintii si copiii sa fie familiarizati si sa poata exersa mai usor, impreuna, de acasa.

 

Psiholog Cristina Angela Tohanean

Psiholog Cristina Angela Tohanean

Initiatorul platformei care poate fi accesata la adresa www.vorbestecorect.ro este psihologul Cristina Angela Tohanean, care spune ca un astfel de proiect se impunea si in Romania, intrucat tara noastra este ramasa mult in urma celorlalte state din UE, din punctul de vedere al adaptarii logopediei la noile tehnologii.

„Am lansat acest proiect in contextul in care si logopedia din Romania trebuia sa se adapteze la rigorile si tehnicile new media. Din acest punct de vedere, ramasesem destul de mult in urma tarilor din Uniunea Europeana, care au inteles mai bine beneficiile noilor tehnologii”, a declarat specialistul logoped. Aceasta a mai precizat ca un copil are nevoie de sedinte de logopedie atunci cand nu pronunta corect toate sunetele limbii romane dupa varsta de 4 ani, cu exceptia literei R, care poate fi asteptata pana la varsta de 5 ani,  cand nu vorbeste deloc sau spune putine cuvinte in comparatie cu ceilalti copii, repeta cuvinte scurte sau silabe initiale ale diferitelor cuvinte sau are dificultati in a scrie corect, inlocuind sau „mancand” frecvent literele.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*