ANITP lansează trei campanii naționale de prevenire a traficului de persoane
ANITP Ploiești anunță lansarea campaniilor de prevenire a traficului de persoane derulate în cadrul proiectului PDP1 – „Îmbunătățirea sistemului național de Azil și Migrație”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.
Traficul de persoane, definit prin recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau reținerea de persoane cu forța, prin fraudă sau înșelăciune, cu scopul de a le exploata pentru profit, fie în interiorul unei țări, fie în afara acesteia.
În Uniunea Europeană, anual sunt înregistrate peste 7.000 de victime ale traficului de persoane, însă cifra reală este probabil mult mai mare, deoarece multe victime rămân nedeclarate. Potrivit Eurostat, majoritatea victimelor (3 din 4) sunt femei și fete, dar este în creștere și numărul bărbaților, în special în ceea ce privește munca forțată.
Motivele pentru care sunt traficate ființe umane: exploatare sexuală – victimele sunt cu precădere femei și copii; munca forțată – victimele provin în special din țări în curs de dezvoltare, forțate să presteze munci grele, sau ținute în forme de servitute domestică; activități ilicite forțate – victimele trebuie să îndeplinească diferite activități ilegale (cum ar fi prostituția) și adesea li se impun anumite cote și sunt pedepsite aspru dacă nu le realizează; donare de organe – victimele primesc compensații reduse sau deloc și se confruntă cu riscuri de sănătate.
În scopul prevenirii traficului de persoane, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și Inspectoratul General pentru Imigrări a lansat, astăzi, 29 ianuarie, trei campanii naționale care vor fi derulate în cadrul proiectului PDP1 – „Îmbunătățirea sistemului național de Azil și Migrație”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, cu scopul de a informa și conștientiza populația generală și grupurile de risc cu privire la consecințele traficului de persoane:
– „Traficul de persoane începe cu o promisiune. Visul unei vieți mai bune se poate transforma în coșmarul exploatării sexuale”,
– „Traficul de persoane începe cu o promisiune. Un loc de muncă sigur începe cu un contract”;
– „Traficul de persoane începe cu o promisiune. Pentru fiecare ban primit, cerșetorul își dă la schimb libertatea”.
„Fiecare dintre cele trei campanii vizează câte o formă de manifestare a traficului, respectiv: traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă și traficul de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie, adresându-se cetățenilor străini aflați pe teritoriul României, persoanelor aflate în situație de risc/vulnerabilitate la trafic, precum și populației în ansamblu”, menționează într-un comunicat remis presei, ANITP Ploiești.
Campaniile se vor derula pe o perioadă de 90 de zile, în intervalul ianuarie – aprilie 2024, și cuprind activități specifice implementate în mediul outdoor și online. Promovarea mesajelor anti-trafic ale campaniilor este susținută de trei persoane publice, cu notorietate crescută în mediul online, respectiv: Bianca Adam, Adrian Pov și Andra Gogan.
Materialele informativ-preventive necesare desfășurării componentelor online și outdor ale celor trei campanii de prevenire sunt realizate în limbile română, engleză, ucraineană, arabă, nepali și bengali, și au scopul de a susține promovarea mesajele campaniilor în rândul publicurilor vizate, contribuind astfel la reducerea vulnerabilității grupurilor țintă. Mesajele anti-trafic vor fi promovate plătit și targetat pe rețelele de socializare, utilizând caracteristici precum locația, limba vorbită, intervalul de vârstă, gen, comportamente, interese etc. În acest mod, informațiile vor ajunge în mod eficient la persoanele cele mai expuse riscurilor traficului de persoane, se precizează în comunicat.
*Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) este structura de specialitate, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care realizează evaluări ale tendinţelor în materie de trafic de persoane şi măsoară rezultatele acţiunilor de luptă împotriva traficului, inclusiv prin colectarea de date statistice în strânsă cooperare cu organizaţiile relevante ale societăţii civile din acest domeniu, îndeplinind rolul de raportor național.
Informații suplimentare: Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro; Website: anitp.mai.gov.ro; Youtube: ANITP Romania; Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane; Instagram: anitpromania; Twiter: @ANITPRomania; TikTok: @anitpromania. TELVERDE – 0800.800.678.
Sursă informații și foto: ANITP Ploiești.
Sănătatea Buzoiană nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate pe site-ul public, aceasta aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.