CNAS a virat banii pentru achitarea restanțelor medicilor din centrele de permanență

29 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Casele de asigurări de sănătate au primit sumele necesare asigurării decontării serviciilor medicale realizate de medicii de familie în centrele de permanență din întreaga țară, până la data de 31 decembrie 2023.

 

Încă de anul trecut, peste 200 de centre medicale de permanență din țară, care acordă îngrijiri pacienților cu urgențe minore, au atras atenția autorităților că au ajuns în pragul colapsului, pentru că nu au mai fost plătiți din octombrie. Anul acesta, medicii au anunțat că dacă nu-și primesc banii cuveniți pentru munca presatată, nu vor mai acorda aceste serviciile medicale menite să reducă aglomerația de la unitățile de primiri urgențe. Unele centre din țară chiar și-au pus, deja, lacătul pe ușă, așa că autoritățile au intrat în alertă.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că a găsit soluția pentru ieșirea din această criză și a repartizat deja, caselor de asigurări teritoriale, sumele solicitate, pentru a deconta sumele datorate medicilor care asigură gărzile în centrele de permanență, până la 31 decembrie 2023.

Ca urmare a eforturilor depuse de echipa CNAS și de casele de asigurări de sănătate, plățile pentru serviciile medicale care s-au acordat în centrele de permanență vor ajunge la medicii de familie în zilele imediat următoare”, precizează dr. Valeria Herdea, președintele CNAS.

 

În total, CNAS a repartizat caselor de asigurări de sănătate din teritoriu, fonduri în valoare de 38,77 milioane lei, astfel că, în zilele următoare, acestea vor începe să vireze banii către centrele de permanență, transmite Biroul de presă al CNAS.

În județul Buzău, unde funcționează trei astfel de centre, și unde erau „mici restanțe” din octombrie 2023, așa cum a precizat directorul general Simona Anghel, s-au primit banii și au și fost virați către Centrele de Permanență. „Am primit peste 398.000 de lei, pe care-i aveam restanță către cele trei centre de permanență și imediat i-am și virat, astfel că suntem cu plățile la zi, pentru acest sector de activitate”, a explicat Simona Anghel.

O problemă urgentă care trebuie rezolvată, dar care nu se poate aplica decât în urma unei Hotărâri a Guvernului, care este așteptată să fie aprobată în ședința de miercuri, 31 ianuarie, este încheierea actelor adiționale la contractele cu medicii de familie, până la 30 iunie 2024, conform acordului CNAS cu medicii de familie și din ambulatoriul de specialitate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*