Guvernul a modificat Contractul cadru. Se mențin tarifele decontate medicilor de familie și din ambulatoriu

31 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

CNAS a transmis deja caselor județene și a municipiului București, că pot începe semnarea actelor adiționale pe semestrul I al acestui an, iar medicii de familie 

 

Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței Executivului, că astăzi vor fi adoptate modificările la Contractul-cadru și normele de aplicare privind acordarea serviciilor medicale, așa cum s-a convenit prin acordul din 18 ianuarie, în cadrul consultărilor între CNAS și medicii de familie și din ambulatoriu.

„Se mențin, astfel, valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât și în cazul serviciilor de asistență medicală primară și ambulatorie de specialitate, pentru semestrul I al acestui an”, a declarat premierul.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis, ulterior, că „una din principalele modificări este menținerea pentru întreg semestrul I al acestui an a valorilor punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023, așa cum s-a convenit în cursul negocierilor și consultărilor dintre CNAS și reprezentanții organizaţiilor reprezentative prevăzute de Legea nr. 95/2006”.

 

Medicii de familie și medicii din ambulatoriu, nemulțumiți de scăderea finanțării pentru anul în curs, au organizat proteste în toată țara și în fața CNAS, amenințând că dacă nu se vor menține valorile punctelor la nivelul celor de anul trecut, nu vor mai semna contracte cu casele de asigurări de sănătate, iar începând cu 1 februarie, vor acorda servicii medicale contra-cost. Pe 18 ianuarie, în urma negocierilor cu reprezentanții CNAS, medicii au acceptat să semneze actele adiționale, începând cu 1 februarie, dacă se mențin tarifele per capita și per serviciu. Hotărârea prin care se menține tarifele decontate pentru medicii de familie și din ambulatoriu la nivelul actual pentru semestrul I al acestui an a fost aprobată, dar actul normativ nu conține nicio soluție pentru a doua jumătate a anului.

Directorul general al CJAS Buzău, Simona Anghel, a declarat pentru Sănătatea Buzoiană că astăzi, toți medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate vor fi notificați în vederea semnării actelor adiționale la contract, până la 30 iunie, așa cum a stabilit Guvernul și cum a precizat și CNAS. „Dacă va fi nevoie, vom prelungi activitatea instituției, astfel încât astăzi și mâine să finalizăm semnarea tuturor actelor adiționale”, a afirmat Simona Anghel.

 

Dr Angela Mazdrag

Asociațiile reprezentative naționale ale medicilor de familie și cele ale medicilor din ambulatoriul de specialitate atrag însă atenția că soluția menținerii tarifelor până la jumătatea anului reprezintă „un armistițiu temporar, nu o rezolvare”, iar până în luna iunie, Guvernul trebuie să găsească soluții pentru o mai bună finanțare a medicinei primare, pentru că în caz contrar, nu vor mai semna contractele după 1 iulie.

Medicul buzoian Angela Mazdrag, președinte Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF), a precizat că „dacă actul normativ menține valorile punctelor așa cum s-a convenit, vom semna actele adiționale, dar Guvernul trebuie să înțeleagă că medicina de familie nu mai trebuie să fie «cenușăreasa» sistemului de sănătate, în contextul în care toate angajamentele României, în fața organismelor europene și internaționale, se referă la creșterea importanței medicinei primare. Ori, acest lucru nu este posibil doar punând noi și noi poveri în spatele medicilor și cerându-le să presteze acte medicale de calitate, fără o finanțare corespunzătoare”, a subliniat dr. Mazdrag.

 

Potrivit CNAS, valorile punctelor rămân, în următoarele șase luni, 12 lei pentru punctul per capita, 8 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară și 4,5 lei pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate.

Pentru claritatea reglementărilor s-a prevăzut explicit că în asistența medicală primară se decontează o singură consultație pe zi pentru o persoană, prin care este abordată în integralitate starea de sănătate a pacientului. Ca urmare a actului medical, medicul eliberează toate documentele necesare pacientului (rețete medicale, bilete de trimitere, recomandări etc.)”, menționează CNAS.

Totodată, în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități paraclinice, lista afecțiunilor pentru care analizele și investigațiile se pot efectua și după epuizarea valorii de contract a laboratoarelor se extinde cu boala cronică de rinichi, pentru coroborare cu Legea nr. 378/2023.

 

Credit foto: HealthDay.com

De asemenea, la medicina dentară, în semestrul I al acestui an se va menține aceeași sumă orientativă lunară ca în semestrul al II-lea al anului trecut pentru medicii stomatologi, respectiv 6.000 lei/lună pentru medicul specialist.

„În asistenţa medicală spitalicească, pentru creșterea calității serviciilor acordate se reglementează că durata spitalizării de zi este de minim două ore, cu excepția serviciilor acordate pentru afecțiuni oncologice și hemato-oncologice și a celor acordate în camerele de gardă şi în structurile de urgenţă din cadrul spitalelor pentru care finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătăţii”, mai precizează CNAS.

Pentru asigurarea continuității furnizării de servicii medicale pe toate palierele de asistență sanitară, începând cu 1 februarie, contractele existente între furnizori și casele de asigurări de sănătate vor fi prelungite prin acte adiționale, în condițiile prevăzute în forma modificată a Contractului-cadru, subliniază CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*