Medici buzoieni experți ai Casei de Pensii și asistentele lor, suspectați de corupție

30 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Zeci de polițiști, jandarmi și procurori au descins la Policlinica „N. Titulesu” din Buzău și au făcut percheziții în cabinete, la domiciliul și în autoturismele cadrelor medicale, care ar fi primit bani și bunuri în schimbul facilitării ieșirii la pensie a unor persoane, pe caz de boală.

 

Mai multe percheziţii au avut loc, marți dimineață, în cele trei cabinete de expertiză medicală din subordinea Casei Județene de Pensii (CJP) Buzău, care funcționează în incinta Policlinicii „N. Titulescu” (fostă 23 August) din municipiul reședință de județ, dar și la domiciliile cadrelor medicale şi asupra autovehiculelor acestora.

Au fost vizate cabinetele medicilor Valentin Coleașă, Valentina Ilie și Iolanda Mîndru, care asigură expertiza medicală a muncii în cadrul CJP Buzău. Dr. Valentin Coleașă este și președintele Comisiei pentru încadrarea într-un grad de handicap, subordonată DGASPC Buzău.

Medicii și asistentele acestora sunt suspectați că ar fi facilitat încadrarea unor persoane în anumite grade de invaliditate sau incapacitate de muncă, pe baza cărora să poată ieși la pensie anticipat, pe caz de boală, ori să beneficieze de încadrarea într-un grad de handicap, contra unor sume de bani sau a unor bunuri. Având în vedere că la intrarea în cele trei cabinete sunt instalate camere de luat vederi, este posibil ca înregistrările acestora să ofere anchetatorilor noi probe în derularea anchetei.

 

La data de 30.01.2024 procurorul specializat din cadrul Parchetului de pe langă Tribunalul Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (Serviciul Anchete, Serviciul Județean Anticorupție Buzău, Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, Serviciul Județean Anticorupție Brăila și Serviciul Județean Anticorupție Galați) au desfășurat acte de urmărire penală și activități procedurale specifice privind punerea în executare a unor mandate de percheziție domiciliară la sediul Policlinicii 23 August din Mun. Buzău, unitate în incinta căruia funcționează cabinetele de expertiză medicală a muncii din cadrul Casei Județene de Pensii Buzău, precum și la domiciliile unor cadre medicale și asupra autovehiculelor utilizate de către acestea, în vederea probării activității infracționale ce se circumscrie în sfera infracțiunilor de corupție săvârșite de către medici specialiști de expertiză medicală a capacității de muncă, precum și de către asistente medicale ce deservesc cabinetele de expertiză. Totodată, s-a procedat la ridicarea de documente, înscrisuri, bunuri materiale și au fost puse în executare mandate de aducere privind persoanele implicate în activitatea infracțională”, precizează Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Buzău, într-un comunicat.

 

Cadrele medicale vizate de anchetă și-au chemat avocații, pentru a asista la perchezițiile în urma cărora, anchetatorii au ridicat documente, înscrisuri, bunuri materiale. De asemenea, au fost puse în executare mandate de aducere a persoanelor implicate în activitatea infracţională, în vederea audierii.

Niciunul dintre suspecții duși la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău nu a făcut vreo declarație referitoare la acuzații și nici conducerea CJP Buzău nu a oferit un punct de vedere, pe de o parte pentru că nu a primit o înștiințare oficială referitoare la anchetă, iar pe de altă parte, pentru că ancheta este în desfășurare.

Potrivit unor surse din anchetă, 15 persoane ar urma să fie audiate la Parchet, astăzi și mâine. Acțiunea ar fi pornit de la mai multe plângeri formulate împotriva cadrelor medicale, încă de anul trecut.

În timpul acțiunii, deși holurile Policlinicii au fost împânzite de polițiști și jandarmi, celelalte cabinete medicale și-au desfășurat activitatea după programul obișnuit.

 

În plus, până la data de 1 septembrie 2024, cabinetele teritoriale de expertiză medicală trec, din subordinea caselor teritoriale de pensii, în cea a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM), iar în această perioadă, în mai multe județe din țară au avut loc percheziții în cabinetele unor medici susectați de corupție. În Gorj, spre exemplu, mai multe cadre medicale au fost arestate preventiv, după ce ar fi luat mită pentru a facilita pensionarea anticipată, pe caz de boală, a sute de persoane, printr-o schemă bine pusă la punct. Cu banii luați din șpagă, unul dintre medici, expert la Casa de Pensii Gorj, ar fi cumpărat trei apartamente. Totul a ieşit la iveală după ce oamenii s-au plâns că li cer bani pentru dosarele de pensionare, aşa că suspecţii au fost monitorizaţi luni întregi.

La Buzău, deocamdată nu au fost oferite detalii din anchetă, dar procurorii îndeamnă cetățenii să semnaleze „în mod direct și obiectiv situațiile de care iau cunoștință în legătură cu posibilitatea comiterii unor infracțiuni de corupție”. Pe de altă parte, procurorii precizează că „măsurile procesuale dispuse în cursul urmăririi penale sunt măsuri prevăzute de Codul de procedură penală, care nu pot, în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

 


Adaugati un comentariu


 

*