Medicii atrag atenția că 11 români care au călătorit în Africa s-au îmbolnăvit de malarie

30 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătăţii transmite ultimele 4 cazuri de malarie au fost diagnosticate de Institutul „Victor Babeș” la persoane care au călătorit în Zanzibar, cu forme severe de boală.

 

Românii care vor să plece în vacanță într-o țară africană trebuie să se gândească dacă își mai doresc asta, în contextul în care Ministerul Sănătății avertizează că „în ultimele trei luni, în România, au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte patru cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi trei cazuri în ianuarie)”, a precizat ministerul, care menționeaz că deși unele cazuri au fost severe, nu s-au înregistrat decese.

Ministerul Sănătăţii recomandă celor care se deplasează în zone tropicale să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

În același context, reprezentanții Societății Române de Boli Tropicale și Medicina Călătoriei precum și cei ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” atrag atenția asupra importanței realizării tratamentului profilactic împotriva malariei, precum și a altor boli specifice, atunci când sunt programate călătorii în zone endemice, menționând că, în ultima lună s-au înregistrat patru cazuri de malarie severă, la pacienți care au călătorit recent în Zanzibar.

 

Specialișii lansează un apel către publicul larg, subliniind importanța informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinații turistice. De asemenea, agențiile de turism sunt îndemnate să îndrume turiștii către cabinetele medicale specializate în boli infecțioase și medicina călătoriei, pentru a obține informațiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.

Pentru turiștii care călătoresc în destinații ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecțioase și, dacă destinația o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât și a altor afecțiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, care menționează că profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari.

 

Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura ţânţarului Anopheles, în zonele endemice, atrag atenția medicii infecționiști. Diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unități medicale specializate.

Semnele și simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree precum și alte manifestări. „Este esențial ca pacienții să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis și pentru a iniția rapid tratamentul specific”, atrage atenția conf. univ. dr. Corneliu Popescu, președinte Societatea Română de Boli Tropicale și Medicina Călătoriei.

Specialiștii avertizează că întârzierea în prezentarea la medic în cazurile de malarie poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar și la deces.

 


Adaugati un comentariu


 

*