S-a confirmat al doilea deces de malarie din acest an

6 februarie 2024 | 0 comentarii |

Este vorba despre o notăriță din Cluj, în vârstă de 47 de ani, care se întorsese acum două săptămâni dintr-o vacanță în Zazibar. În urmă cu câteva zile, o altă româncă, de 54 de ani, care călătorise și ea în Zanzibar, a fost răpusă de malarie la spitalul „Victor Babeș” din București. 

 

Analizele de laborator au confirmat că decesul Cameliei Veronica Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care a fost găsită fără suflare în propria locuință, luni dimineață, a fost cauzat de o formă severă a infecției cu malarie, așa cum au scris legiștii în certifiatul medical constatator al decesului. „Testele diagnostice efectuate la institutul de medicină legală au arătat și au confirmat suspiciunea de malarie”, a precizat miercuri, directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu.

Femeia, notar în Cluj, se întorsese acum două săptămâni dintr-o vacanță în Zanzibar și se pare că a confundat simptomele malariei cu cele care anunță, de obicei, o răceală și s-a tratat acasă, pentru că polițiștii au găsit în apartamentul acesteia mai multe pastile de paracetamol și vitamina C.

Medicii infecționiști atrag atenția că „malaria prezintă manifestări generale nespecifice, care ușor pot fi confundate cu o răceală, iar asta poate duce pacientul în eroare”, de aceea recomandă consultarea medicului de familie, a unui medic infecționist sau epidemiolog, după călătoria în țări cu risc epidemiologic, dacă apar simptomele unei boli febrile.

 

Alexandru Rafila

De la începutul acestui an, în România, au fost confirmate 9 cazuri de malarie și două decese, iar o a treia victimă se află în stare gravă în spital.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în țara noastră nu se transmite malaria, dar avem, anual, între 25 şi 35 de cazuri de malarie, toate de „import”, de aceea recomandă celor care călătoresc în zone tropicale şi ecuatoriale să se informeze, înainte de a pleca, la Direcţiile de Sănătate Publică, la un medic epidemiolog, infecţionist sau de familie, despre bolile care pot apărea în ţările vizitate și despre profilaxia necesară.

„Atunci când hotărâm să mergem în vacanţă într-o astfel de ţară este bine să ne informăm înainte. În principal, este vorba despre două afecţiuni: este vorba despre malarie şi despre febra galbenă. Pentru febra galbenă există vaccin disponibil care este indicat să fie administrat o dată la zece ani, dar pentru malarie nu există deocamdată un vaccin, în schimb există medicație antimalarică profilactică”, a explicat Rafila.

Medicația antimalarie se administrează doar la recomandarea unui medic epidemiolog sau infecţionist, sau a medicului de familie, dacă acesta are experienţă în domeniul medicinei de călătorie. Pastilele se iau cu o săptămână înainte de a pleca în călătorie, în timpul vacanței, dar și cel puțin o săptămână după întoarcere.

 

Ministrul Sănătății atrage atenția că malaria este o boală infecțioasă frecvent întâlnită în zonele tropicale și subtropicale, provocată de protozoare-parazit, transmis în principal prin înțepătura țânțarului Anophelus, dar și prin transfuzii cu sânge infectat sau utilizarea de seringi ori alt instrumentar medical contamintate.

„Este vorba despre un parazit, Plasmodium malariae, care produce o boală foarte greu de controlat, dacă infestarea parazitară este mare. Atunci, în mod evident, prezentarea neîntârziată la medic, odată cu apariţia primelor simptome de febră sau frison este indicată”, a explicat Alexandrul Rafila.

Boala debutează cu febră, frisoane, dureri de cap și dureri musculare, simptome care pot „mima” o infecție bacteriană sau virală, iar netratată provoacă insuficiență renală și respiratorie, tulburări neurologice, comă și chiar deces.

Riscul cel mai mare de îmbolnăvire cu malarie este în Africa sub-Sahariană.

Ministerul român de externe a transmis avertizări privind acest pericol pentru cei care călătoresc în țările africane și mai ales în Zanzibar.

Și agențiile de turism ar trebui să-i îndrume pe turiști către cabinetele medicale, înainte de plecarea într-o zonă de risc.

 


Adaugati un comentariu


 

*