Proiectarea, execuţia şi dotarea noului Spital Gerota intră în linie dreaptă

29 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Contractul de proiectare, execuţie şi dotare privind obiectivul de investiţii „Sediu nou pentru Spitalul de Urgenţă «Prof. Dr. Dimitrie Gerota»” a fost semnat în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi a ambasadorului Turciei la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan.

 

Proiectul prin care se va realiza construirea, în zona de Nord a Capitalei, a unui sediu nou pentru Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, a intrat în linie dreaptă, odată cu semnarea contractului de proiectare, execuție și dotare a unității medicale, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Contractul a fost semnat de directorul general al Spitalului Gerota, chestor de poliție dr. Alida Moise, şi de reprezentantul asocierii celor două companii din Turcia câştigătoare ale contractului, Burak Vardan, în prezența ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a ambasadorului Turciei la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan și a șefului DSU, secretar de stat în MAI, dr. Raed Arafat.

Printr-o investiție totală de 1.240.571.360,24 lei fără TVA, obiectivul proiectului este de a aduce spitalul MAI la standardele actuale de calitate şi în acord cu cele mai bune practici internaţionale, în scopul oferirii de servicii de îngrijiri medicale integrate, transmite Ministerul Afacerilor Interne.

 

Directorul unității medicale a explicat că noul spital va fi dotat cu 490 de paturi, dintre care 400 în secţiile medicale pentru spitalizare continuă, 40 de paturi pentru spitalizare de zi şi 50 pentru ATI.

„Va fi unul dintre cele mai moderne spitale din țară, complet digitalizat, astfel că sistemul informatic medical al noului spital va permite trasabilitatea procedurilor medicale, a resurselor spitalului şi a pacientului, asigurând monitorizarea în timp real a factorilor determinanţi ai siguranţei actului medical. Informaţiile vor fi actualizate continuu şi vor fi disponibile instantaneu la toate nivelurile”, a spus chestor dr. Alida Moise, care a mulțumit colegilor săi și aparatului tehnic a MAI pentru implicarea în toate etapele actstui proiect și a felicitat companiile care au câștigat licitația, exprimându-și convingerea că se vor respecta cu strictețe toți parametrii discutați și proiectați.

 

Clădirea va avea regim de înălţime de 2S+6E+Et+heliport, o suprafaţă totală construită la sol de 12.884 mp, o suprafaţă construită desfăşurată spital de 72.103 mp şi a corpului tehnic 4.768 mp, precizează MAI.

„S-a muncit enorm pentru acest proiect de către colegii pe care am onoarea să îi reprezint astăzi. S-a trecut peste dificultăţi, s-a ajuns la o colaborare eficientă atât la nivelul Guvernului, cât şi la Ministerul Sănătăţii, totul aliniindu-se în mod favorabil pentru a începe concret implementarea proiectului”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, prezent la eveniment. Acesta a subliniat că semnarea contractului de proiectare, execuție și dotare a unității medicale este o etapă importantă în realizarea proiectului şi concretizarea unor eforturi instituţionale consistente.

 

Configuraţia funcţională propusă, realizată pe centre medicale, permite „o flexibilitate mare, asigurând utilizarea la maximum a capacităţilor tehnice şi a resurselor umane, precum şi circuite corecte din punct de vedere epidemiologic”, precizează MAI.

Structura de rezistenţă a clădirii este proiectată după conceptul de izolare a bazei, în scopul reducerii răspunsului seismic al structurii, prin utilizarea unor izolatori seismici, iar noul sediu al spitalului va fi dotat cu un sistem integrat de management al clădirii, care va permite controlul şi monitorizarea tuturor subsistemelor din componenţa acesteia, inclusiv subsistemul electric, subsistemul de gaze medicale, de voce-date, de securitate şi control acces, de detecţie, alarmare şi stingere incendii etc.

 

În vederea respectării standardului NZEB (nearly Zero-Energy Building – Clădire cu consum de Energie aproape Zero) pentru clădiri cu consum de energie aproape de zero, noul spital va utiliza pentru încălzire apa termală ce va fi extrasă din două puţuri executate la aproximativ 3.000 m adâncime, construcţia fiind amplasată pe unul dintre cele mai mari bazine de apă termală din România.

Potrivit MAI, amplasarea geografică a sediului noului spital este „strategică, în zona de Nord a Capitalei, în apropierea celor două Aeroporturi Internaţionale Henry Coandă Otopeni şi Aurel Vlaicu Băneasa, asigurând servicii medicale de urgenţă într-una dintre cele mai aglomerate zone de intrare/ieşire din Bucureşti, unde nu există la acest moment un spital de urgenţă”.

Proiectul are termen de finalizare data de 30 iunie 2026.

 


Adaugati un comentariu


 

*